Κρήτη | Κατ’ οίκον νοσηλεία για ασθενείς από ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο | Το πρόγραμμα ξεκινά με τους ογκολογικούς ασθενείς

κρήτη-κατ-οίκον-νοσηλεία-για-ασθενεί-318460

Στην πιλοτική εφαρμογή του θεσμού της κατ’ οίκον νοσηλείας, την οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2016 το υπουργείο Υγείας, προχωρούν Βενιζέλειο και Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Σε πρώτη φάση το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε ογκολογικούς ασθενείς των δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου και στη συνέχεια θα επεκταθεί και σε άλλες κατηγορίες ασθενών, σύμφωνα με την απόφαση που υπέγραψε ο υποδιοικητής της 7ης Υ.Π.Ε. Κρήτης, Στέλιος Δημητρακόπουλος.

Επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος θα είναι ο γιατρός Λάμπρος Βαμβακάς, Παθολόγος- Ογκολόγος, Διευθυντής ΕΣΥ, που υπηρετεί στην Παθολογική Ογκολογική Κλινική του ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, «συγκροτείται κοινή μονάδα Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, με στελέχη και από τα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΑΓΝΗ, ΓΝΗ «Βενιζέλειο»), με τη συνεργασία του ΠΕΔΥ-ΜΥ Ηρακλείου, για την προσφορά υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας, αρχικά, σε ογκολογικούς ασθενείς, νοσηλευθέντες στις ογκολογικές κλινικές αυτών, κατοίκους των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου. Σε δεύτερη φάση, και με τη στελεχειακή ενδυνάμωση της μονάδας, οι κατηγορίες και η γεωγραφική προέλευση των εξυπηρετούμενων πολιτών δύνανται να διευρυνθούν».

Στην πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής, σύμφωνα με την απόφαση του τότε αναπληρωτή και νυν υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, δεν συμπεριλαμβανόταν η Κρήτη. Όμως τον Νοέμβριο υπήρξε σχετική απόφαση του ενιαίου διοικητικού συμβουλίου ΠΑΓΝΗ- Βενιζελείου, ώστε να υλοποιηθεί και στην περιοχή του Ηρακλείου το πρόγραμμα.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που ακολούθησε την υπουργική απόφαση, τις παρεχόμενες από το πιλοτικό δίκτυο υπηρεσίες κατ’ οίκον νοσηλείας δικαιούνται πολίτες που έχουν νοσηλευθεί και εξέρχονται από κλινικές Νοσοκομείων και χρήζουν μετανοσοκομειακής φροντίδας υγείας, πολίτες που χρήζουν σχετικής αρωγής ανεξαρτήτως εάν έχουν νοσηλευτεί στο νοσοκομείο και που μπορούν να παρακολουθούνται ως εξωτερικοί ασθενείς, καθώς και άτομα με χρόνια και μη μεταδοτικά νοσήματα, βλάβες και αναπηρίες που χρήζουν βραχείας ή μακροχρόνιας φροντίδας υγείας.

Οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να διαβιούν μόνιμα σε Δήμο που εδρεύει Νοσοκομείο ή Μονάδα Υγείας ή σε όμορους δήμους.

Οι κατηγορίες των υπηρεσιών είναι:

  • Περίοδος έως 1 μήνα ή έως 10 επισκέψεις
  • Περίοδος έως 3 μήνες ή για έως 30 επισκέψεις
  • Περίοδος έως 6 μήνες ή για έως 60 επισκέψεις

Για τους ανασφάλιστους την κύρια ευθύνη φροντίδας τους συνεχίζουν να έχουν τα Νοσοκομεία που τους παρακολουθούν.

Σκοπός του πιλοτικού δικτύου είναι ο σχεδιασμός, συντονισμός, οργάνωση και υλοποίηση δράσεων και ενεργειών για την ανάπτυξη του θεσμού της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας, η ανάπτυξη διαλόγου για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου, καθώς και η μελέτη και διαμόρφωση των εντύπων, των φακέλων ασθενών, του πλαισίου συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων, αλλά και διοικητικών διαδικασιών εξυπηρέτησης των πολιτών.

Επίσης, επιδιώκεται η διαμόρφωση του περιεχομένου των παρεχομένων υπηρεσιών (ιατρονοσηλευτικών, συμβουλευτικών, ενημερωτικών, κλπ) καθώς και των διαδικασιών παραπομπής, η επιστημονική και λειτουργική διασύνδεση των τμημάτων και υπηρεσιών ή προγραμμάτων κατ΄ οίκον νοσηλείας, με άλλες δομές, αλλά και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλους φορείς που λειτουργούν σε επίπεδο παροχής φροντίδων υγείας στην κοινότητα (Ο.Τ.Α., εκκλησία, Συλλόγους κλπ).

Στόχοι είναι και η ανάπτυξη και επιμόρφωση του ανθρώπινου δυναμικού, η ενημέρωση και πληροφόρηση των επαγγελματιών υγείας, των πολιτών, των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, των

Συλλόγων, καθώς επίσης και η κατάθεση προτάσεων για ανάπτυξη προγραμμάτων σχετικά με το θεσμό της κατ΄ οίκον νοσηλείας, για χρηματοδότηση αυτών στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

candianews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook