Κρήτη | Μετά τα γλειφιτζούρια και… κεριά από χασίς

κρήτη-μετά-τα-γλειφιτζούρια-και-κερι-279134

Μπορεί επισήμως και διά νόμου στη χώρα μας να μην επιτρέπεται η χρήση, ούτε φυσικά το εμπόριο ινδικής κάνναβης, όμως το απαγορευμένο χασίς ζει και βασιλεύει στο νόμιμο εμπόριο διά της πλαγίας. Μέσω δηλαδή διαφόρων άσχετων καθημερινών προϊόντων που περιέχουν ουσίες με εκχύλισμα κάνναβης!

Μόλις πριν λίγο καιρό έγιναν γνωστά τα περίφημα γλειφιτζούρια και οι καραμέλες με κάνναβη. Τα μάθαμε μάλιστα και εδώ στην Κρήτη, καθώς παραμονή Δεκαπενταύγουστου είχαμε σύλληψη καταστηματάρχη στο Ρέθυμνο. Τώρα… ξεπροβάλλουν στη ζωή μας και άλλα απίθανα προϊόντα που εμπεριέχουν την απαγορευμένη ναρκωτική ουσία.

Για του λόγου το αληθές, δράση ίδια με αυτή της ινδικής κάνναβης ανιχνεύτηκε από το Γενικό Χημείο του Κράτους σε ένα κάρο αρωματικά που πωλούνται ελεύθερα. Μιλάμε για προϊόντα υπεράνω υποψίας που ο καθείς μπορεί να έχει στο σπίτι του, στο μπάνιο του και στο μπαλκόνι του – όπως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας…

Η αποκάλυψη ήρθε μέσω σχετικού εγγράφου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που διαβιβάστηκε στη Βουλή. Αφορμή για την αποκάλυψη στάθηκε ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων συνθετικών ναρκωτικών ουσιών.

«Παρατηρείται μια νέα τάση που αφορά στο κάπνισμα αρωματικών ποτ πουρί, που πωλούνται ελεύθερα και προωθούνται ως άλατα μπάνιου, αρωματικά κεριά, αρωματικά βότανα και καθαριστικά ηλεκτρικής σκούπας. Σύμφωνα με το Γενικό Χημείο του Κράτους, πρόκειται για φυτικά αποσπάσματα στα οποία ανιχνεύονται ουσίες που δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου περί ναρκωτικών, η δε δράση τους είναι ίδια με αυτήν της ινδικής κάνναβης», αναφέρει στην έγγραφη απάντησή του ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Προσθέτει ότι, σε περίπτωση που εντοπίζονται στην ελληνική αγορά προϊόντα στα οποία ανιχνεύονται οι ανωτέρω ουσίες, ανακαλούνται και αποσύρονται με απόφαση του ΕΟΦ. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι η απόφαση αυτή αφορά στην εμπορική ονομασία των προϊόντων και όχι στην ουσία. Πάντως, από τις πρόσφατα διεθνώς εντοπισμένες ουσίες, τα συνθετικά κανναβινοειδή αποτελούν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες νέων συνθετικών ναρκωτικών που παρακολουθούνται από το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης (Early Warning System).

Ο κ. Πανούσης αναφέρει ότι η αντιμετώπιση του φαινομένου των νέων ψυχοτρόπων ουσιών έχει συμπεριληφθεί ως μια από τις προτεραιότητες της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSI). Μάλιστα, το Συμβούλιο της Ε.Ε. επεξεργάζεται νομοθετικό πλαίσιο που αφορά σε μέτρα ελέγχου των νέων ψυχοτρόπων ουσιών.

Αρμόδιος φορέας συλλογής πληροφοριών για τα νέα συνθετικά ναρκωτικά στη χώρα μας είναι το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ), το οποίο συνεργάζεται με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα ναρκωτικά. Ωστόσο, η μεγάλη και συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού των νέων ψυχοτρόπων ουσιών καθιστά ανέφικτο τον έλεγχο αυτών μια προς μια, όπως αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός και επισημαίνει ότι οι ουσίες που τελικώς υποβάλλονται σε μέτρα ελέγχου αντικαθίστανται γρήγορα με νέες, συχνά με μικρές τροποποιήσεις της χημικής τους σύνθεσης και με παρόμοια αποτελέσματα, με συνέπεια τη δυσχέρεια διενέργειας σχετικών ελέγχων σε διεθνές επίπεδο.

Ο βουλευτής, που είχε καταθέσει την ερώτηση, ανέφερε πως νέα επικίνδυνα συνθετικά ναρκωτικά έχουν πλημμυρίσει τα στέκια των τοξικομανών στη Θεσσαλονίκη. Ανέφερε ειδικότερα ότι οι τοξικομανείς, επειδή η ηρωίνη θεωρείται ακριβή, έχουν στραφεί σε επικίνδυνες προσμείξεις ουσιών, όπως το πλέον διαδεδομένο sisa που περιέχει υγρά από μπαταρίες και χλωρίνη. Ειδικά για το συγκεκριμένο ναρκωτικό στο έγγραφο αναφέρεται ότι πρόκειται για τύπο μεθαμφεταμίνης, υπαγόμενη στον Πίνακα Α’ του Κώδικα των Ναρκωτικών, η χρήση της παρουσίασε έξαρση τα έτη 2012 και 2013 και έκτοτε βρίσκεται σε ύφεση.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook