Κρήτη | Εμπαιγμός ανέργων: Στον «αέρα» τα προγράμματα Voucher

κρήτη-εμπαιγμός-ανέργων-στον-αέρα-τ-234319

anergia_blogΚοροϊδία και όχι ευρώ εισπράττουν χιλιάδες ωφελούμενοι των προγραμμάτων Επιταγής Εισόδου στην αγορά Εργασίας, γνωστών ως Voucher, τα οποία βρίσκονται στον αέρα σε όλη τη χώρα. Στην Κρήτη, συνολικά 2.500 άτομα βρίσκονται σε απόγνωση και σε καθεστώς ανασφάλειας, αφού τα προγράμματα-ανάσα για την αντιμετώπιση της ανεργίας έχουν βαλτώσει εδώ και μήνες, ενώ την ίδια ώρα στο Ηράκλειο νέοι που έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχα προγράμματα διεκδικούν καιρό τώρα τα χρήματά τους. Οπότε και καλούνται να κάνουν Πάσχα με δανεικά από φίλους και συγγενείς.

Και αυτό τη στιγμή που και στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε δήμους της χώρας υπάρχει πρόβλημα. Αφού, ενώ οι αιτήσεις ξεκινούν από σήμερα Μεγάλη Δευτέρα, από τις 32.433 θέσεις σε θέσεις πλήρους απασχόλησης για χρονικό διάστημα 5 μηνών μόλις οι 1.794 αφορούν το νησί μας (νομός Ηρακλείου 877, Χανίων 447, Ρεθύμνου 251, Λασιθίου 219).

Πιο συγκεκριμένα, αναφορικά με τα προγράμματα Επιταγής Εισόδου στην αγορά Εργασίας Voucher, ως φαίνεται, η σχετική διαδικασία έχει παγώσει. Με συνέπεια να επιτείνεται έτσι η ανασφάλεια για χιλιάδες ανέργους που κατέθεσαν τα χαρτιά τους, με τους ίδιους να ζητούν τώρα απαντήσεις από τους αρμόδιους. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για τα προγράμματα ανέργων από 29 έως 64 ετών που αφορούν τις νέες τεχνολογίες, τα απόβλητα και τον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς και το πρόγραμμα πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ έως 29 ετών.

Πρόβλημα όμως υπάρχει και για τα προγράμματα voucher που βρίσκονται σε εξέλιξη. Και αυτό διότι, αρκετοί άνεργοι στο Ηράκλειο δεν έχουν πληρωθεί για τα σεμινάρια που παρακολούθησαν, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί και για τις επόμενες φάσεις πρακτικής των προγραμμάτων. «Έχουμε αυτή τη στιγμή δυο προγράμματα στον αέρα, τα οποία απευθύνονται σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ομάδες στόχου. Και συγκεκριμένα, το πρόγραμμα πτυχιούχων ΑΕΙ-ΤΕΙ από 18 έως 29 ετών, με τις αιτήσεις για τους ωφελούμενους ανέργους να έχουν λήξει από τις 14 Ιανουαρίου.

Είχαμε αποτελέσματα εδώ και 15 μέρες. Πρακτικά, όμως, το πρόγραμμα έχει κολλήσει καθώς δε γίνονται οι απαιτούμενες διαδικασίες από πλευράς υπουργείου για να μπορέσουν να υπογραφούν αυτές οι συμβάσεις και να ξεκινήσει να τρέχει το πρόγραμμα. Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στο άλλο πρόγραμμα που σχετίζεται με τον κατασκευαστικό κλάδο, τα απόβλητα και τις νέες τεχνολογίες, επίσης είναι ακόμα στον αέρα, αφού, ενώ οι αιτήσεις του ολοκληρώθηκαν στις 4 Νοεμβρίου, δεν έχουν βγει καν αποτελέσματα. Έτσι, αυτή τη στιγμή μιλάμε για ανθρώπους από την Περιφέρεια Κρήτης, οι οποίοι περιμένουν και δε λαμβάνουν καμία ενημέρωση. Ωστόσο, αυτό που μας φοβίζει είναι ότι, σύμφωνα με αυτά που ακούμε, ίσως και να αποσύρουν συνολικά το πρόγραμμα», δήλωσε σχετικά με το πρόβλημα που παρουσιάζεται ο διευθυντής ΚΕΚ «ΑΝΕΛΙΞΗΣ» Γιώργος Σισαμάκης.

ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑ

«Καρκινοβατεί» λόγω έλλειψης ρευστού

Τοποθετούμενος στο θέμα, κατανοώντας την αγανάκτηση των ωφελούμενων που περιμένουν εναγωνίως να δουν τι μέλλει γενέσθαι, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου σε δηλώσεις του τόνισε «Τα προγράμματα για την ανεργία και εκείνα που αφορούν την κοινωφελή εργασία, την κοινωνική επιταγή, αλλά και την ενίσχυση της απασχόλησης στις επιχειρήσεις ύψους 700 εκατομμυρίων ευρώ, καρκινοβατούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Το πρόγραμμα που αφορά την κοινωνική επιταγή ενώ έχει ξεκινήσει δεν πληρώνονται ούτε οι ενδιάμεσοι φορείς αλλά ούτε οι ίδιοι οι καταρτιζόμενοι και ωφελούμενοι».

Με τον ίδιο μιλώντας για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ σε δήμους της χώρας για το οποίο η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ξεκινά να τονίζει ότι «και εδώ έχουμε περικοπές αφού από τις 50.000 που έλεγε αρχικά η προκήρυξη που είχε διαμορφωθεί το Δεκέμβριο, τώρα προκηρύσσονται 33.000 θέσεις μόνο». Αξίζει να τονιστεί πάντως ότι στο πλευρό των ωφελουμένων των προγραμμάτων Voucher και στην προσπάθεια που καταβάλλουν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα τους βρίσκεται και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, με τον πρόεδρο του Στέλιο Βοριά να αναφέρει ότι «η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει και να ανταποκριθεί στο μέγιστο, εθνικό πρόβλημα της ανεργίας. Δυστυχώς όλα αυτά αποτελούν ασπιρίνες και δε λύνουν κατ’ ουσίαν το πρόβλημα».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook