Κρήτη | Καλή η χρονιά φέτος | Υψηλές τιμές και πλούσια συγκομιδή στο λάδι

κρήτη-καλή-η-χρονιά-φέτος-υψηλές-τιμέ-181363

ÅËÁÉÏÔÑÉÂÅÉÏ ÓÏËÙÌÏÕ ÊÏÑÉÍÈÉÁÓ ÐÁÑÁÃÙÃÇ ÅËÁÉÏËÁÄÏÕΎστερα από μια χρονιά-σοκ για την εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου που υπέστη κυριολεκτικά καθίζηση, τα χαμόγελα επιστρέφουν στους ελαιοπαραγωγούς με τις προβλέψεις για τη χώρα μας να είναι πολύ ευοίωνες. H φετινή εμπορική χρονιά για το ελληνικό ελαιόλαδο ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, πέραν της ικανοποιητικής παραγωγής που θα επανέλθει στα προ διετίας επίπεδα, οι τιμές παραγωγού αναμένεται να γνωρίσουν σημαντική άνοδο και να κυμανθούν 3-4 ευρώ.

Σύμφωνα με τις -εντός των ελληνικών συνόρων- εκτιμήσεις στις βασικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, όπως είναι η Κρήτη και η Πελοπόννησος, προβλέπεται υπερδιπλασιασμός της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου, φθάνοντας τους 270.000-280.000 τόνους, έναντι 135.000 τόνων την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο.

Εξαιτίας δε της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία, που αποτελεί βαρόμετρο για την πορεία των διεθνών τιμών, η γενική πρόβλεψη για την παραγωγή ελαιολάδου την περίοδο 2014-2015 είναι πως η ζήτηση θα υπερβεί την προσφορά, τα αποθέματα ελαιολάδου θα μειωθούν ακόμη περισσότερο και οι τιμές θα γνωρίσουν μεγάλη άνοδο.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού του ελαιολάδου στις αρχές Οκτωβρίου σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 5% σε σχέση με τις τιμές της περιόδου 2012- 2013. Στην Κρήτη οι τιμές κυμάνθηκαν τον Οκτώβριο στα επίπεδα των 2,8 ευρώ το κιλό ενώ σε περιοχές της Πελοποννήσου όπως η Καλαμάτα η τιμή κυμάνθηκε από 2,8 ευρώ το καλοκαίρι μέχρι 3,1 ευρώ το κιλό.

Για χρονιά που θα αποζημιώσει τους παραγωγούς μετά το άσχημο 2013 κάνουν λόγο οι παραγωγοί στην Κρήτη, τονίζοντας ότι πέραν της αυξημένης παραγωγής αναμένεται και προϊόν καλής ποιότητας. Η αυξημένη παραγωγή ελαιολάδου υψηλής μάλιστα ποιότητας – όπως αναφέρει στο «Εθνος» ο γεωπόνος Κάσσανδρος Γάτσιος- οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος έχει να κάνει με το γεγονός ότι τα ελαιόδεντρα είναι «ξεκούραστα» λόγω της περυσινής χαμηλής παραγωγής και ο δεύτερος σχετίζεται με τις μειωμένες βροχοπτώσεις τον Σεπτέμβριο και τις αυξημένες θερμοκρασίες τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η πρώιμη παραγωγή ελαιολάδου οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το οποίο ποιοτικά είναι ανώτερο διαθέτοντας εξαιρετικά χαρακτηριστικά. Αυτό ναι μεν βέβαια οδηγεί σε μειωμένες αποδόσεις αφού ο καρπός της ελιάς δεν έχει ωριμάσει πλήρως, ωστόσο οι παραγωγοί που προχωρούν σε πρόωρη συγκομιδή του καρπού κερδίζουν από την υψηλότερη τιμή πώλησης του έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

eliesΤις τελευταίες ημέρες σε αρκετές περιοχές η τιμή του ελαιολάδου έχει σπάσει το «φράγμα» των 3 ευρώ και οι τάσεις παραμένουν ανοδικές. Οι τελικές τιμές που θα διαμορφωθούν στη χώρα μας θα εξαρτηθούν από το ποσοστό της μείωσης της συνολικής παραγωγής στην Ισπανία. Στο έδαφος της Ελλάδας καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές κανονικές περίπου 300.000 τόνοι ελαιολάδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά-παρθένο», ενώ της Ισπανίας μόνο το 25-30% και της Ιταλίας το 40-45% χαρακτηρίζονται έτσι. Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιολάδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κυρίως στην Ιταλία. Η χώρα αυτή απορροφά περίπου το 75% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής που εξάγεται.

Τρίτη σε παραγωγή η Ελλάδα, πρώτη σε ποιότητα

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Με κριτήριο την ποιότητα όμως, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στον κόσμο, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (Σ.Ε.ΒΙ.Τ.ΕΛ.), πάνω από το 70% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου είναι «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο». Στην Ελλάδα οι εξαγωγές του ελαιόλαδου που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο είναι κυρίως σε μορφή «χύμα», δηλαδή χωρίς τυποποίηση. Η Ελλάδα εξάγει μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου, σε μορφή «χύμα» στην Ιταλία.

Στην Ελλάδα σχεδόν το 60% του καλλιεργούμενου εδάφους της είναι ελαιώνες, ενώ διαθέτει τις περισσότερες ποικιλίες ελιάς. Σε παγκόσμιο επίπεδο η Ελλάδα είναι πρώτη στην παραγωγή μαύρων ελιών και τρίτη στην παραγωγή ελαιολάδου.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook