Κρήτη | Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος

κρήτη-εκοιμήθη-ο-μητροπολίτης-πέτρας-295218

Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος της Εκκλησίας της Κρήτης μετά απο πολύμηνη μάχη να κρατηθεί στη ζωή.

O Μητροπολίτης Πέτρας εκοιμήθη σε ηλικία 64ων ετών ενώ νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο των Αθηνών σε κρίσιμη κατάσταση δοκιμαζόμενος από το σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπιζε.

Σε μια από τις τελευταίες του επιστολές προς το ποίμνιο του ο ίδιος ανέφερε :

«Να λέτε σε όλους, ότι τους αγαπώ πολύ. Τώρα είμαι περισσότερο κοντά τους και πιο κοντά στο Θεό. Πόσο με αγαπά ο Θεός! Με το Χριστό τα πάντα υπομένεις και για όλους υπάρχει ανάσταση».

Μια ζωή προσφοράς

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, Υπέρτιμος και Έξαρχος Καρπαθίου Πελάγους κ. Νεκτάριος γεννήθηκε στο Καταλαγάρι Ηρακλείου το 1951. Τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Γυμνάσιο Αχαρνών και στην συνέχεια φοίτησε στο Ανώτερο Φροντιστήριο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Ύστερα φοίτησε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, απ΄ όπου αποφοίτησε το 1975.

Το 1970 εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Επανωσήφη. Το 1971, χειροτονήθηκε Διάκονος και το 1972 Πρεσβύτερος από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Ευγένιο. Υπηρέτησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης ως Διευθυντής του Γενικού Φιλόπτωχου Ταμείου, ως Ιερατικός Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Σταυροφόρων, ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και τέλος ως Πρωτοσύγκελος. Επίσης δίδαξε σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης.

Στις 6 Οκτωβρίου 1990, εξελέγη από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Εκκλησίας Κρήτης Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, η χειροτονία του τελέσθηκε στις 13 Οκτωβρίου 1990, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μήνα Ηρακλείου.

Κατά τη διάρκεια της ποιμαντορίας του ιδρύθηκαν οι Mονάδες Φροντίδος ηλικιωμένων «Παναγία η Γερόντισσα» στο Οροπέδιο Λασιθίου, «Ο Άγιος Παντελεήμων» της Ενορίας Αγίας Tριάδος της Πόλεως του Αγίου Nικολάου» και «Η Μεγάλη Παναγία» στη Λατσίδα Μεραμβέλλου.

Αναστηλώθηκαν και συντηρήθηκαν πολλά εκκλησιαστικά μνημεία της Μητροπόλεως. Αναπαλαιώθηκαν και επαναλειτούργησαν η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Αρετίου, η Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Κρεμαστών, η Ιερά Μονή Παναγίας Κεράς, η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεότόκου Κρουσταλλένιας, και η Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βιδιανής. Ανακαινίσθηκε εκ βάθρων και εμπλουτίστηκε με σημαντικά κτίσματα η Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σελλινάρι.

Επίσης σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η διάσωση και έγινε η ψηφιοποίηση του αρχείου της Χριστιανικής Δημογεροντίας Λασιθίου (1869-1898). Πρωτοστάτησε στην συγκρότηση ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Θρησκευτικού Τουρισμού της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης της οποίας ηταν Πρόεδρος.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook