Κρήτη | Ξυνή βγήκε η δεύτερη δόση της επιδότησης | Προβλήματα και μειώσεις στην πληρωμή

κρήτη-ξυνή-βγήκε-η-δεύτερη-δόση-της-επ-362632

Με πολλά προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία για τους παραγωγούς ξεκίνησε από το απόγευμα της Μεγάλης Δευτέρας η πληρωμή των αγροτικών επιδοτήσεων της ενιαίας ενίσχυσης και του πρασινίσματος.

Περίπου 700.000 δικαιούχοι σε όλη την Ελλάδα βλέπουν στους λογαριασμούς τους σημαντικές μειώσεις στα ποσά και αυτό μετά από πολλούς μήνες καθυστέρησης.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στο neakriti.gr o πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ Γιώργος Τζωρτζάκης, «πιστώθηκαν οι λογαριασμοί από χτες το απόγευμα. Εν τούτοις, παρουσιάζονται πάρα πολλά προβλήματα, όπως με την πρώτη πληρωμή και πολύ χειρότερα».

«Ειδικά οι νέοι αγρότες, αλλά ακόμα και όσοι από τους παλιότερους μεταβίβασαν δικαιώματα με τη φόρμα 6, χάθηκαν τα δικαιώματά τους δεν υπάρχουν πουθενά. Το 2014 πληρώθηκαν κανονικά, φέτος χάθηκαν», συμπληρώνει ο κ.Τζωρτζάκης. Παρά τα 650 – 700 εκατ. ευρώ που μοιράζονται σε όλη την Ελλάδα για τις επιδοτήσεις, οι πληρωμές ανά παραγωγό είναι σημαντικά μειωμένες.

Θα προσφύγουν μέχρι και στη Δικαιοσύνη

«Απ’ ό,τι φαίνεται το πρόβλημα οφείλεται σε λάθος χειρισμούς του ΟΠΕΚΕΠΕ τον τελευταίο χρόνο. Εμείς είχαμε επισημάνει το πρόβλημα από τον Μάιο του 2015. Το πρόβλημα δεν διορθώθηκε και οι άνθρωποι θα χάσουν τα δικαιώματά τους μέχρι το 2020. Οι αγρότες δε θα κάτσουν έτσι, θα φτάσουμε μέχρι και τη Δικαιοσύνη για τα δικαιώματά τους», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΟΑΣΝΗ.

Σε ερώτηση του neakriti.gr αναφορικά με το πώς δημιουργήθηκε το πρόβλημα ο κ. Τζωρτζάκης επισημαίνει ότι «όταν πήγαν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους δεν υπήρχαν στο σύστημα». Πέρυσι ως ΟΑΣΝΗ είχαν τονίσει το πρόβλημα στο ΟΠΕΚΕΠΕ και από εκεί πήραν διαβεβαιώσεις ότι το πρόβλημα αυτό λύθηκε και ότι η ενεργοποίηση έγινε κανονικά. «Την ώρα της πληρωμής όμως έφαγαν τη σφαλιάρα», τονίζει ο πρόεδρος.

Οι μειώσεις κυμαίνονται μεταξύ 35% στο πρασίνισμα, ενώ από τα οριστικά δικαιώματα η πληρωμή είναι μειωμένη γύρω στο 5-8%. Σημαντικές μειώσεις παρατηρούνται βέβαια και στη βασική ενίσχυση. Ο κ. Τζωρτζάκης λέει ότι «ισχυρίζονταν ότι θα είναι στο 48% της βασικής ενίσχυσης το πρασίνισμα, αλλά αυτό δεν το βλέπουμε σε κανένα λογαριασμό. Οι πληρωμές είναι στο 45% , 46%, 47%».

Το πρόβλημα μεγεθύνεται αν αναλογιστούμε το μέγεθος των παραγωγών. Στο σύνολό τους οι παραγωγοί του νομού Ηρακλείου είναι 55.000, ενώ στην Κρήτη 150.000. Σε όλη την Ελλάδα καταγράφονται 28.000 παραγωγοί με αυτά τα προβλήματα, ενώ στην Κρήτη είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο αριθμός τους.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να απευθύνονται οι παραγωγοί με τα προβλήματα. «Όπου και να απευθυνθούν άκρη δεν βγαίνει όμως. Περιμένουμε δέσμευση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την πολιτική ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ ότι θα αποκατασταθούν οι αδικίες σε σχέση με τους παραγωγούς που δεν πληρώθηκαν οι μεταβιβάσεις τους και τα δικαιώματα τους. Αν δεν γίνει αυτό θα καλέσουμε τους παραγωγούς και θα καταθέσουμε ομαδικές μηνύσεις προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και σε κάθε υπεύθυνο που ενεπλάκη σ’ αυτή την ιστορία», καταλήγει με κατηγορηματικό και σαφή τρόπο ο κ. Γιώργος Τζωρτζάκης.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook