Κρήτη | Θα καούμε το τριήμερο! Ποια μέρα θα σημειωθούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες | Τι λέει ο Μανώλης Λέκκας

κρήτη-θα-καούμε-το-τριήμερο-ποια-μέρα-716224

Για το επερχόμενο κύμα καύσωνα μίλησε στον Super FM 89.6 ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, με αφορμή τις προβλέψεις για… 40ρια σε όλη την Κρήτη. Όπως ανέφερε, η Κυριακή και η Δευτέρα θα είναι μέρες δύσκολες για τους Χανιώτες, όμως από την Τρίτη το φαινόμενο θα αρχίζει να εκτονώνεται και οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Χρησιμοποιούμε τον σωστό όρο, «θα καούμε», και όχι περί καύσωνος. Σίγουρα θα περάσουμε μια δύσκολη Κυριακή και Δευτέρα, ίσως και Τρίτη. Είναι όμως απόλυτα δικαιολογημένο και με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν μας ανησυχεί και ιδιαίτερα. Επιστημονικά μιλώντας, φαίνεται ότι μία αρκετά θερμή εισβολή στην ανώτερη ατμόσφαιρα, κινούμενη από τις ακτές της Αφρικής προς τα βόρεια, θα επηρεάσει την Ιταλία, από αύριο την δυτική χώρα και σταδιακά θα κινηθεί ανατολικότερα προς εμάς, συνεπώς θα μας επηρεάσει την Κυριακή και τη Δευτέρα περισσότερο, με τάση να υποχωρεί από τη Τρίτη, όταν οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οι θερμοκρασίες, ιδιαίτερα στα δυτικά, θα κυμανθούν από 33 μέχρι 35 βαθμούς στην ενδοχώρα. Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι δεν αντιμετωπίζουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα εδώ στα Χανιά, αλλά στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου, όπου τα θερμόμετρα θα φτάσουν στους 37 και 38 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές θα ανέβουν από την Κυριακή το πρωί, στους 26-27. Την Κυριακή θα κυμανθούν στους 35-36, στην ενδοχώρα θα πιάσουμε και 40ρια την Δευτέρα, που θα είναι και η κορύφωση.

Το κύμα αυτό θα πιάσει όλη τη Κρήτη, με την ενδοχώρα να πλήττεται περισσότερο. Στα νότια το ίδιο ακριβώς, με ίσως κάποιες διαφοροποιήσεις κατά τόπους, σε σημεία που ο αέρας έρχεται από την θάλασσα, όπου ενεργοποιείται ο «μηχανισμός» για να ανακόψει αυτή την αυξητική τάση.

Ο παράγοντας που κάνει δύσκολες τις συνθήκες κατά τόπους είναι αυτός της υγρασίας. ιδιαίτερα το βράδυ. Τότε οι συνθήκες μπορεί να είναι πιο αφόρητες.

Τέλος ο κ΄Λέκκας επεσήμανε ότι » το «θα καούμε» είναι μέσα στο πλαίσιο εκτόνωσης της ατμόσφαιρας. Τόσες μέρες άκουγα τον κόσμο να λέει «κάνει ζέστη» κι έλεγα «μην το λέτε γιατί θα κάνει ζέστη και τότε θα δείτε». Το ευχάριστο είναι οτι το διάστημα αυτό είναι σύντομο.»

Ακούστε τι είπε ο κ. Λέκκας στον Δημήτρη Παππά:

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook