Κρήτη | Εξασφαλισμένα τα νερά του φράγματος ακόμη και στις δύσκολες χρονιές!

κρήτη-εξασφαλισμένα-τα-νερά-του-φράγμ-323812

Εξασφαλισμένες ποσότητες νερού ακόμη και τις δύσκολες εποχές των περιόδων ανομβρίας θέλουν για το φράγμα Αποσελέμη οι υπηρεσίες του ΟΑΚ που, παρά τα προβλήματα διοίκησης, τρέχουν τα έργα με πρώτο τη διάνοιξη της σήραγγας που θα φέρνει το νερό από το Χώνο του Οροπεδίου! Ταυτόχρονα στην καλύτερη δυνατή διαχείριση των αποθεμάτων του φράγματος αποσκοπεί ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που ετοιμάζεται να υπογράψει συμβάσεις με τους δήμους που θα παίρνουν νερό- τέτοιες ποσότητες που πάντα θα υπάρχει «απόθεμα ασφαλείας»!

«Ακόμη και εάν η φετινή χρονιά αποδειχθεί δύσκολη ως προς τις βροχές και τα χιόνια, αν και ο Ιανουάριος δείχνει να μας αποζημιώνει, έχουμε ένα σχέδιο για να έχει πάντα νερό το φράγμα» λέει ο παραμένων ακόμη και σήμερα, αφού δεν έχει αντικατασταθεί, διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ κ.Λευτέρης Κοπάσης.

kopasis«Στη σύμβαση με τους δήμους υπολογίζουμε περί τα 10 εκατομμύρια κυβικά να φύγουν από το φράγμα. Σχεδόν άλλα τόσα θα μένουν ακόμη και στην υποθετική περίπτωση, στο χειρότερο σενάριο να μην πέσει άλλο νερό μέσα» λέει ο κ.Κοπάσης που ωστόσο θεωρεί αυτό το σενάριο ακραίο , ακόμη και για τις πιο δύσκολες χρονιές.

«Είναι προφανές ότι με χιόνια και βροχές για παράδειγμα στο Οροπέδιο δεν θα έχει θέμα το φράγμα όπως επίσης και όταν τελειώσει του χρόνου η σήραγγα που είναι σε εξέλιξη από τον μετροπόντικα» τονίζει.

«Σε αυτή την περίπτωση τα πλημμυρικά νερά του Οροπεδίου δεν θα χάνονται και θα έρχονται τεράστιες ποσότητες στο φράγμα» επισημαίνει ο κ.Κοπάσης ο οποίος προσθέτει ότι παρά τα προβλήματα το έργο δουλευεται κανονικά.

«Εάν δεν υπάρξει ζήτημα χρηματοδότησης δε νομίζω ότι θα έχουμε πρόβλημα.  Ήδη κάνει το μηχάνημα πάνω από 25 μέτρα την ημέρα με αυξητικές τάσεις» λέει.»

«Είναι ένα έργο που εξασφαλίζει πλήρως τη λειτουργικότητα του φράγματος» καταλήγει ο κ.Κοπάσης για την σήραγγα των 3,5 χιλιομέτρων και τα συναφή έργα.

Το έργο , θυμίζουμε, αφορά στα έργα εκτροπής των πλημυρικών υδάτων από το Οροπέδιο Λασιθίου δια μέσου  της σήραγγας Οροπεδίου και στα έργα κατάντη της εξόδου της σήραγγας μέχρι τον Ταμιευτήρα του Φράγματος Αποσελέμη.

Και περιλαμβάνει:

  • Έργα εκτροπής υδάτων Οροπεδίου Λασιθίου (Έργα Ανάντη Σήραγγας).
  • Έργο απομόνωσης καταβοθρών Χώνου και ρύθμισης των εκτρεπομένων παροχών για την ενίσχυση του ταμιευτήρα Φράγματος Αποσελέμη.
  • Έργα Σήραγγας Οροπεδίου Λασιθίου.
  • Έργα κατάντη εξόδου των νερών Σήραγγας Οροπεδίου
  • Έργα σήραγγας Οροπεδίου

Η σήραγγα εκτροπής των υδάτων Οροπεδίου Λασιθίου έχει συνολικό μήκος 3425,50 μ. σε οριζόντια προβολή  και σταθερή κατά μήκος κλίση ίση με 15,07% σε όλο το μήκος της. Ο αγωγός πτώσης, χαλυβδοσωλήνας DN 1800 χλσ., που θα τοποθετηθεί εντός της σήραγγας εδράζεται σε βάθρα επι της πλάκας δαπέδου σε όλο το μήκος της σήραγγας.

Η εκσκαφή και η  επένδυση της κυκλικής σήραγγας οροπεδίου Λασιθίου γίνεται με μηχάνημα ολομέτωπης κοπής για την διάτρηση σηράγγων με  διπλή ασπίδα [ Tunel Boring Machine (TBM)].Η εσωτερική διάμετρος της σήραγγας μετά την επένδυση θα είναι 4,35μ ενώ η εκτιμώμενη διάμετρος εκσκαφής της σήραγγας με ΤΒΜ θα είναι περίπου 5,05μ. Η εσωτερική επένδυση θα γίνει με προκατασκευασμένα στοιχεία οπλισμένου σκυροδέματος C40/50 (segments) πάχους 0,20μ.

Το μηχάνημα ολομέτωπης κοπής είναι κλειστού τύπου, διπλής ασπίδας, συνολικού μήκους (με τους υποστηρικτικούς συρμούς) 180 μέτρα. Πίσω από την τελευταία ασπίδα τοποθετούνται τα προκατασκευασμένα στοιχεία από οπλισμένο σκυρόδεμα   της μόνιμης επένδυσης.

Το δάπεδο κυκλοφορίας της σήραγγας θα διαμορφωθεί με προκατασκευασμένα στοιχεία από οπλισμένου σκυροδέματος μήκους 1.30,πλάτους ~3,00μ  όπως και τα segments επένδυσης. Η τοποθέτηση του δαπέδου θα γίνει μετα την διάνοιξη της σήραγγας.

Ο σχεδιασμός του ΤΒΜ καθώς και οι υποστηρικτικοί συρμοί του αυτού θα είναι πλήρως εξοπλισμένοι έτσι ώστε να παρέχουν όλα τα απαιτούμενα εργαλεία , εφόδια και εγκαταστάσεις προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις του έργου.

cretalive.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook