Κρήτη | Έχασε 400.000 ευρώ με ένα κλικ!

κρήτη-έχασε-400-000-ευρώ-με-ένα-κλικ-250422

sfakianakisΔώδεκα κρητικές επιχειρήσεις έχουν δεχτεί βαριά πλήγματα τους τελευταίους μήνες, υποκύπτοντας σε απατηλά μηνύματα, είτε πέφτοντας θύματα υποκλοπής δεδομένων. Το κόστος είναι πάντοτε βαρύ, καθώς μεταφράζεται σε απώλειες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ.

Σε ένα από τα σοβαρότερα περιστατικά που έχουν καταγραφεί μάλιστα, κρητική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον τουριστικό τομέα, έχασε 400.000 ευρώ σε ένα κλικ!

Παράδειγμα το οποίο χρησιμοποίησε ο υποστράτηγος Μανόλης Σφακιανάκης, επικεφαλής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού, που ήταν ένας από τους κύριους ομιλητές στο πρώτο Πανευρωπαϊκό Διήμερο Συνέδριο για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, το οποίο διοργανώνουν ο ENISA και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, για να καταδείξει τους κινδύνους και την ανάγκη αξιόπιστων λύσεων για τη θωράκιση των επιχειρήσεων.

«Δεν μπορεί να διαθέτουμε περισσότερα για καφέ και όχι όσα θα έπρεπε για τη διασφάλιση των συναλλαγών μας και των πελατών μας. Στην Κρήτη έχουμε έντονο πρόβλημα στον τομέα του οικονομικού εγκλήματος, προφανώς γιατί υπάρχει ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας και διακίνηση χρήματος».

Ο κ. Σφακιανάκης ανέλυσε τη στρατηγική της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την πρόληψη αυτών των ληστρικών διαδικτυακών επιθέσεων που εξελίσσονται σε μάστιγα για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με αξιοσημείωτη ένταση στην Κρήτη. «Οι χάκερς εισβάλλουν με μεγάλη ευκολία στα λογιστικά συστήματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαβάζουν όλη την αλληλογραφία μας. Να ξέρουν ποιους πληρώνουμε και πότε, την πιστωτική μας ικανότατα. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να στείλουμε κάπου χρήματα για να πληρώσουμε, έρχεται ένα μήνυμα που αλλάζει το λογαριασμό του πελάτη και δε γίνεται αντιληπτό ότι πρόκειται για απάτη, με συνέπεια τα λεφτά να αλλάζουν χέρι και να καταλήγουν στους απατεώνες», όπως αναφέρει ο ίδιος.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος δέχεται περισσότερες από 150 καταγγελίες καθημερινά στην ανοικτή γραμμή 11188, τη στιγμή που την προηγούμενη δεκαετία τα περιστατικά δεν ήταν παραπάνω από τρία το μήνα.

Τα τελευταία 10 χρόνια στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί και συλληφθεί 800 παιδόφιλοι. Ωστόσο, ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαβεβαιώνει πως η ΕΛ.ΑΣ. με το εξελιγμένο λογισμικό που έχει στη διάθεσή της είναι πλέον σε θέση να εντοπίσει και να μπλοκάρει κάθε απόπειρα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας.

«Η μάχη με τους παιδόφιλους είναι μεγάλη. Νικητές όμως είναι οι αστυνομικοί γιατί έχουμε τέτοια προγράμματα και συστήματα που δε γλιτώνει κανείς. Με τα συστήματα που διαθέτει πλέον η υπηρεσία μας και το λογισμικό του TLO, έχουμε κάνει μια θωράκιση αξιόπιστη και οι γονείς πρέπει να νιώθουν απόλυτη ασφάλεια», αναφέρει ο κ. Σφακιανάκης, ο οποίος σχολίασε πως κάθε υπόθεση παιδοφιλίας που συναντά ο ίδιος και η ομάδα του είναι εξίσου θλιβερή και σοκαριστική.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναλύονται οι τρέχουσες και αναδυόμενες τεχνολογίες ασφάλειας σε επίπεδο εφαρμογής και οργάνωσης, με βάση τις νέες απαιτήσεις συμμόρφωσης που προβλέπονται, η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας, η άσκηση των δικαιωμάτων και η διακίνηση πληροφοριών εντός Ε.Ε.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook