Κρήτη | Έγιναν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείο Πεσόντων

κρήτη-έγιναν-τα-αποκαλυπτήρια-του-μνη-579186

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός ενώ ακολούθησε, με κάθε επισημότητα, το εθιμοτυπικό απόδοσης τιμών στους Κουρουθιανούς αγωνιστές.

Με σεβασμό στη μνήμη των Κουρουθιανών αγωνιστών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων – Τοπικής Κοινότητας Κουρουτών, την Τετάρτη 16 Αυγούστου που διοργάνωσε ο Δήμος Αμαρίου σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρουτών και το Σύλλογο Κουρουθιανών Αθήνας.

Τα αποκαλυπτήρια έκαναν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή και ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός ενώ ακολούθησε, με κάθε επισημότητα, το εθιμοτυπικό απόδοσης τιμών στους Κουρουθιανούς αγωνιστές.

Ο Δήμαρχος Αμαρίου κ. Παντελής Μουρτζανός, απευθύνοντας χαιρετισμό, υπογράμμισε ότι «η απονομή τιμής σ’ αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας αποτελεί ιερό καθήκον και επιτακτικό χρέος όλων μας. Οι αθάνατες μορφές των ηρώων μας θα παραμείνουν πάντοτε στην ιστορία μας ως φωτεινοί φάροι που θα εμπνέουν και θα καθοδηγούν τις νέες γενιές». Κλείνοντας ευχαρίστησε τον κ. Τάσο Σακελλαρόπουλο, που δέχτηκε να είναι Κεντρικός Ομιλητής, την κ. Ρίκα Χαλκιαδάκη και την κ. Ελισάβετ Βερούλη που πλαισίωσαν μουσικά την εκδήλωση, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κουρουτών και το Σύλλογο Κουρουθιανών Αθήνας για την άψογη συνεργασία καθώς και όλους όσους συνέβαλλαν στη διοργάνωση της τελετής αποκαλυπτηρίων.

Στη συνέχεια, ο κ. Αντώνης Νουκάκης, Αρχιτέκτων – Πρόεδρος του Συλλόγου Κουρουθιανών Αθήνας, στην ομιλία του με θέμα: « Εξόφληση χρέους» αναφέρθηκε στο πολλαπλό και ανεκπλήρωτο χρέος «που εξοφλείται σήμερα 16-8-2017» με τα αποκαλυπτήρια του ηρώου. Συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Το δικό μας μνημείο προσπαθήσαμε-εκτός της ιστορίας-να διδάσκει και ήθος, το ήθος και τη δύναμη της απλότητας, μακριά από περιττές και αταίριαστες μεγαλοστομίες και χωρίς προκλητικό στόμφο. Η χάλκινη κόρη του Μανώλη Νουκάκη με την αρχαϊκότητα και το δωρικό ύφος της, αυτό μας υποδείχνει, με αυτό το γενικό ύφος και ήθος συνάδει».

«Η Θεοδώρα πάνω σε αυτό το κενοτάφιο των Κουρουθιανών Ηρώων θα προτείνει ως δώρο το αγαθό της ειρήνης και θα εύχεται αυτός ο κατάλογος του Ηρώου να είναι ο οριστικός και τελεσίδικος», κατέληξε ο κ. Νουκάκης.

Θα ήταν πραγματικά μεγάλη παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο κ. Αντώνης Νουκάκης ήταν και ο αρχιτέκτονας που επιμελήθηκε το σχεδιασμό και την κατασκευή του Μνημείου Κουρουτών.

Η ομιλία του κ. Τάσου Σακελλαρόπουλου, Ιστορικού – Υπεύθυνου Ιστορικών Αρχείων του Μουσείου Μπενάκη, ήταν αφιερωμένη στους « Κρήτες πολεμιστές και Μνήμη». Ο κ. Σακελλαρόπουλος μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι: «Τεκμήρια μνήμης τα μνημεία, μας θυμίζουν το παρελθόν, προσφέρουν μια βαθειά ανακούφιση, μια βαθιά ηθική αναπνοή, μια βαθιά ηθική ανάσα γιατί επιβεβαιώνουν πως οι ρίζες μας υπάρχουν».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο «κύρος των Κρητών πολεμιστών που ήταν ιδιαίτερα υψηλό γιατί ερχόταν από παλιές παραδόσεις. Μόνο, που αυτό το κύρος είχε συχνά μια πολύ τραγική κατάληξη, τον θάνατο. Η ηθική που κουβαλούσαν στην ψυχή τους ήταν μια φυσική παράδοση που συνόδευε ιδιαίτερα αυτούς τους νεαρούς Κρήτες πολεμιστές των ορεινών χωριών. Πολλοί από αυτούς πολεμούσαν μόνοι απέναντι στην έννοια του πολέμου, με ζωντανή την προοπτική της ηθικής διάκρισης και την καταξίωσης. Κι ο θάνατος βεβαίως ήταν δίπλα. Κι ο θάνατος έχει χρώμα, ο θάνατος έχει χρώμα το μαύρο. Το μαύρο που πολλές φορές δεν έχει ήχο όπως και ένα μνημείο δεν έχει ήχο. Κι ο ήχος του μνημείου είναι οι σκέψεις που μας δένουνε με αυτούς που τιμούμε.», κατέληξε.

Με αναμφίβολα μοναδικό τρόπο έκλεισε η εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων του Μνημείου Πεσόντων καθώς, η κ. Ρίκα Χαλκιαδάκη στο πιάνο και η κ. Ελισάβετ Βερούλη στο τραγούδι, με την εξαιρετική τους απόδοση και ερμηνεία έργων λόγιων ποιητών και μουσικών, μάγεψαν τους παρευρισκόμενους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook