Κρήτη | Έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα

κρήτη-έγιναν-στάχτη-5-000-στρέμματα-0

Αργά τη νύχτα του Σαββάτου τέθηκε υπό μερικό έλεγχο η μεγαλύτερη πυρκαγιά της φετινής περιόδου στο Ν. Λασιθίου, που ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη θέση Σελί της τοπικής κοινότητας Κρυγιών του Δήμου Σητείας και έφθασε 700 μέτρα από τις τοπικές κοινότητες της Συκιάς , των Λιθινών και των Παπαγιαννάδων, αφήνοντας πίσω της 5000 στρέμματα καμμένη γή, χωρίς ευτυχώς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές , ζώα και κατοικίες.

Αργά το βράδυ του Σαββάτου μετά από 24ωρη μάχη με τις φλόγες, στον τόπο της πυρκαγιάς είχε μείνει μόνο ο καπνός που μαρτυρούσε τι είχε προηγηθεί, καθώς οι ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, που είχαν καταφτάσει απ’ όλη την Κρήτη, οι δεκάδες εθελοντές και τα δυο πυροσβεστικά ελικόπτερα, που είχαν πετάξει από τα Χανιά και το Ηράκλειο, είχαν καταφέρει να ελέγξουν όλες τις ενεργές εστίες της φωτιάς .

«Στη μάχη της κατάσβεσης πήραν μέρος 25 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πεζοπόρα τμήματα πυροσβεστών, τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα που εδρεύουν στην Κρήτη, και πάρα πολλές ντόπιες εθελοντικές ομάδες που έκαναν σπουδαία δουλειά και μας βοήθησαν πάρα πολύ. Η πυρκαγιά είχε πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας στην κατάσβεση της, λόγω των ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Η πρώτη αποτίμηση της πυρκαγιάς , λίγες ώρες μετά την κατάσβεση της , είναι ότι, κάηκαν 5000 στρέμματα περίπου χορτολιβαδικής και δασικής έκτασης, καθώς και αρκετά λιόφυτα και αμπέλια. Έχουν καεί επίσης, πάρα πολλά αρδευτικά δίκτυα, ενώ δεν έχουμε απώλειες σε κυψέλες μελισσών, ζώα, αγροικίες και κυρίως, δεν έχει κινδυνέψει κανένας κάτοικος της περιοχής», μας είπε ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών του Ν. Λασιθίου αντιπύραρχος κ Μιχάλης Βασιλάκης.

Ο δήμαρχος Σητείας κ Θοδωρής Πατεράκης που βρισκόταν συνεχώς στα μέτωπα της πυρκαγιάς μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου , μας είπε ότι , «η πυρκαγιά θα μπορούσε να τεθεί νωρίτερα υπό έλεγχο , αν είχε προβλεφθεί ο ανεφοδιασμός των ελικοπτέρων με καύσιμα από το Αεροδρόμιο Σητείας, που ήταν πάρα πολύ κοντά , αντί να πηγαίνουν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου χάνοντας πολύτιμο χρόνο.

Η πυρκαγιά άφησε πίσω της 5000 στρέμματα καμένη γή, πολλά καμένα λιόφυτα και αμπέλια και βέβαια πολλά χιλιόμετρα κατεστραμμένα αρδευτικά δίκτυα. Θα ζητήσουμε έκτακτη οικονομική ενίσχυση για να αποκαταστήσουμε μέρος των ζημιών, αλλά θα πρέπει η πολιτεία να αποζημιώσει και τους ελαιοπαραγωγούς που έχασαν την περιουσία τους , σε μια περιοχή όπου οι άνθρωποι ζούν μόνο από το λάδι», μας είπε μεταξύ άλλων ο κ Θοδωρής Πατεράκης.

Εθελοντές πυροσβέστες

Τεράστια ήταν η συμβολή των εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης που διαθέτουν μικρά ευέλικτα και πλήρως εξοπλισμένα αυτοκίνητα, έτοιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή να «χτυπήσουν» τη φωτιά στο ξεκίνημα της. Πάνω από 200 άνθρωποι έδωσαν πραγματική μάχη με τις φλόγες.

«Η συνεισφορά όλων των εθελοντικών ομάδων, των αγροτών με τα ψεκαστικά μηχανήματα πάνω στα αυτοκίνητα τους, των εθελοντών Σαμαρειτών και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής ήταν εντυπωσιακή. Βοήθησαν τα μέγιστα τις πυροσβεστικές δυνάμεις, να θέσουν υπό έλεγχο μια πυρκαγιά που απειλούσε να κάψει, όχι μόνο τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και τα χωριά που βρίσκονται πάνω στην επαρχιακή οδό Σητείας – Ιεράπετρας», μας είπε ο κ Θεόδωρος Πετρουλάκης, που βρέθηκε στο μέτωπο της πυρκαγιάς.

Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συγκεντρώνει υλικό για να διαπιστώσει τα αίτια της εκδήλωσης αυτής της καταστροφικής πυρκαγιάς, καθώς υπάρχουν ήδη αρκετές μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής, που μιλούν για εμπρησμό, καθώς είδαν τις πρώτες εστίες της φωτιάς σε διαφορετικές θέσεις , πράγμα που σημαίνει ότι πίσω από την υπόθεση αυτή κρύβεται ανθρώπινο χέρι…

neakriti.gr

One thought on “Κρήτη | Έγιναν στάχτη 5.000 στρέμματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook