Κρήτη | Με επισημότητα οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 73η επέτειο από το Ολοκαύτωμα στο Σελί Αμιρών | Photos

κρήτη-με-επισημότητα-οι-εκδηλώσεις-τι-428211

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν το πρωί στο χώρο του μνημείου στην περιοχή Σελί Αμιρών του Δήμου Βιάννου οι εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την 73η επέτειο του Ολοκαυτώματος και της καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας το Σεπτέμβριο του 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Στις εκδηλώσεις, που οργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου-Καστελλίου και Βιάννου κ. Ανδρέας ενώ στέφανα στο μνημείο κατέθεσαν: ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής ο οποίος εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Βιάννου, ο δήμαρχος Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής διεκδικήσεων Γερμανικών οφειλών, εκπρόσωποι στρατιωτικών, κοινοβουλευτικών κομμάτων, εκπρόσωποι της δημόσιας εκπαίδευσης, απόστρατοι και έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακές οργανώσεις, σύλλογοι και φορείς.

arnaoutakis

arnaoutakis_stefani

kouroumplis_seli

seli

Στην εκδήλωση με την παρουσία και του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Ευριπίδη Κουκιαδάκη, ομιλία για το ιστορικό του Ολοκαυτώματος πραγματοποίησε ο εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Ιωάννης Διακάκης, ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, και απόδοση του Ύμνου της Βιάννου από τη χορωδία του Δήμου Βιάννου «ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΣ».

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

Εβδομήντα τρία χρόνια μετά στεκόμαστε ευλαβικά και τιμούμε όλους αυτούς που θυσιάστηκαν για το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας. Οφείλουμε όλοι να μην ξεχνάμε, ειδικά ζητάμε από την Κυβέρνηση, από την εκάστοτε Κυβέρνηση, να διεκδικεί τις αποζημιώσεις από τη Γερμανική Κυβέρνηση. Οφείλουν να δώσουν στις οικογένειες όλες που οι άνθρωποι τους θυσιάστηκαν για την ελευθερία και στράφηκαν ενάντια στον κατακτητή, αυτό που πρέπει. Από την δική μας πλευρά, εμείς οι νεότεροι δεν πρέπει να ξεχνάμε, αλλά να κρατάμε ζωντανά στη μνήμη την θυσία των εκατοντάδων πατριωτών.

Δήλωση Δημάρχου Βιάννου Παύλου Μπαριτάκη

Τιμάμε σήμερα την μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής περιόδου, θύματα της μεγαλύτερης βαρβαρότητας που έχει επιδείξει η ναζιστική κατοχή. Είμαστε εδώ σε ένα αγώνα μνήμης ενάντια στη λήθη και ζητάμε από την Ελληνική Πολιτεία να σταθεί στο καθήκον της διεκδικώντας τις πολεμικές αποζημιώσεις για να βρουν επιτέλους δικαίωση, και ανάπαυση οι ψυχές των αθώων θυμάτων. Εμείς θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε, να αγωνιζόμαστε, και να υπενθυμίζουμε ότι είμαστε εδώ σε ένα αγώνα που δεν θα αφήσουμε ποτέ να έλθει η λήθη αλλά καθημερινά με κάθε τρόπο θα διεκδικούμε το δίκαιο αίτημα μας.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook