Κρήτη | Κύκλωμα δουλεμπόρων: Χαλαρά από τη Χερσόνησο έδινε εντολές ο «κοντός»

κρήτη-κύκλωμα-δουλεμπόρων-χαλαρά-από-735163

«Κουμάντο» έκανε ένας 36χρονος Σύρος γνωστός στην… «πιάτσα» ως «Χοσέ», η απλά ως… «κοντός»

Μέσα στο πλαίσιο διεθνούς εγκληματικού δικτύου φαίνεται ότι εκτυλισσόταν η δράση του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών, που εξαρθρώθηκε προχθές από τις τοπικές διωκτικές Αρχές, με τη σύλληψη συνολικά έξι ατόμων σε Ηράκλειο και Σφακιά. Σύμφωνα με τις Αρχές, το κύκλωμα παράνομης διακίνησης μεταναστών αποτελούταν από συνολικά τρεις “εγκληματικούς πυρήνες”, που λειτουργούσαν σε Κρήτη, Αίγυπτο και Ιταλία.

Εξάλλου, εκτός από τα έξι άτομα που έχουν ήδη συλληφθεί, στη δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται 10 ακόμη άτομα.

Ας σημειωθεί ότι και οι “έξι” που έπεσαν προχθές στη “φάκα” των Αρχών ανήκαν στον πυρήνα της Κρήτης, ο οποίος αριθμούσε τουλάχιστον 14 άτομα… Στο μεταξύ, τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας σκιαγραφούν το προφίλ του φερόμενου ηγέτη του πυρήνα της Κρήτης – αλλά και ηγετικού στελέχους εν γένει του επίμαχου κυκλώματος.

Σύμφωνα με τις Αρχές, “κουμάντο” στον πυρήνα της Κρήτης έκανε ένας 36χρονος άνδρας από τη Συρία. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο 36χρονος ήταν γνωστός στην… “πιάτσα” ως “Χοσέ”, η απλά ως… “κοντός”. Ο “κοντός” του κυκλώματος φέρεται, λοιπόν, ως πρόσωπο με σημαντικές διεθνείς διασυνδέσεις. Ειδικότερα, φέρεται ως το άτομο που έκανε τις επαφές με τα ηγετικά στελέχη των πυρήνων της Αθήνας και της Αιγύπτου. Ο “κοντός” ήταν μόνιμος κάτοικος γνωστού παραθαλάσσιου οικισμού της ευρύτερης περιοχής της Χερσονήσου Ηρακλείου.

Οι πυρήνες

Στην υπόθεση, η οποία αποκαλύφθηκε χθες από την εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, δρούσαν συνολικά τρεις ενεργοί “πυρήνες”: ένας στην Αίγυπτο, ένας στην Κρήτη κι άλλος ένας στην Ιταλία. Στον “πυρήνα” της Αιγύπτου ανήκαν δύο Αιγύπτιοι, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στη δικογραφία που έχει ήδη σχηματιστεί. Στη δικογραφία περιλαμβάνεται κι ένα τρίτο άτομο που φέρεται να ανήκε στον “πυρήνα” της Αιγύπτου, χωρίς ωστόσο τα στοιχεία του να έχουν γίνει γνωστά στις Αρχές. Από εκεί και πέρα ο “πυρήνας” απαρτιζόταν από απλά μέλη, που αναλάμβαναν να βρουν τους ανθρώπους που ήθελαν να “διαφύγουν” στην Ευρώπη.

Το κύκλωμα συγκέντρωνε τους ενδιαφερόμενους – κατά βάση – στην περιοχή της Αλεξάνδρειας. Εκεί μέλη του κυκλώματος τους επιβίβαζαν σε πλοία χωρητικότητας περίπου 30 ατόμων, μέσω των οποίων γινόταν η μεταφορά τους στις νότιες ακτές της Κρήτης. Στα ταξίδια φέρονται να ήταν παρόντα μέλη του “πυρήνα” Αιγύπτου, τα οποία φρόντιζαν τόσο για την επιτήρηση των μεταναστών, όσο και για τη συνεννόηση με τα μέλη του “πυρήνα” Κρήτης αναφορικά με το σημείο προσέγγισης και αποβίβασής τους στα παράλια του νησιού.

Αφού οι ταλαιπωρημένοι μετανάστες έφταναν στην Κρήτη, ο “πυρήνας” της Αιγύπτου αναλάμβανε να εισπράξει το χρηματικό αντίτιμο που είχε ήδη συμφωνηθεί με τις οικογένειες, ή άλλα οικεία πρόσωπα των αλλοδαπών.

Τα χρήματα διαμοιράζονταν, εν συνεχεία, από μέλη του “πυρήνα” της Αιγύπτου στα μέλη των υπόλοιπων “πυρήνων” που είχαν πάρει μέρος στη διαδικασία. Ο διαμοιρασμός των κερδών φαίνεται να γινόταν κυρίως με εξωτραπεζικό τρόπο. Πρόκειται για την περιβόητη πλέον μέθοδο “Hawala”, η οποία – όπως είχε αποκαλύψει πέρυσι η εφημερίδα “Νέα Κρήτη” – είθισται να χρησιμοποιείται στις παράνομες οικονομικές συναλλαγές των δουλεμπόρων.

Σημειώνεται ότι ο “πυρήνας” της Αιγύπτου, εκτός από τη μεταφορά των μεταναστών στην Κρήτη, συνέδραμε και στη διαδικασία της μεταφοράς των μεταναστών από το νησί μας στην Ιταλία. Για αυτό το λόγο, μάλιστα, ο “πυρήνας” της Αιγύπτου φέρεται να διέθετε πλοίο, αλλά και… πλήρωμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ηγετικά στελέχη του “πυρήνα” της Αιγύπτου έρχονταν σε συνεννόηση με τον “κοντό” του “πυρήνα” της Κρήτης. Εκείνος αναλάμβανε τότε τη διαδικασία της συγκέντρωσης όλων των ενδιαφερομένων στον νομό Ηρακλείου. Από την πλευρά του, ο “πυρήνας” της Αιγύπτου “επιστράτευε” πλοίο για τη μεταφορά των μεταναστών από την Κρήτη στην Ιταλία.

“Πυρήνας” Κρήτης

Ο “πυρήνας” Κρήτης απαρτιζόταν, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., από τουλάχιστον 14 άτομα. Και οι έξι συλληφθέντες από την προχθεσινή αστυνομική επιχείρηση ανήκαν στον εν λόγω “πυρήνα”. Ο 36χρονος Σύριος (σ.σ. ο “κοντός”) φέρεται ως το ηγετικό στέλεχος του “πυρήνα” της Κρήτης, το οποίο επικοινωνούσε με τα ηγετικά στελέχη των άλλων δύο “πυρήνων”. Επίσης, ο “κοντός” φέρεται ως εκείνος που ενεργοποιούσε ανά περίπτωση τα κατάλληλα μέλη του “πυρήνα” της Κρήτης που θα εμπλέκονταν είτε στα Σφακιά, είτε σε περιοχές του Ηρακλείου.

Τα μέλη του “πυρήνα” Κρήτης αναλάμβαναν την υλοποίηση όλων των απαραίτητων προπαρασκευαστικών ενεργειών, όπως η εύρεση των κατάλληλων οχημάτων μεταφοράς των μεταναστών, αλλά και των χώρων για την προσωρινή διαμονή τους. Επίσης τα μέλη του “πυρήνα” προέβαιναν σε αυτοψία σε συγκεκριμένα σημεία της νότιας ακτογραμμής του νησιού για να βρουν κατάλληλο σημείο προσέγγισης του πλοίου από την Αίγυπτο. Στη συνέχεια παραλάμβαναν τους μετανάστες που έφταναν στο νησί μας από τη Βόρεια Αφρική.

Κατόπιν φέρονται να τους μετέφεραν σε χώρους προσωρινής διαμονής σε απόμερες περιοχές, μέχρι να ολοκληρωθεί η καταβολή του χρηματικού αντιτίμου. Εξάλλου, αναλάμβαναν ακόμη να φτιάξουν πλαστά διαβατήρια, αλλά και να εκδώσουν ακτοπλοϊκά εισιτήρια για τους μετανάστες, οι οποίοι προωθούνταν στην Αθήνα μέσω των πλοίων της γραμμής για Πειραιά.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι, κατά την παραμονή των μεταναστών στην Κρήτη, υπήρχαν μέλη του κυκλώματος που τους φύλασσαν. Τα άτομα που εκτελούσαν χρέη φύλακα, μάλιστα, φέρονται να οπλοφορούσαν, προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι κανείς εκ των αλλοδαπών δε θα τους “διέφευγε” πριν να ολοκληρωθεί η καταβολή των χρημάτων από τους οικείους τους…

Ο “πυρήνας” της Κρήτης αναλάμβανε – εκτός των άλλων – και τη διαδικασία προώθησης αλλοδαπών στην Ιταλία. Ειδικότερα, φαίνεται ότι υπήρχε σημαντική συνεργασία μεταξύ του “πυρήνα” Κρήτης και προσώπων που δραστηριοποιούνταν στην Αθήνα. Οι τελευταίοι φέρονται να είχαν αναλάβει τον εντοπισμό και τη συγκέντρωση των αλλοδαπών που επιθυμούσαν να διαφύγουν στην Ιταλία παράνομα.

Τα μέλη του “πυρήνα” Κρήτης αναλάμβαναν ακόμη την παραλαβή μεταναστών που έφταναν στο νησί μέσω των λιμανιών των Χανίων και του Ηρακλείου. Από εκεί τους μετέφεραν σε σπίτια στην πόλη του Ηρακλείου, όπου διέμειναν προσωρινά. Εν συνεχεία, τα ηγετικά στελέχη του “πυρήνα” Κρήτης έρχονταν σε συνεννόηση με τον “πυρήνα” Αιγύπτου για το χρόνο και το σημείο άφιξης του πλοίου στα νότια παράλια της Κρήτης. Τότε, μέλη του “πυρήνα” Κρήτης ξεκινούσαν τη σταδιακή μεταφορά των αλλοδαπών που ήθελαν να διαφύγουν στην Ιταλία, σε μάντρα σε υπαίθριο χώρο στα νότια του νομού Ηρακλείου. Εκεί, οι μετανάστες παρέμεναν έως ότου αφιχθεί το σκάφος που θα τους μετέφερε στην Ιταλία. Ο “πυρήνας” της Κρήτης ερχόταν σε συνεννόηση με τον “πυρήνα” Ιταλίας, ώστε μέλη του τελευταίου να παραλάβουν τους αλλοδαπούς που θα προσέγγιζαν τις ιταλικές ακτές.

Απάνθρωπες συνθήκες ταξιδιού και διαβίωσης

Επισημαίνεται ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ταξίδευαν οι μετανάστες με προορισμό τη δική τους “Γη της Επαγγελίας” χαρακτηρίζονται ως επιεικώς… δυσμενείς. Τα ταξίδια ήταν πολυήμερα, η σίτιση και η παροχή νερού ήταν ελάχιστη και μη επαρκής, ενώ τα πλοία που “επιστρατεύονταν” σε καμία περίπτωση δεν ήταν κατάλληλα για την ασφαλή μεταφορά τόσο πολλών ατόμων, σε τόση μακρινή απόσταση. Εξαιρετικά δυσμενείς ήταν πάντως οι συνθήκες διαβίωσης και στους χώρους προσωρινής διαμονής των μεταναστών. Οι αλλοδαποί “στοιβάζονταν” σε μικροσκοπικούς χώρους που ήταν εν γένει ακατάλληλοι… Εξάλλου, οι μετανάστες δεν μπορούσαν να μετακινηθούν και φυσικά ούτε να χρησιμοποιήσουν τα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία είχαν αφαιρεθεί από μέλη του κυκλώματος. Σύμφωνα με τις Αρχές, το κέρδος του κυκλώματος από τις συνολικά δύο περιπτώσεις μεταφοράς παράτυπων μεταναστών εκτιμάται μεταξύ 250.000 και 325.000 ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι οι έξι συλληφθέντες, ηλικίας από 23 έως 49 ετών, αναμένεται να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή Ηρακλείου μεθαύριο Παρασκευή.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook