Κρήτη | Κλείνουν τον ΒΟΑΚ, μετά το νέο τροχαίο στην Αγία Πελαγία

κρήτη-κλείνουν-τον-βοακ-μετά-το-νέο-τρ-638916

«Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα» για τους κόμβους του ΒΟΑΚ στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας! Σαν να μην πέρασε μια μέρα από αντίστοιχες ημέρες δημοσιογραφικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος για τους πολύπαθους κόμβους, η επικαιρότητα περιλαμβάνει και πάλι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας πάνω στο ΒΟΑΚ. Περιλαμβάνει και πάλι κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις…

Για του λόγου το αληθές, σήμερα, στις 10:30 το πρωί, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αχλάδας, που απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας και άλλος ένας συμβολικός αποκλεισμός του ΒΟΑΚ, στο ύψος της πρώτης διασταύρωσης προς Αγία Πελαγία.

Ο αποκλεισμός θα γίνει σε μια νέα προσπάθεια πίεσης και ευαισθητοποίησης των αρμοδίων για την έλλειψη κανονικών κόμβων και γενικότερα για την τεράστια επικινδυνότητα στο συγκεκριμένο κομμάτι του ΒΟΑΚ.

Επικινδυνότητα που άλλωστε αποτυπώθηκε πρόσφατα με ένα ακόμα τραγικό δυστύχημα, και δη μια πολύνεκρη τραγωδία, η οποία και αποτέλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, εφαλτήριο για νέες κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας, με τον προ ημερών αλλά και το σημερινό συμβολικό αποκλεισμό του ΒΟΑΚ.

Δείτε στο βίντεο που δημοσιεύει το neakriti.gr τι λένε οι κάτοικοι:

Παρέμβαση Κεγκέρογλου

Την ίδια ώρα, μέσω νέας κοινοβουλευτικής του παρέμβασης προς τους συναρμόδιους υπουργούς, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, επανέρχεται στο θέμα της κατασκευής κανονικών κόμβων πρόσβασης προς και από Αγία Πελαγία και Αχλάδα. Ο βουλευτής επανέρχεται γιατί πολύ απλά, όπως ο ίδιος υπογραμμίζει, δεν έχει πάρει ακόμα απαντήσεις γύρω από το κρίσιμο έργο.

«Η περιοχή της Αγίας Πελαγίας του δήμου Μαλεβιζίου είναι αναπτυγμένη τουριστικά, με μεγάλες τουριστικές μονάδες και με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Για την ομαλή πρόσβαση, όμως, στην περιοχή από το Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, είναι απαραίτητη η κατασκευή κόμβου πρόσβασης. Όπως προκύπτει από την απάντηση της υπ’ αριθμ. 5786/23.5.2017 σχετικής ερώτησής μου για την κωλυσιεργία κατασκευής του κόμβου Αγίας Πελαγίας:

* Το έργο αναβάθμισης των συνδέσεων Ηρακλείου και Ρεθύμνου με Αγία Πελαγία και Αχλάδα για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας συμπεριλήφθηκε για πρώτη φορά το 2015 στη ΣΑΕ 0712015ΣΕ0710003 αλλά με μηδενική πίστωση έτους.

* Ο ΟΑΚ με το υπ’ αριθμ. 414/28.2.2017 έγγραφο (δύο χρόνια μετά) ζητά την ανάληψη δέσμευσης υποχρέωσης διάθεση πίστωσης για την εκτέλεση του έργου, ενώ έχει συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για την προκήρυξη του διαγωνισμού ανάδειξης αναδόχου του έργου.

* Στις 10/5/2017 στάλθηκε εκ νέου το τεχνικό δελτίο έργου για την ένταξη και χρηματοδότησή του από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

* Επιπλέον με την απάντηση ενημερώνετε πως το αμέσως προσεχές διάστημα θα υποβληθεί από τον ΟΑΚ πρόταση ένταξης του συγκεκριμένου έργου στην ανοικτή πρόσκληση του ΥΜΕΠΕΡΑΑ για την αναβάθμιση-βελτίωση της οδικής ασφάλειας του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου – ΔΟΔ – μέσω εντοπισμένων παρεμβάσεων στην Περιφέρεια Κρήτης», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, που σημειώνει:

«Επειδή η κατασκευή του έργου είναι απολύτως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπούν σοβαρά τροχαία δυστυχήματα, όπως το πρόσφατο με τους τρεις νεκρούς και επειδή οι κάτοικοι της περιοχής πρόκειται να προβούν την Τετάρτη 17 Ιανουαρίου (σ.σ. σήμερα) σε συμβολικό αποκλεισμό του κόμβου της Αγίας Πελαγίας, ερωτάσθε κ.κ. υπουργοί:

1. Έχετε απαντήσει στο υπ’ αριθμ. 414/28.2.2017 έγγραφο του ΟΑΚ, με το οποίο ζητά ανάληψη δέσμευσης υποχρέωσης διάθεσης πίστωσης για την εκτέλεση του έργου;

2. Έχει ενταχθεί το εν λόγω έργο στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ποιο είναι το ύψος της πίστωσης;

3. Πότε εκτιμάται ότι το έργο θα δημοπρατηθεί;».

Αναζητείται η δημοπράτηση!

Εν αναμονή περαιτέρω απαντήσεων και συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων για το έργο των κόμβων μαζί με τον Βασίλη Κεγκέρογλου είναι και η τοπική κοινωνία.

Για την αναγκαία παρέμβαση, όπως έχουμε γράψει, υπήρξαν προ ημερών, στη σκιά, τότε, του πολύνεκρου δυστυχήματος που έκοψε το νήμα τριών ζωών, κάποια θετικά μαντάτα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κρήτη Σήμερα» της «KΡΗΤΗ TV» με τη Νικολέτα Σφακιανάκη, ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης μετέφερε ενημέρωση που είχε από το γ.γ. Υποδομών, Γιώργο Δέδε, για την οριστική έγκριση της χρηματοδότησης για τους κόμβους της Αγίας Πελαγίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης, λίγες ημέρες πριν, και συγκεκριμένα στις 21 Δεκεμβρίου, υπεγράφη η απόφαση για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, με παρεμβάσεις προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ. Στη σχετική χρηματοδότηση συμπεριλαμβάνεται και το κονδύλι των 3,5 εκατ. ευρώ για τους κόμβους Αγίας Πελαγίας και Λυγαριάς, που περιμένουμε εδώ και τόσα χρόνια, και που κατά καιρούς έχουν βγάλει τους κατοίκους και τους φορείς στους… δρόμους! Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη, περιμένοντας πλέον τη δημοπράτηση.

Βέβαια η είδηση ξένισε αρκετούς την ημέρα εκείνη. Υποτίθεται, αυτή ήταν τουλάχιστον η αίσθηση που υπήρχε σε όλους – φορείς, κοινωνία και δημοσιογραφικά στέκια – πως για το έργο των κόμβων είχε τακτοποιηθεί οριστικά το θέμα της χρηματοδότησης. Και πως το μόνο που περιμέναμε ήταν η δημοπράτηση!

Αυτό είχε μείνει ως παρακαταθήκη και από την αυγουστιάτικη επίσκεψη του κ. Δέδε εδώ. Τότε είχε προεδρεύσει σε σύσκεψη στο Μαλεβίζι. Είχε κάνει αυτοψία στο φονικό αυτό κομμάτι του ΒΟΑΚ στη Αγία Πελαγία, και είχε δεσμευτεί πως απέμενε η έγκριση του τεχνικού δελτίου του έργου και πως θα δημοπρατείτο μέσα στο 2017!

Λοιπόν, όχι μόνο δεν έγινε η δημοπράτηση, αλλά πληροφορηθήκαμε πως μόλις πριν λίγες ημέρες εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου, που νομίζαμε ότι είχε εγκριθεί εδώ και καιρό!

Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο πλέον είναι το πότε θα προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Επ’ αυτού δεν υπάρχει κάποια ενημέρωση, και αναμένουμε τις απαντήσεις του υπουργείου Υποδομών…

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook