Κρήτη | Η νύχτα έγινε μέρα στ΄ Ανώγεια τη βραδιά της Ανάστασης | Photos

κρήτη-η-νύχτα-έγινε-μέρα-στ΄-ανώγεια-τ-364535

Η νύχτα έγινε μέρα και πέντε μεγάλες φωτιές από άκρη σ’ άκρη των Ανωγείων στέλνοντας παντού στον ορίζοντα το Αναστάσιμο μήνυμα καίγοντας ταυτόχρονα τον αρχιπροδότη Ιούδα. Εκατοντάδες Ανωγειανοί και επισκέπτες βρέθηκαν στα σημεία που οι τέσσερις ενορίες και οι αυτόνομοι Κομπιανοί, έστησαν τους αρφανούς τους, με ξύλα που έκοβαν οι νεαροί των ενοριών τις τελευταίες σαράντα ημέρες σε ένα έθιμο αιώνων που δίνει στα Ανώγεια μια υπέροχη όψη το βράδυ της Ανάστασης.

Σήμερα Κυριακή του Πάσχα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε σε όλες τις εκκλησίες για να ακολουθήσει την περιφορά του Σταυρού, στην “Δεύτερη Ανάσταση” σε ένα ακόμα μοναδικό έθιμο των Ανωγείων. Ντόπιοι και επισκέπτες με χαμόγελα μετέφεραν ξανά το Αναστάσιμο μήνυμα στις τέσσερις ενορίες του χωριού. Από όπου κι αν περνούσαν, σε πλατείες, σοκάκια και σπίτια έβλεπαν κατά δεκάδες τις λεγόμενες “στερμενιές” όπου ψήνεται με παραδοσιακό τρόπο το οφτό κρέας και τις “μενούζες”.

arfanos-ioudas-2Θέμα συζήτησης βέβαια για μικρούς και μεγάλους ο νικητής του Αρφανού! Όλοι υπερασπίζονται με σθένος και επιχειρήματα την πρωτιά της δικής τους ενορίας και τα πειράγματα δίνουν και παίρνουν: ” Το Κομπί είχε πολλά ξύλα, αλλά μετά από λίγο έπεσε η φωτιά δεν ήταν καλά στημένη”, “ο Αι Γιάννης καθυστέρησε να την ανάψει για να φανούν καλύτεροι” και πολλά παρόμοια προκαλούν το χαμόγελο και διαιωνίζουν το έθιμο με τα παιδιά να αναμένουν από τώρα το επόμενο Πάσχα για να δώσουν ακόμα περισσότερες δυνάμεις για ένα καλύτερο αρφανό από φέτος.

Σίγουρα πάντως φέτος ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος που είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε από τους καλύτερους αρφανούς της τελευταίας δεκαετίας.

Χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο.

anogi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook