Κρήτη | Κέδροι και χρυσαφένιες αμμουδιές στο Λιβυκό πέλαγος | Photos

κρήτη-κέδροι-και-χρυσαφένιες-αμμουδι-558699

Ανέμελο ταξίδι στο νησάκι με τους κέδρους δύο αιώνων

Το Γαϊδουρονήσι ή Χρυσή είναι το νησάκι που βρίσκεται νότια της Ιεράπετρας, στην Κρήτη. Σήμα κατατεθέν του είναι το κεδρόδασός του, με κέδρους ηλικίας δύο αιώνων, αλλά και οι αμμώδεις χρυσαφένιες ακρογιαλιές του, που του χαρίζουν τη δεύτερη ονομασία του.

Η ατμόσφαιρα που αποπνέει το Γαϊδουρονήσι παραπέμπει σε κάποιο εξωτικό μέρος, με τα γαλαζοπράσινα νερά του και τη λευκή, γεμάτη κοχύλια, άμμο.Το κεδρόδασος έχει έκταση 350 στρεμμάτων ενώ στα ηφαιστειακά πετρώματα του νησιού έχουν βρεθεί 49 είδη απολιθωμάτων.

Η πρόσβαση γίνεται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο με καραβάκια από την Ιεράπετρα. Η σύνδεση γίνεται με το λιμανάκι Βουγιού Μάτι ενώ οι παραλίες για απολαυστικές βουτιές στο Λιβυκό πέλαγος είναι πολλές: Η Νότια Παραλία με ξανθή άμμο και κέδρους, η παραλία Καταπρόσωπο με ψιλά βότσαλα και κρυστάλλινα νερά, ο Χατζηβόλακας με τους πανύψηλους κέδρους και η Μπελεγρίνα ή Χρυσή Άμμος. Η τελευταία είναι η πιο δημοφιλής ακτή του νησιού με λευκή άμμο και ρηχά γαλαζοπράσινα νερά.

Το Γαϊδουρονήσι προστατεύεται από το δίκτυο Natura 2000, η κατασκήνωση απαγορεύεται, όπως επίσης η συλλογή κοχυλιών και άμμου. Αν εντυπωσιαστείτε και γοητευτείτε από το γενναιόδωρο φυσικό περιβάλλον του νησιού, προστατέψτε το όσο μπορείτε για να το απολαμβάνουν και οι υπόλοιποι. 

 

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook