Κρήτη | Κινδυνεύει με αφανισμό το φοινικόδασος στο Βαι από το κόκκινο σκαθάρι

κρήτη-κινδυνεύει-με-αφανισμό-το-φοινι-368485

Το παγκοσμίου φήμης φοινικόδασος του Βάι στον νομό Λασιθίου της Κρήτης κινδυνεύει με αφανισμό από το κόκκινο σκαθάρι. Η παρουσία του στην περιοχή έχει ανιχνευθεί και μάλιστα απειλεί τον πυρήνα του δάσους, όπως αναφέρουν στη Greenagenda.gr τόσο ο δήμαρχος Σητείας όσο και ο Διευθυντής Δασών Λασιθίου.

Η εξωτική του ομορφιά, λοιπόν, δεν προσελκύει μόνο εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρονιά, αλλά και τον κόκκινο ρυγχωτό κάνθαρο των φοινίκων.

Η ανησυχία όλων είναι έκδηλη. Τους τελευταίους μήνες εκφράζονται φόβοι για την προσβολή του φοινικόδασους γεγονός που θα προκαλέσει τεράστια οικονομική ζημιά στον τουρισμό.

«Έχουμε ζητήσει να υπάρξει άμεσα διαχειριστικό σχέδιο. Από πέρσι το φθινόπωρο ενημερώσαμε τα συναρμόδια υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος για το πρόβλημα. Τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε δεν έχουν φέρει αποτελέσματα», επισημαίνει ο δήμαρχος Σητείας Θοδωρής Πατεράκης.

Τον κώδωνα του κίνδυνου κρούει και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δασών Λασιθίου Μανώλης Συλλιγάρδος. «Το πρόβλημα βρίσκεται πλέον στην περιοχή μας», τονίζει.

Το σκαθάρι μήκους τριών εκατοστών με την επιστημονική ονομασία Rhynchophorus ferrugineus ήδη έχει αρχίσει να καταστρέφει δεκάδες φοινικόδεντρα στην Κρήτη.

Αφού εισχωρήσει μέσα στον κορμό του δένδρο γεννά στο εσωτερικό του και τότε επέρχεται ο μαρασμός και ξεραίνονται τα φύλλα του.

Ο κ. Συλλιγάρδος έχει ενημερώσει ήδη τα συναρμόδια υπουργεία, ενώ έχει κοινοποιήσει πριν από έναν μήνα το σχετικό έγγραφο στο γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Ζητάμε εδώ και έναν μήνα οδηγίες, να μας δοθεί το απαραίτητο φάρμακο καθώς αυτά που μας είχαν δώσει δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα», τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι «η κατάσταση δεν είναι μόνο ανησυχητική, αλλά βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού».

Όπως διαπιστώθηκε, το κόκκινο σκαθάρι μεταφέρθηκε στην Κρήτη με φοίνικες της ποικιλίας Washingtonia sp., που εισήχθησαν στο Ηράκλειο από την Αίγυπτο τον Μάιο του 2005. Οι κλιματικές συνθήκες το βοήθησαν να επιβιώσει και άρχισε να προσβάλλει και άλλες ποικιλίες φοινικοειδών που φύονται στην Κρήτη, όπως τη Phoenix canariensis.

Πηγή : greenagenda.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook