Κρήτη | Βρέθηκε πήλινο προσωπείο σε ανασκαφές | Photos

κρήτη-βρέθηκε-πήλινο-προσωπείο-σε-ανα-338677

Μία θεατρική μάσκα, ένα πήλινο προσωπείο βρέθηκε στην πρόσφατη αρχαιολογική ανασκαφή στην κοίτη του Ξηροπόταμου στον Άγιο Νικόλαο.
prosopioΗ μάσκα βρέθηκε ακέραιη, τοποθετημένη μέσα στον τάφο του 11χρονου αγοριού, μαζί με ζωόμορφα ειδώλια. Στην απορία, τι γύρευε μια θεατρική μάσκα στον τάφο ενός αγοριού που έφυγε πάνω στην εφηβεία από τη ζωή, η κ. Σοφιανού εξήγησε στο anatolh.com ότι «όταν βρίσκουμε τέτοιες μάσκες μέσα σε τάφους, αποτελεί θρησκειολογικό στοιχείο και όχι ότι ο νεκρός είχε σχέση με το θέατρο…

Σηματοδοτεί, ότι δηλαδή, ο νεκρός ανήκει σε ένα “θίασο του ουρανού” και εντάσσεται στο θίασο αυτόν, φορώντας τη μάσκα που του τοποθετούν οι οικείοι του, ως κτέρισμα μέσα στον τάφο».

Στην περιοχή όπου ανασκάπτεται εδώ και αρκετό καιρό μια μεγάλη συστάδα αρχαίων τάφων προκειμένου να περάσει από κει δημοτική οδός, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Υπάρχουν ήδη τέσσερις εντοπισμένοι τάφοι και εκτιμάται ότι στην περιοχή υπάρχουν και άλλοι, σε διαφορετικά σημεία. Η συστάδα των τάφων που ανασκάπτονται ανήκουν στην ελληνιστική περίοδο, ενώ εντοπίστηκαν και ορισμένες ταφές της ρωμαϊκής περιόδου, σε υψηλότερο στρώμα.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook