Κρήτη | Αυξήθηκαν τα άτομα που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη από την ΟΕΒΕΝΗ

κρήτη-αυξήθηκαν-τα-άτομα-που-ζητούν-ψυ-396505

Κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των ατόμων που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη μέσω της τηλεφωνικής γραμμής της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου καταγράφεται το τελευταίο διάστημα, ως απόρροια της κρίσης και των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία.

Από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα, 84 συνάνθρωποί μας από διάφορα μέρη της Ελλάδας έχουν καλέσει τη γραμμή υποστήριξης προκειμένου να βρουν διέξοδο στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ το τελευταίο διάστημα σε καθημερινή βάση η κοινωνική λειτουργός Τζωρτζίνα Μανδαλενάκη έρχεται σε επαφή με 3 νέα περιστατικά, ένας αριθμός που καταγράφει αυξητική τροχιά.

  • Η πίεση τούς «λυγίζει»

Κατάθλιψη, άγχος, ψυχοκοινωνικά προβλήματα, κρίσεις πανικού και σωματόμορφες διαταραχές αποτυπώνουν το προφίλ της ψυχοσύνθεσης των ατόμων που ζητούν τη βοήθεια ψυχολόγων έστω και μέσα από μία τηλεφωνική γραμμή. Ποιο είναι τώρα το προφίλ των συνανθρώπων μας που καλούν στη γραμμή; Επιχειρηματίες και εργαζόμενοι κάθε ηλικίας, οι οποίοι υπό το βάρος του κοινωνικού στιγματισμού επιδιώκουν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αξιοσημείωτο, μάλιστα, είναι το γεγονός ότι 10 άτομα συζητούν και μοιράζονται τους προβληματισμούς τους με την υπεύθυνη κοινωνική λειτουργό σε καθημερινή βάση εδώ και δύο χρόνια.Στη λίστα με εκείνους που επικοινωνούν καθημερινά με τον επιστημονικό συνεργάτη της γραμμής συμπεριλαμβάνονται και Έλληνες του εξωτερικού, οι οποίοι, εξαιτίας της ψυχολογικής πίεσης του νιώθουν, επιθυμούν να έχουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με τη χώρα τους.

  • «Η κρίση έχει ριζώσει μέσα μας»

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η υπεύθυνη της δομής Τζωρτζίνα Μανδαλενάκη, η κρίση έχει πλέον ριζώσει μέσα μας, ενώ στο παρελθόν οι άνθρωποι είχαν την ικανότητα και διαχειρίζονταν διαφορετικά τις όποιες ψυχολογικές διαταραχές αντιμετώπιζαν.

«Μας καλούν εργαζόμενοι οι οποίοι αδυνατούν να διαχειριστούν μόνοι τους την πίεση που βιώνουν στον εργασιακό τους χώρο, τα αυξημένα ωράρια και τις απαιτήσεις που μέσα στην κρίση ολοένα και αυξάνονται», επισημαίνει η κ. Μανδαλενάκη, προσθέτοντας: «Η μέριμνα του κεντρικού κράτους θα έπρεπε να ήταν ισχυρότερη, καθώς αυτή τη στιγμή μόνο μέσω της ιδιωτικής πρωτοβουλίας αναζητούνται λύσεις στο κοινωνικό αυτό φαινόμενο. Το ίδιο ισχύει και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα πρέπει να συνδράμει στην ομαλοποίηση του προβλήματος μέσω της ενίσχυσης των δομών ψυχικής υγείας».

  • Προσπάθειες να διατηρηθεί η γραμμή για την επόμενη πενταετία

Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΒΕΝΗ άναψε το «πράσινο φως» για τη συνέχιση της συγκεκριμένης υπηρεσίας και για τους επόμενους μήνες, επικυρώνοντας ουσιαστικά τη συμφωνία που έχει επιτευχθεί με την Περιφέρεια Κρήτης εδώ και 1,5 μήνα.

Την ίδια στιγμή, όπως άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Χαράλαμπος Λεκάκης στη «Ν.Κ.», η Ομοσπονδία μέσα από συντονισμένες ενέργειες θα επιδιώξει η συγκεκριμένη δομή να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ανθρωπιστικής κρίσης, προκειμένου να διασφαλιστούν οι απαραίτητοι πόροι για την επόμενη πενταετία.

«Επικυρώσαμε την υπάρχουσα συμφωνία με την Περιφέρεια Κρήτης για τους επόμενους 6 μήνες, ενώ στόχος μας είναι να βρούμε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την επόμενη πενταετία. Τα περιστατικά ολοένα και αυξάνονται και είναι υποχρέωσή μας να σταθούμε δίπλα σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης», τόνισε ο κ. Λεκάκης.

Η γραμμή 2810/390.708 λειτουργεί καθημερινά από τις 10 π.μ. μέχρι και τις 2 μ.μ. από Δευτέρα έως και Παρασκευή και οι κλήσεις είναι απόρρητες και δεν καταγράφονται.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook