Κρήτη | Απόδοση τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης

κρήτη-απόδοση-τιμής-στην-μνήμη-των-αγω-569016

Απόδοση τιμής στην μνήμη των αγωνιστών της Αντίστασης – αποκαλυπτήρια μνημείου στο χωριό Φιλίππω του Δήμου Μινώα.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου Εθνικής Αντίστασης στο χωριό Φιλίππω του Δήμου Μινώα –Πεδιάδος έγιναν παρουσία εκπροσώπων της εκκλησίας, αρχών, φορέων, Αντιστασιακών και πλήθος κόσμου. Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη στο μνημείο που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Πρόκειται για ένα μαρμάρινο πάπυρο, χαραγμένο από το Α΄ πρωτόκολλο δημιουργίας της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής στις 3 Αυγούστου 1941 με τα ονόματα των πρωτοστατών στην περιοχή Αστερουσίων και Βιάννου Αλέξανδρου Ραπτόπουλου, Ιωάννη Αγγελάκη, Μιχαήλ Φιλιππάκη, Χαράλαμπου Ραπτάκη κ.ά.

Ψάλθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη Αρκαλοχωρίου- Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα και ακολούθησαν τα εγκαίνια και καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο από τους εκπροσώπους των αρχών και τις οικογένειες των Αντιστασιακών που πρωτοστάτησαν στη δημιουργία της Οργάνωσης της Κρητικής Επαναστατικής Επιτροπής. Χαιρετισμούς αλλά και ομιλίες για το ιστορικό γεγονός τιμής και μνήμης στους ήρωες της Αντίστασης απεύθυναν ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου- Καστελίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέας, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, η ιστορικός – φιλόλογος – συγγραφέας Άννα Μανουκάκη, ο συγγραφέας – π. Λυκειάρχης Μανόλης Παπαμαστοράκης, η Φιφή Αγγελάκη καθηγήτρια συζ. Αριστείδη Αγγελάκη, ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων Γιάννης Μαρκάκης.

Οργανωτής της εκδήλωσης των αποκαλυπτηρίων ήταν ο Πολιτιστικός Σύλλογος και ο Πρόεδρος του Γιάννης Μαρκάκης ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τον Δήμαρχο Ζαχαρία Καλογεράκη για την συμβολή τους στην υλοποίηση του έργου του μνημείου. Παρόντες επίσης στην εκδήλωση ήταν ο Περιφερειακός Σύμβουλος Γιώργος Μαρής, Αντιδήμαρχοι, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο π. Δήμαρχος Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, εκπρόσωποι φορέων και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής.

«Τιμούμε σήμερα, ως Περιφέρεια Κρήτης τον Κρητικό λαό, τη γενιά της αντίστασης, τους ήρωες των χωριών της Κρήτης που πολέμησαν και αντιστάθηκαν, που μαρτύρησαν στα βασανιστήρια των δυνάμεων κατοχής. Τιμούμε αυτούς που υπηρέτησαν πανανθρώπινες αξίες καθιστώντας «κτήμα ες αεί» την Εθνική Αντίσταση, ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Ο Περιφερειάρχης παράλληλα συνεχάρει δημόσια τους διοργανωτές εκδήλωσης για την πρωτοβουλία τους γνωρίζοντας πως επιτελούν – όπως είπε – ένα έργο σημαντικό κυρίως για τις γενιές που έρχονται.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook