Κρήτη | Η μεγάλη απάτη με την Xylella | Σε συναγερμό οι αγρότες

κρήτη-η-μεγάλη-απάτη-με-την-xylella-σε-συναγε-321603

Ακόμα και για πιθανή εμπλοκή στη διάδοση της επικίνδυνης επιδημίας Xylella fastidiosa στοχοποιεί η ιταλική Δικαιοσύνη 9 επιστήμονες και έναν δημόσιο υπάλληλο, κατηγορώντας τους ταυτόχρονα για ελλιπή και μεροληπτική πληροφόρηση σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα. Έτσι, λόγω των αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ επιστημόνων, η ιταλική παραγωγή βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο, ενώ σε επίπεδο Ελλάδας, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι σε επαγρύπνηση, όπως διαβεβαιώνουν την κοινή γνώμη γεωπόνοι του Ηρακλείου, που μιλούν στη «Νέα Κρήτη» σήμερα, καλώντας τους ελαιοπαραγωγούς, χωρίς να πανικοβάλλονται, να είναι προσεκτικοί!

Η κατάσταση στην Ιταλία φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολη, αφού η επιδημία Xylella fastidiosa, η οποία πλήττει τους ελαιώνες στην Απουλία της Ιταλίας, έχει προκαλέσει ακόμα και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα, 9 επιστήμονες και ένας δημόσιος υπάλληλος είναι υπό διερεύνηση από την ιταλική Δικαιοσύνη για πιθανή εμπλοκή στη διάδοση της επιδημίας και για ελλιπή και μεροληπτική πληροφόρηση σχετικά με τα ληφθέντα μέτρα αντιμετώπισής της.

Και σαν να μην έφτανε αυτό. Με δικαστική απόφαση σταματούν τα μέτρα κατά της επιδημίας, τη στιγμή που η Κομισιόν πιέζει την Ιταλία προς την αντίθετη κατεύθυνση, ενώ η Ιταλική Συνομοσπονδία Αγροτών επισημαίνει ότι το μόνο που επιτυγχάνεται είναι ένα θανάσιμο πλήγμα στην ιταλική παραγωγή.

Συνέλαβαν επιστήμονα

Για να αντιληφθούμε εμείς εδώ στην Ελλάδα πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση στη γειτονική μας χώρα, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι στην Ιταλία έγινε μέχρι και σύλληψη επιστήμονα! Ο συλληφθείς Donato Boscia, επικεφαλής του Ινστιτούτου για τη Βιώσιμη Προστασία των Φυτών στο Μπάρι, δήλωσε σοκαρισμένος από τη σύλληψή του για «εξάπλωση – από αμέλεια – της ασθένειας των φυτών, την παρουσίαση ψευδούς υλικού και πληροφοριών σε αξιωματούχους, ρύπανση του περιβάλλοντος και παραμόρφωση του φυσικού κάλλους».

Στο μεταξύ, η Κομισιόν πιέζει την Ιταλία για γρηγορότερη λήψη δραστικών μέτρων, κινώντας μάλιστα διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας, μία εβδομάδα πριν από την απόφαση της ιταλικής δικαιοσύνης, για την αδυναμία να λάβει εγκαίρως μέτρα περιορισμού της Xylella fastidiosa.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ιταλία είναι υποχρεωμένη να καταρτίσει έναν επιστημονικώς τεκμηριωμένο σχεδιασμό για να σταματήσει η εξάπλωση της νόσου και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Εκτός από το κόψιμο των προσβεβλημένων δέντρων, το σχέδιο περιλαμβάνει την καταστροφή και των υγιών δέντρων για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης. Ωστόσο, οι Ιταλοί αγρότες, συνεπικουρούμενοι και από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, κατήγγειλαν την καταστροφή αρχαίων δέντρων και διαμαρτυρήθηκαν για την εφαρμογή των δραστικών μέτρων, προσφεύγοντας στη Δικαιοσύνη.

«Περιβαλλοντικό έγκλημα»

Οι Ιταλοί δικαστές εξέτασαν τις καταγγελίες και διέταξαν την παύση όλων των δραστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της Xylella, κρίνοντάς τα υπερβολικά και ατεκμηρίωτα.

Εναντίον των επιστημόνων που είχαν αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης προσέφυγαν αγρότες και ακτιβιστές, που αντιδρούσαν στο ξερίζωμα και την καύση αιωνόβιων αλλά άρρωστων δέντρων. Η ανακοίνωση της Εισαγγελίας έρχεται έπειτα από αποφάσεις τοπικών δικαστηρίων που δικαίωναν τους εξαγριωμένους αγρότες.

Το Xylella fastidiosa προέρχεται από τις ΗΠΑ, όπου μόλυνε επί δεκαετίες καλλιέργειες εσπεριδοειδών. Θεωρείται ένα από τα χειρότερα φυτοπαθογόνα του κόσμου, καθώς, εκτός από τα ελαιόδεντρα, προσβάλλει δεκάδες ακόμα είδη, όπως αμπέλια, αμυγδαλιές και ροδακινιές, καθώς και καλλωπιστικά είδη, όπως η πικροδάφνη.

Στην Ευρώπη το βακτήριο πρωτοεμφανίστηκε το 2013, όταν ανιχνεύθηκε στην περιοχή της Απουλίας στη νότια Ιταλία. Έκτοτε έχει εντοπιστεί και στη νότια Γαλλία.

Το Χylella fastidiosa μεταδίδεται από έντομα που απομυζούν το λεγόμενο ξύλωμα, τα αγγεία που μεταφέρουν νερό από τις ρίζες στα φύλλα. Εγκαθίσταται στα αγγεία αυτά και τα αποφράσσει, απονεκρώνοντας σταδιακά το φυτό.

Περίπου 1,1 εκατομμύρια ελαιόδεντρα, ή το 10% του συνόλου, εκτιμάται ότι έχουν μολυνθεί στην Απουλία, και η Επιτροπή συνέστησε την προληπτική εκρίζωσή τους.

Πώς μπήκε

Η Εισαγγελία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει εναντίον των εννέα ερευνητών, ανακοίνωσε όμως ότι το επικίνδυνο βακτήριο μπορεί να εισήχθη από την Καλιφόρνια για τις ανάγκες σεμιναρίου στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στο Μπάρι!

Πιο πιθανή φαίνεται η εξήγηση ότι το συγκεκριμένο στέλεχος του Χ. fastidiosa έφτασε στην Ιταλία ως λαθρεπιβάτης σε καλλωπιστικά φυτά που εισήχθησαν από την Κόστα Ρίκα.

Στην Κρήτη

Η «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε χθες με την αντιπρόεδρο του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ, τη γεωπόνο Ευγενία Στυλιανού, με το ερώτημα αν πρέπει να ανησυχούμε εδώ, πληροφορούμενοι όλον αυτό το χαμό που γίνεται στην Ιταλία.

«Εμείς έχουμε φτιάξει εδώ Ομάδες Εργασίας και εργαζόμαστε διαρκώς γύρω από την υπόθεση αυτή», λέει στην εφημερίδα μας η κ. Στυλιανού. «Από τις πρώτες μέρες που δημοσιοποιήθηκαν τα προβλήματα από το βακτήριο Xylella στην Ιταλία, εμείς το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά αυτό το θέμα. Οι ελαιοπαραγωγοί, λοιπόν, θα πρέπει να είναι ήρεμοι στο βαθμό που εμείς και οι φορείς όλοι είμαστε συντονισμένοι, έτσι ώστε και να μην μπει στη χώρα μας το βακτήριο αυτό, αλλά ακόμα και αν γίνει, να εντοπίσουμε όσο πιο έγκαιρα γίνεται το πρώτο μόλυσμα. Και το γεγονός ότι δε βγαίνουμε προς τα έξω, αυτό δε σημαίνει ότι δεν εργαζόμαστε γύρω από αυτό το θέμα», ξεκαθαρίζει η γεωπόνος.

Μάλιστα, σύντομα θα υπάρξει, όπως λέει, δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εργασιών που διεξάγονται σε επίπεδο Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ. «Αν έρθει αυτό το βακτήριο εδώ, θα είναι καταστροφή, ειδικά για τον ελαιώνα μας. Επομένως δεν έχει κανείς την πολυτέλεια να κωφεύει ή να αδρανεί. Κάνουμε συντονισμένες ενέργειες και σύντομα θα δημοσιοποιήσουμε τα αποτελέσματά τους», καταλήγει η κ. Στυλιανού.

«Όχι εφησυχασμός» – Μπορεί να έρθει και εδώ το βακτήριο

«Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναπαυτούμε. Δεν πρέπει όμως να πανικοβαλλόμαστε», λέει από την πλευρά της η γεωπόνος Στέλλα Χατζηγεωργίου, που μαζί με τον πρωτοπόρο βιοκαλλιεργητή Μανόλη Βαρδάκη, είναι οι συντονιστές της Ομάδας Ηρακλείου του Πελίτι.

«Είναι κάτι που πρέπει να μας κάνει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να έρθει κι εδώ το βακτήριο Xylella. Δηλαδή, θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να προσέχουν, αν παίρνουν καινούργιο φυτωριακό υλικό, από πού το παίρνουν. Ή επειδή αυτό το βακτήριο μεταφέρεται με το τζιτζικάκι, να προσέχουν τους πληθυσμούς. Τα επιστημονικά ιδρύματα θα πρέπει να παρακολουθούν αυτό το έντομο. Και ξέρω ότι τα δικά μας τα ιδρύματα εδώ, τόσο το ΕΘΙΑΓΕ όσο και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, το μελετάνε το θέμα αυτό και προσέχουν, αφού παίρνουν δείγματα συνέχεια και είναι σε επιφυλακή».

Η κ. Χατζηγεωργίου τονίζει την ανάγκη να μην υπάρξει εφησυχασμός, αφού ακόμα και αν έρθει εδώ το βακτήριο, εφόσον γίνει έγκαιρα και σωστά η διάγνωση, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε. Επίσης, τονίζει ότι έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι τα δέντρα όσο γίνεται δυνατά, καλοφροντισμένα από τους παραγωγούς. «Όπως ο άνθρωπος που έχει αδύναμο οργανισμό, έτσι και τα δέντρα, όταν είναι αδύναμα, είναι πιο ευάλωτα», καταλήγει η κ. Χατζηγεωργίου.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook