Κρήτη | Αποκαλυπτήρια της προτομής του Νικολάου Παλιεράκη

κρήτη-αποκαλυπτήρια-της-προτομής-του-280194

Την Κυριακή 30 Αυγούστου 2015 θα πραγματοποιηθεί η τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του αείμνηστου γυμνασιάρχη, συγγραφέα, βουλευτή και αγωνιστή Νικόλαου Εμμ. Παλιεράκη (1860-1925) από τον Ορθέ Μυλοποτάμου.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου του Ορθέ και θα ακολουθήσει τιμητική εκδήλωση – ημερίδα για τη ζωή και το έργο του.

Την εκδήλωση οργανώνουν ο Δήμος Μυλοποτάμου και η Λαογραφική Εταιρεία Ορθέ. Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και συνεργάζονται η Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου – Περιφέρεια Κρήτης και οι φορείς του χωριού.

Ο Νικόλαος Εμμ. Παλιεράκης (1860-1925)γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ορθέ, γιος του χιλίαρχου οπλαρχηγού του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, γνωστού ως Καπετάν Παλιέρας. Ο Νικόλαος Παλιεράκης ήταν διδάκτορας της φιλολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία. Χρημάτισε Γυμνασιάρχης στο Ρέθυμνο, στα Χανιά, στο Ηράκλειο, (όπου είχε μαθητή του τον Νίκο Καζαντζάκη), για 10 χρόνια βουλευτής Μυλοποτάμου, επί Κρητικής Πολιτείας και πρόσφερε πλούσιο εκπαιδευτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό έργο. Η σημαντικότερη όμως προσφορά του ήταν προς το αγωνιζόμενο τότε έθνος ενάντια στην τουρκική κατοχή. Το 1892 του ανατέθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, εθνική αποστολή υψηλής ευθύνης, την οποία έφερε εις πέρας επιτυχώς, συνελήφθη όμως και βασανίστηκε τόσο σκληρά από τους Τούρκους, που παρά λίγο να χάσει τη ζωή του. Για την προσφορά του αυτή τιμήθηκε με το ανώτατο παράσημο του ελληνικού κράτους το «ΜΕΓΑΛΟΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ».

Πρόγραμμα εκδήλωσης:

10:45  Προσέλευση

11:00  Επιμνημόσυνη δέηση – Αποκαλυπτήρια προτομής

11:15   Χαιρετισμοί

11:25  Ομιλία με θέμα «Νικόλαος Εμμ. Παλιεράκης – Μια προσέγγιση στην ζωή και το έργο του» από την Πρόεδρο της Λαογραφικής Εταιρείας Ορθέ Ελένη Δράγαση – Σηφάκη

11:40  Ομιλία με θέμα «Το εθνικό έργο του Νικόλαου Εμμ. Παλιεράκη» από τον Δρ Ιστορίας κ. Ιωάννη Γρυντάκη

11:55  Χαιρετισμός – Ευχαριστήριο από εκπρόσωπο οικογένειας τιμώμενου

12:00  Λήξη – Παράθεση Μπουφέ

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook