Κρήτη | Άμεση αποζημίωση ζητούν οι πυρόπληκτοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου

κρήτη-άμεση-αποζημίωση-ζητούν-οι-πυρό-743609

Άμεση αποζημίωση των πυρόπληκτων φοιτητών και γραπτή ανακοίνωση-εγγύηση των προφορικών δεσμεύσεων του υπουργείου παιδείας, ζητούν οι εστιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου Ηρακλείου, μετά την πυρκαγιά στην παλιά πανεπιοστημιούπολη, με σχετική τους ανακοίνωση.

Τι ακριβώς αναφέρουν οι φοιτητές:

«Το πρωί της Κυριακής 23 του Σεπτέμβρη ξέσπασε πυρκαγιά στην παλιά πανεπιστημιούπολη του Π.Κ. στην Κνωσσό όπου στεγάζονται και οι φοιτητικές εστίες. Οι φοιτητές που βρισκόμασταν μέσα στις εστίες αντιληφθήκαμε μόνοι μας τη φωτιά από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούσε ο καπνός, ο οποίος είχε γεμίσει τα δωμάτιά μας. Το σύστημα συναγερμού υπολειτουργούσε, το σύστημα πυρόσβεσης δε λειτούργησε και καμία ειδοποίηση από κάποιον υπεύθυνο δεν υπήρξε ποτέ. Ευτυχώς, δε σημειώθηκε κανένα μοιραίο γεγονός και κανένας τραυματισμός, αφού οι εστιαζόμενοι φοιτητές γρήγορα εκκενώσαμε το κτήριο, με αποτέλεσμα να αφήσουμε πίσω πολλά προσωπικά αντικείμενα όπως κινητά, πορτοφόλια και η μόνη ενδυμασία μας να είναι οι πυτζάμες, ενώ αρκετοί δε φορούσαν καν παπούτσια. Η έκταση της καταστροφής λόγω της πυρκαγιάς ήταν τέτοια, ώστε όλα τα πράγματα (χρήματα, υπολογιστές, ρούχα, βιβλία) να γίνουν στάχτη.

Ύστερα από δική μας κινητοποίηση, τη Δευτέρα, ενώπιον του πρύτανη και του υπουργού Παιδείας, ενώ εμείς θέσαμε σαφή αιτήματα και ερωτήσεις, η απάντηση που πήραμε δεν ήταν δεσμευτική, παρά μόνο προφορική και δίχως προθεσμία υλοποίησης. Το μόνο αίτημα που πραγματοποιήθηκε ήταν η μεταφορά ενός μέρους των φοιτητών σε ξενοδοχεία, από το κλειστό γήπεδο στο οποίο παραμείναμε το βράδυ της Κυριακής .

Η στάση αυτή της πρυτανείας, συγκεκριμένα του κ. Ζώρα, χαρακτηρίζεται ανάλγητη, πέρα από βαθιά υποκριτική και είναι αναντίστοιχη της κρισιμότητας της κατάστασης, η οποία είναι συνέχεια μιας προηγούμενης παραμέλησης των αιτημάτων μας, καθώς έχουμε κάνει έντονες διαμαρτυρίες για τις συνθήκες της διαμονής μας. Συνδέεται ευθέως με την πολιτική που ακολούθησαν προηγούμενες και τωρινές κυβερνήσεις, η οποία αποκάλυψε με τραγικό τρόπο την χρόνια κατάσταση της υποχρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με συνέπεια την υποβάθμιση των φοιτητικών παροχών και μέριμνας.

Απαιτούμε- διεκδικούμε :

  • Γραπτή ανακοίνωση-εγγύηση των προφορικών δεσμεύσεων του υπουργείου παιδείας.
  • Άμεση αποζημίωση με συγκεκριμένη ημερομηνία προθεσμίας και χωρίς φορολογία όλων των πυρόπληκτων φοιτητών.
  • Κάλυψη όλων των οικονομικών αναγκών, και αυτών λόγω απώλειας, όσο και των νέων που προκύπτουν λόγω της παρούσας κατάστασής μας.
  • Άμεση εξασφάλιση μόνιμης στέγασης που να ανταποκρίνεται στο σύνολο των εστιακών φοιτητών, με εύκολη πρόσβαση στο κέντρο και κάλυψη για όλο τον χρόνο.
  • Παροχή στέγης στους πρωτοετείς που δικαιούνται στέγαση, σύμφωνα με το σύστημα μοριοδότησης.
  • Αποκατάσταση των συγγραμμάτων.
  • Ανάληψη ευθύνης για την έλλειψη πυρασφάλειας και πυροπροστασίας .

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλο τον κόσμο για τη στήριξη και τη βοήθεια που δεχτήκαμε μετά το συμβάν της Κυριακής, καθώς δίχως αυτό το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης της κοινότητας του Ηρακλείου, η κατάσταση θα ήταν τραγική.

Εστιακοί φοιτητές Πανεπιστημίου Ηρακλείου»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook