Κρήτη | Γαμπρός και νύφη γνωρίστηκαν στο γάμο τους | Συγκινεί η ιστορία ζευγαριού

κρήτη-γαμπρός-και-νύφη-γνωρίστηκαν-στ-333720

Μπορεί σήμερα να φαντάζει αδιανόητο, όμως πριν χρόνια δεν ήταν και… ασυνήθιστο. Το ζευγάρι συναντιόνταν πρώτη φορά στο γάμο του. Ενας τέτοιος γάμος συνέβη και τον Ιανουάριο του 1955, στην Κρήτη.

Τον 37χρονο τότε Παντελή Γαραντωνάκη από τον Κισσό, ένα χωριό της Κρήτης, τον διάλεξε για σύζυγο της 30χρονης, τότε, Μαρίκας Μιχελακάκη από τον Κεραμέ του δήμου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, η μητέρα της, με σκοπό να αποτρέψει την απαγωγή της «από τρείς Λευκογιανούς που με ήθελαν». Η νύφη γνώρισε τον γαμπρό στην εκκλησία. Και όμως οι δυο τους ζουν μαζί 60 χρόνια τώρα, «πίνοντας νερό από την ίδια κούπα», μοιράζοντας τα πάντα, έως και την… καραμέλα!

Τότε, κατά τις επικρατούσες οπισθοδρομικές αντιλήψεις, η επιλογή της ανδρός για τον γάμο, είχε παγιωθεί να είναι απόφαση των γονιών της νύφης. Και συνέβαινε, συχνά, και η γνωριμία και η συνύπαρξη, δυστυχώς, που ακολουθούσε, να ήταν απρόσμενη και έξω από κάθε λογική, αφού η γυναίκα θεωρούνταν υποταγμένη στις επικρατούσες συνθήκες και στον άντρα, που χαρακτηρίζονταν «ο αφέντης του σπιτιού».

Γερνάνε σαν τα… βουνά

Γερνάνε σαν τα βουνά, μαζί εξήντα χρόνια και… συνήθισαν, πλέον, οι δυο υπερήλικες «ο ένας τον άλλον» αν και είδαν για πρώτη φορά τα πρόσωπά τους και γνωρίστηκαν όταν πήγαν  γαμπρός και νύφη στο μικρό εκκλησάκι «του Μασταμπά στο Ρέθεμνος» που ο παπάς ευλόγησε το μυστήριο. «Χορτασμένοι» με κοινά βιώματα δεν… ράγισε ποτέ η συμβίωση τους παρά τις αντιξοότητες που «ρούφηξαν ως το μεδούλι», μέσα στη σκληρότητα των καιρών. Θα μπορούσαν να λακίσουν, όμως, η μοίρα τους ήταν ίδια και θα έπρεπε να πορευτούν στις ίδιες ράγες!

kerames2Μα ο παππούς στα 97 του, όσο κι αν το φορτίο είναι μεγάλο στη ράχη του, όσο κι αν οι βιολογικές του αντοχές έχουν υποχωρήσει και τον… δέρνουν, νιώθει «πώς δεν εγέρασα ακόμη» και ο… έρωτας του με τη ζωή που αγάπησε και με τη γυναίκα που τον συντροφεύει αδιάκοπα έξι δεκαετίες, βαστά ακόμη θαρρετά και έχει… μέλλον!

Συναντήθηκαν πρώτη φορά στην εκκλησία

Πώς και πού τον γνώρισε και πώς αγάπησε και αγαπήθηκε στον… τυχαίο γάμο τους, εξηγεί στο madeincreta.gr η συνοδοιπόρος του Μαρίκα, που οι γονείς της για να… αποτρέψουν την επικείμενη απαγωγή της «από τρείς Λευκογιανούς που με ήθελαν», έριξαν την… ζαριά στο πρόσωπο που εκείνοι είχαν επιλέξει!

Εξιστορεί η ίδια επιστρέφοντας «στο μυστικό γάμο» εξήντα χρόνια πίσω:  «Στα μέσα του Γενάρη του ’55 πήγα με τον μπαμπά μου στην Παράγκα του Κισσού για να πάρει τα λεφτά από τα χαρούπια που είχενε δώσει σε ένα έμπορο. Κατεβαίνοντας θωρεί μια καλόγρια ανθρώπους και κατεβαίνανε από τον Κισσό και μου λέει: αυτός, πρέπει, θα είναι ο γαμπρός και συγγενείς του…

kerames4»Εγώ δεν εγάτεχα πράμα και ούτε μου είχανε πει το παραμικρό! Ήτανε πραγματικά ο Παντελής, διαπίστωσα μετά, με την αδελφή του τη Βαγγελιώ και το κοριτσάκι της τη Μαριώ 3 χρονών τότε. Μπήκαμε στο αμάξι, εγώ δεν ήξερα πράμα, κάτσαμε χωριστά, και πήγαμε στο Ρέθεμνος. Εκεί ήτανε ούλα κανονισμένα από τον αδελφό του Παντελή τον Στελή, αυτός βρήκενε και την εκκλησία στο Μασταμπά, και τον παπά και τον κουμπάρο το Λεντζάκη και το μαγαζί που κάτσαμε και φάγαμε και τσι οργανοπαίχτες, το λυρατζή και το λαγουτιέρη…

»Στην εκκλησία και την ώρα τση στέψης είδα για πρώτη φορά τον άντρα μου! Στα χωριά μας και στον Κισσό και στον Κεραμέ, δεν εγάτεχενε κανείς πράμα, μόνο μας είδενε ένας Κισσανός και έφερενε το νέο στο χωριό του. Ούλα γινήκανε μυστικά και την άλλη μέρα, την Κυριακή, ήρθαμε στην Παράγκα και με τα γαϊδουράκια φτάξαμε στο χωριό και κάτσαμε, στσι 24 του Γενάρη του ’55. Η απόφαση να πάρω τον Παντελή ήτανε τση μάνας μου και αφού ήθελενε η μάνα μου εγώ ίντα ‘θελα κάμω; Δεν μου τον είχανε σουρέψει και μόλις παντρευτήκαμε γιαμιάς αγαπηθήκαμε και ποτέ στα χρόνια που ήμαστονε μαζί δε με στενοχώρησενε. Εδά από μια κούπα πίνομε νερό και μια καραμέλα να του δώσουν θα τη μοιράσει στη μέση να μου δώσει τη μισή…»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook