Κρήτη | Βίωσαν το σκοτάδι για να νιώσουν στην πράξη πώς είναι η αίσθηση της τυφλότητας | Photos

κρήτη-βίωσαν-το-σκοτάδι-για-να-νιώσουν-252139

1Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά και με τεράστια επιτυχία η βιωματική δράση «Στα σκοτεινά στην Κρήτη» στο Παγκρήτιο Στάδιο η οποία είχε στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς την Τυφλότητα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με μερική ή ολική απώλεια όρασης.

Την εκδήλωση οργάνωσε η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Πανελλήνια Ένωση Αμφιβληστροειδοπαθών και ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» ενώ καθοριστικής σημασίας υπήρξε η συμβολή του Δήμου Ηρακλείου και του Πανεπιστημίου Κρήτης γενικότερα.

2Ολόκληρη η βραδιά είχε αμιγώς βιωματικό χαρακτήρα αφού συντονιστές, ομιλητές και συμμετέχοντες είχαν, από την πρώτη στιγμή, κλειστά (δεμένα) μάτια ώστε –με την βοήθεια εκπαιδευμένων εθελοντών- να «μπουν» στη θέση του άλλου και να βιώσουν στην πράξη πώς είναι η αίσθηση της τυφλότητας στην καθημερινή ζωή.

Η δράση ξεκίνησε με τους απαραίτητους χαιρετισμούς, την ερμηνεία των σκοπών της εκδήλωσης και τις πρώτες καθοδηγήσεις από τους διοργανωτές. Ακολούθησε το Κοινωνιόγραμμα, η «χειροπιαστή» γνωριμία μεταξύ των «τυφλών» συμμετεχόντων ώστε γνωρίζοντας καλυτέρα ο ένας τον άλλον να αισθανθούν πιο άνετα και να πορευτούν συνεργατικά και δημιουργικά καθόλη την διάρκεια της βραδιάς. Ακολούθησε η χορευτική εμπειρία όπου όλοι οι συμμετέχοντες χόρεψαν «ως τυφλοί» άλλοτε κυκλικούς και άλλοτε αντικριστούς ή ζευγαρωτούς χορούς της παράδοσής μας και των μουσικών παραδόσεων από ολόκληρο τον κόσμο. Τέλος πραγματοποιήθηκε η γευστική εμπειρία όπου όλοι με δεμένα μάτια προσπάθησαν να δοκιμάσουν διάφορα είδη φαγητών και γλυκών και έτσι να «ζήσουν» την εμπειρία της «τέχνης» που απαιτείται για να δειπνήσεις όντας τυφλός αλλά και της εντονότερης γεύσης που έχει η τροφή εξαιτίας της ανυπαρξίας της όρασης.

4Στο Βιωματικό Εργαστήριο συμμετείχαν και δεκάδες μικρά παιδιά, μαθητές των χορευτικών τμημάτων του Ομίλου «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» τα οποία από πολύ τρυφερή ηλικία διδάσκονται βιωματικά τη διαδικασία του να κατανοείς τις δυσκολίες των συνανθρώπων μας καθώς και των αθλητικών τμημάτων του Αθλητικού Πολιτιστικού Συλλόγου Ηρακλείου «Πήγασος». Όλοι οι πάνω από 250 συμμετέχοντες της ολοήμερης δράσης έλαβαν επίσημη Βεβαίωση Συμμετοχής υπογεγραμμένης από τους επικεφαλής των διοργανωτών. Η είσοδος στην εκδήλωση ήταν ελεύθερη για όλους και αποτελούσε προσφορά των διοργανωτών.

Πρόκειται για μια εκδήλωση που -στην ολότητά της- οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τους τρεις καταξιωμένους στο αντικείμενό τους φορείς. Για πρώτη φορά και σε τέτοιο βαθμό, διάρκεια, έκταση και αριθμό συμμετεχόντων εφαρμόζεται με τόσο πρακτικό βιωματικό τρόπο η ενσυναίσθηση, η εμβίωση, η βαθιά κατανόηση της θέσης του άλλου, στην προκειμένη περίπτωση της τυφλότητας, βιώνοντας κυριολεκτικά και με τόσους διαφορετικούς τόπους τη θέση των συνανθρώπων μας και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους ζωή.

5Την ευθύνη του απογευματινού βιωματικού εργαστηρίου είχε ο Όμιλος Παιδείας & Πολιτισμού «ΑΕΤΟΓΙΑΝΝΗΣ» (www.Aetogiannis.gr) ο οποίος με δεκάδες εθελοντές και συμμετέχοντες έδινε τον παλμό της εκδήλωσης. Οι εθελοντές του Ομίλου προετοίμασαν το μουσικοχορευτικό μέρος της εκδήλωσης (το οποίο θα «ταξιδέψει» μέσω της Π.Ε.Α. και σε άλλους Δήμους και Πανεπιστήμια της χώρας για να υπάρξουν αντίστοιχες εκδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα), εμψύχωναν τους συμμετέχοντες με τα κλειστά μάτια να δρουν ενεργά, παρέχοντάς τους την αίσθηση ασφάλειας και σιγουριάς που έχει ανάγκη από τον συνοδό του ένας τυφλός. Συνέδραμαν στη διαδικασία αλληλογνωριμίας, φρόντισαν για την ενεργό συμμετοχή όλων των παρευρισκομένων, προσέφεραν σε όλους το δείπνο και γενικότερα σε συνεργασία με όλους τους δεκάδες μαθητές των χορευτικών τμημάτων του Ομίλου και τους άξιους εκπροσώπους Π.Ε.Α. και Πανεπιστημίου Κρήτης επιμελήθηκαν μια δράση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη όλων των συμμετεχόντων. Διότι υπήρξε μια εκδήλωση βιωμένη από μια άλλη σκοπιά, ιδωμένη με τα μάτια της ψυχής.

3Από πλευράς Πανελλήνιας Ένωσης Αμφιβληστροειδοπαθών ο Πρόεδρός της κ. Ευστράτιος Χατζηχαραλάμπους, Κοινωνιολόγος, Προϊστάμενος στο Υπουργείο Υγείας υπήρξε η ψυχή της εκδήλωσης, ο άνθρωπος που με μοναδικό τρόπο κατάφερε να μεταδώσει την δική του έλλειψη όρασης ως φως που φώτιζε με έναν διαφορετικό τρόπο την αίθουσα και τις ψυχές όσων συμμετείχαν οι οποίοι ένοιωσαν πρωτόγνωρα συναισθήματα όπως δήλωναν μετά το τέλος της εκδήλωσης. Καταλυτική η οργάνωση και ο συντονισμός από την μεριά του Πανεπιστημίου Κρήτης, του κορυφαίου πνευματικού ιδρύματος της χώρας το οποίο κάνει όλους τους Έλληνες υπερήφανους με τις διεθνείς διακρίσεις του. Συγκεκριμένα η Κλινική Κοινωνικής και Οικογενειακής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης υπό την Διεύθυνση του διακεκριμένου Καθηγητή κ. Χρήστου Λιονή, Διευθυντή Τομέα Κοινωνικής Ιατρικής, στο Τμήμα Ιατρικής ανέλαβε το σπουδαίο έργο του «Εργαστηρίου Ανθρώπινων Δεξιοτήτων» το πρωί της ίδιας μέρας, προσδίδοντας ακαδημαϊκή βαρύτητα και εγκυρότητα στην όλη ολοήμερη διοργάνωση με τη συμμετοχή εξεχουσών προσωπικοτήτων της Ιατρική και των Κοινωνικών Επιστημών, όλων με κλειστά μάτια, καθώς και τον γενικότερο συντονισμό των δράσεων των τριών διοργανωτών.

Οι βιωματικές δράσεις της πρωτότυπης και μοναδικής αυτής εκδήλωσης φωτογραφήθηκαν και κινηματογραφήθηκαν από ειδικό συνεργείο το οποίο προετοιμάζει αφιερώματα και μια ταινία ντοκιμαντέρ με θέμα την διοργάνωση αυτή και τον ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης του φαινομένου της τυφλότητας».

cretalive.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook