Κρήτη | Εγκαινιάστηκε το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (ΚΕΜΕ) | Νέοι ορίζοντες για το Πανεπιστήμιο Κρήτης | Photos

κρήτη-εγκαινιάστηκε-το-κέντρο-ερευνώ-532623

Η έρευνα και η γνώση στον τόπο μας συνεχώς ενισχύονται και η Κρήτη έχει αποκτήσει πλέον το δικό της στίγμα στο παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης εγκαινιάζοντας  στο Ρέθυμνο με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Οδυσσέα Ζώρα το Κέντρο Ερευνών και Μελετών (Κ.Ε.ΜΕ.) για τις Ανθρωπιστικές, τις Κοινωνικές και τις Επιστήμες Αγωγής. Ο Περιφερειάρχης, -μετά τον Αγιασμό που τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος παρουσία εκπροσώπων της Εκκλησίας, Αρχών, φορέων, της Πανεπιστημιακής κοινότητας και πολιτών, -τόνισε ότι, τα εγκαίνια αποτελούν ιδιαίτερο γεγονός τόσο για την Περιφέρεια Κρήτης όσο και για το Πανεπιστήμιο Κρήτης και ότι, «κάθε φορά που η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει σε κάποια ερευνητικό πρόγραμμα που εκπονείται με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και τα υπόλοιπα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα του νησιού, αισθανόμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το σύνολο του Ακαδημαϊκού και Ερευνητικού προσωπικού της Κρήτης».

Στην σημαντικότητα του έργου αλλά και στην καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης στην υλοποίηση του  ευχαριστώντας προσωπικά τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη αλλά και την Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ρεθύμνου Μαρία Λιονή ,αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους ο Πρύτανης Οδυσσέας Ζώρας, ο ανάπ. Πρύτανης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Δήμαρχος Γιώργος Μαρινάκης ,ο π. Αντιπρύτανης Μιχαήλ Δαμανάκης και η Δ/ντρια του ΚΕΜΕ Μαρία Κούση.Στην σημαντικότητα του έργου αλλά και στην καθοριστική συμβολή του Περιφερειάρχη αναφέρθηκε επίσης στον χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Μαρία Λιονή, τονίζοντας παράλληλα την συνεργασία της Περιφέρειας με την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους φορείς για την ισόρροπη ανάπτυξη.

Ο Περιφερειάρχης στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε  για την συνεργασία την πανεπιστημιακή κοινότητα, φορείς και όλους όσους συνέβαλαν στο έργο ενώ διαβεβαίωσε την Δ/ντρια του ΚΕΜΕ κα Κούση ότι θα έχει την στήριξη της Περιφέρειας στα άμεσα αιτήματα του Κέντρου το οποίο έγινε σε δυο φάσεις. Ο κ Αρναουτάκης παράλληλα τόνισε ,ότι, είναι μια ιδιαίτερη ημέρα σήμερα, «που δεν σηματοδοτείται μόνο από τα επίσημα εγκαίνια ενός μεγάλου Ερευνητικού Κέντρου για τις Κοινωνικές, τις Ανθρωπιστικές και τις Παιδαγωγικές Επιστήμες, αλλά που επισφραγίζει την αναπτυξιακή πορεία του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο. Είμαστε υπερήφανοι γιατί το νησί μας έχει αποκτήσει πλέον το δικό του στίγμα στον παγκόσμιο χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, γεγονός που επιβεβαιώνουν οι κατατάξεις στις παγκόσμιες λίστες με τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα».

Αναφερόμενος ο Περιφερειάρχης στη λειτουργία του Κ.Ε.ΜΕ. είπε, ότι, «γρήγορα θα αποτελέσει βασικό κύτταρο του οργανισμού της Ανώτατης Εκπαίδευσης στην Κρήτη, αλλά ταυτόχρονα θα μετατραπεί σε ένα κέντρο γνώσης και έρευνας  μέσα από το οποίο θα προκύπτουν οδικοί χάρτες, πάνω στους οποίους θα κληθούμε να δουλέψουμε για το μέλλον των παιδιών μας.

Με αυτό το δεδομένο, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιτάσσει γρήγορες και αποτελεσματικές πρωτοβουλίες. Πρωτοβουλίες και στρατηγικές που θα δίνουν ρόλο στις Περιφέρειες, στους δήμους και τελικά στις τοπικές κοινωνίες για τις βασικές κατευθύνσεις που πρέπει να ακολουθηθούν και στην εκπαίδευση και στη δια βίου μάθηση. Στη βάση αυτή υλοποιείται από την Περιφέρεια Κρήτης ένα  φιλόδοξο σχέδιο. Η Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης στην καρδιά της οποίας βρίσκεται η γεφύρωση της ακαδημαϊκής έρευνας με την αγορά και την παραγωγή στη βάση των 4 πυλώνων της οικονομίας της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης κλείνοντας την ομιλία του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του επιστημονικού-ερευνητικού προσωπικού, αλλά και σε όλους τους εργαζομένους, λέγοντας: «από σήμερα παραδίδεται στα χέρια των ακαδημαϊκών δασκάλων και των ερευνητών που δούλεψαν και θα δουλέψουν με συνέπεια σ’ αυτό. Όπως άλλωστε έπραξαν το προηγούμενο διάστημα και στη διάρκεια όλων των σταδίων της χρηματοδότησής του από την Περιφέρεια Κρήτης όπου  διαπιστώσαμε με χαρά ότι στο τιμόνι του Ερευνητικού αυτού Κέντρου θα βρεθούν άξιοι καθηγητές οι οποίοι θα το αναγάγουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα».Μετά τα εγκαίνια και τους χαιρετισμούς ακολούθησε σε όλα τα τμήματα του ΚΕΜΕ ξενάγηση και ενημέρωση του Περιφερειάρχη από την Δ/ντρια και τους υπεύθυνους καθηγητές των τμημάτων παρουσία ερευνητών, φοιτητών.

Πριν τα εγκαίνια έγινε ένα ενδιαφέρον διεθνές workshop με θέμα : Ερευνητικά Κέντρα, Έργα και Συνέργειες, με συμμετοχή του LLAKES από το UCL, Λ. Ζαχείλας από το CEDEFOP και του Π. Λιβεράκου από το Πρόγραμμα Αναπτυξιακής Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών. Σε αυτό συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρωπαϊκών-Διεθνών Θεμάτων Γιώργος Αλεξάκης ο οποίος και παρουσίασε τις συνέργειες για την υλοποίηση ερευνητικών έργων, στην Περιφέρεια Κρήτης, ενώ πρότεινε  στο νέο ΚΕΜΕ να έχει δεύτερη έδρα στις Βρυξέλλες στο Γραφείο της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην τελετή των εγκαινίων από πλευράς Περιφέρειας ήταν επίσης παρόντες ο Αντιπεριφερειάρχης τεχνικών έργων Περιφέρειας Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, ο εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Γιάννης Παρασύρης εντεταλμένος σύμβουλος Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης στην Π.Ε Ρεθύμνου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook