Κρήτη | Εκτός του προγράμματος δακοκτονίας μένουν τοπικές κοινότητες

κρήτη-εκτός-του-προγράμματος-δακοκτο-239333

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου ενημερώνει τους ελαιοπαραγωγούς των Τοπικών Κοινοτήτων Καταλαγαρίου Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, Καμαρίου Δήμου Μαλεβιζίου και Καμαρών Δήμου Φαιστού ότι στις εν λόγω Τοπικές Κοινότητες δεν υπήρξαν προσφορές σε κανένα στάδιο της υπ’ αριθμ. 56388/1-4-2016 Διακήρυξης για την «Ανάδειξη εργολάβων για τον από εδάφους δολωματικό ψεκασμό ελαιοδέντρων στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς έτους 2016 στην Περιφέρεια Κρήτης».

Ως εκ τούτου, οι Τοπικές Κοινότητες Καταλαγαρίου, Καμαρίου και Καμαρών απεντάσσονται από το Πρόγραμμα Δακοκτονίας έτους 2016.

Οι καλλιεργητές που έχουν ελαιόδεντρα σ’ αυτές τις Τοπικές Κοινότητες, δεν θα πληρώσουν εισφορά δακοκτονίας για τον ελαιόκαρπο που προέρχεται από αυτά τα ελαιόδεντρα.

Οι ελαιοπαραγωγοί των ανωτέρω Τοπικών Κοινοτήτων καλούνται να μεριμνήσουν οι ίδιοι για την προστασία των ελαιοδέντρων τους από τον δάκο, όπου αυτό απαιτείται και πάντα σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.

Ιδιαίτερη προσοχή από τους ελαιοκαλλιεργητές πρέπει να δοθεί στη χρήση εγκεκριμένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων καταπολέμησης του δάκου και στην πιστή εφαρμογή των αναγραφόμενων οδηγιών τους.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να συμβουλεύονται τους τοπικούς γεωπόνους και να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον. Σε περίπτωση διενέργειας ψεκασμών αυτοί να πραγματοποιούνται πρωινές ώρες όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28οC, χωρίς άνεμο και βροχή) και να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές ή άλλες ειδικές περιοχές .

Επισημαίνεται ότι για την παραγωγή ελαιόλαδου που θα χαρακτηριστεί ως Π.Ο.Π. απαγορεύεται η καταπολέμηση του δάκου με ψεκασμούς καλύψεως.

zarpanews.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook