Κρήτη | «Μπουρλότο» στην διαχείριση παραλιών σε αρχαιολογικές ζώνες

κρήτη-μπουρλότο-στην-διαχείριση-πα-354059

Τσουνάμι αντιδράσεων γύρω από τη διαχείριση παραλιών που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και αρχαιολογικούς χώρους, καθώς λόγο πλέον στη διαχείριση τους θα έχει η Κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, με τα έσοδα να είναι 50/50 αντί 70/30 υπέρ δήμων όπως ίσχυε μέχρι πέρυσι.

Αυτό αποκαλύπτει στην Κρήτη Τv ο Απόστολος Λουλουδάκης. Κάνει λόγο για μια προσεγμένη προσέγγιση του όλου ζητήματος, το οποίο κινήθηκε στο πνεύμα της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις λιγότερες όπως είπε οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες περιορίζονται σε ελάχιστους τουριστικούς δήμους σε όλη τη χώρα.

«Η νέα ΚΥΑ η οποία θα υπογραφεί για πρώτη φορά από 4 υπουργούς θα είναι εν μέρει μια επανάληψη της παλιάς ΚΥΑ, λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, εξαιρώντας όμως παραλίες οι οποίες βρίσκονται μέσα σε αρχαιολογικούς χώρους και προστατευόμενες περιοχές, οι οποίες θα μπουν σε ένα ειδικό καθεστώς διαχείρισης από τη Κτηματική υπηρεσία και με τα έσοδα να είναι 50/50. Τη σχετική λίστα με τις παραλίες θα καταρτίσουν τα συναρμόδια υπουργεία», δήλωσε το μέλος του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ Απόστολος Λουλουδάκης.

Για τη διαχείριση παραλιών που βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές και σε αρχαιολογικές ζώνες, ο κ. Λουλουδάκης σχολίασε ότι «αυτό δεν θα έπρεπε να μας το λέει το Συμβούλιο Επικρατείας, αλλά θα έπρεπε να το λέει η Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Ας τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Η διαχείριση του περιβάλλοντος δεν είναι μόνο να αυξάνουμε τα έσοδα μας αλλά να προστατεύουμε την κληρονομιά μας», κατέληξε ο ίδιος.

Τα νέα δεδομένα προκάλεσαν τσουνάμι αντιδράσεων στους τουριστικούς δήμους Χερσονήσου και Σητείας.

Το Βάι και η παραλία των Μαλίων, είναι μεταξύ των δεκάδων παραλιών που επηρεάζονται από την Κοινή Υπουργική Απόφαση, με τις οικονομικές επιπτώσεις να μεταφράζονται σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ.
Θοδωρής Πατεράκης, δήμαρχος Σητείας

«Δηλαδή, η Κτηματική υπηρεσία μπορεί να διαχειρίζεται προστατευόμενες περιοχές και δεν μπορεί να τις διαχειρίζεται ο δήμος; Με ποια λογική δηλαδή κάνουμε αυτή τη διάκριση; Αν έχουμε μια …κρατικίστικη λογική τότε η λέξη Αποκέντρωση πρέπει να φύγει από το λεξιλόγιο μας. Επιπλέον, εάν στον δήμο Σητείας προστατευόμενες περιοχές μπουν σε αυτή τη … «λογική», σχεδόν όλη η ακτογραμμή του δήμου είναι περιοχή NATURA.

Σε ότι αφορά το 50% των εσόδων, τότε μιλάμε ότι δεν θα έχουμε κέρδος, αν συνυπολογίσουμε και τα έξοδα που κάνουμε για τη συντήρηση παραλιών, απασχόληση ναυαγοσωστών κ.α.

Για παράδειγμα, αν χάσουμε τη διαχείριση του Φοινικοδάσους το οποίο είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τότε χάνουμε ένα τεράστιο έσοδο για τον δήμο», δήλωσε ο δήμαρχος.
Γιάννης Μαστοράκης, δήμαρχος Χερσονήσου

«Η παραλία των Μαλίων διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της Μονομετοχικής εταιρείας του δήμου, με την παράλληλη απασχόληση 5 ανθρώπων. Εάν παίρνουμε το 50% των εσόδων, αντί 70%, τότε η εταιρεία δεν θα είναι βιώσιμη και το προσωπικό θα μείνει χωρίς δουλειά. Το σίγουρο είναι ότι θα αντιδράσουμε».

Την ώρα που ο Απόστολος Λουλουδάκης κάνει λόγο «για το καλύτερο αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης» μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δήμαρχοι είναι πανέτοιμοι να συγκρουστούν με τις πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων ώστε να υπάρξουν αλλαγές έστω και στο παρά πέντε, για να αποφύγουν πάση θυσία την οικονομική αιμορραγία στα έσοδα τους.

Αντιθέτως, το καθεστώς φαίνεται να παραμένει το ίδιο για τη διαχείριση πολυσύχναστων παραλιών, με τους δήμους να έχουν τελικά τον πρώτο λόγο, εισπράττοντας το 70% των εσόδων από τη διαχείριση τους, ενώ το υπόλοιπο 30% το δημόσιο, ανατρέποντας ουσιαστικά τον πρόσφατο σχεδιασμό στα συναρμόδια υπουργεία, καθώς υπήρξε παρέμβαση Κουρουμπλή, ο οποίος υπερασπίστηκε τα συμφέροντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύμφωνα με τον Απόστολο Λουλουδάκη.

Πηγή: neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook