«Κουζουλαμένοι» με τα Χανιά πρέσβεις και διπλωματικοί ακόλουθοι της Κεντρικής Ευρώπης

κουζουλαμένοι-με-τα-χανιά-πρέσβεις-175348

PA095192

Τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης εμπορικών, πολιτιστικών και τουριστικών δεσμών μεταξύ Κρήτης και χωρών της ομάδας «Βίσεγκαντ» βλέπουν οι πρέσβεις και οι διπλωμάτες που συμμετέχουν στην αποστολή που βρέθηκε σήμερα στα Χανιά.

Πρόκειται για εκπροσώπους της Πολωνίας, της Τσεχίας, της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας, των χωρών δηλαδή που γεωγραφικά αποτελούν το κέντρο της Ευρώπης, με συνολικό πληθυσμό 68 εκατομμυρίων. Οι χώρες αυτές –που έχουν μεταξύ τους μια πολύ στενή συνεργασία – τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται ραγδαία, παρουσιάζοντας διαρκή βελτίωση στους δείκτες της οικονομίας και της ποιότητας ζωής.

PA095195

30% περισσότεροι Σλοβάκοι στην Κρήτη φέτος

Στην τεράστια δυνατότητα συνεργασίας Κρήτης – Σλοβακίας στον τομέα του τουρισμού, αναφέρθηκε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κ. Peter Michalko: «Όλο και περισσότεροι Σλοβάκοι έρχονται για διακοπές στην Κρήτη. Φέτος είχαμε 30% αύξηση.  Κι εμείς όμως έχουμε λουτρά και μεγάλη δυνατότητα για χειμερινό τουρισμό, θα θέλαμε κι εμείς περισσότερους Έλληνες στη Σλοβακία» είπε.

Σημαντικές συμφωνίες όμως εκτίμησε ότι μπορούν να προχωρήσουν και σε άλλους τομείς: «Στις χώρες μας έχουμε βιομηχανία. Παράγονται πολλά προϊόντα που μπορούν να έχουν ενδιαφέρον για την κρητική αγορά, όπως τα έπιπλα ας πούμε. Επίσης εμείς εισάγουμε γεωργικά προϊόντα. Όλα αυτά θέλουμε να συζητήσουμε γι’ αυτό ξεκινήσαμε αυτόν τον διάλογο».

Όλη η Ευρώπη μιλά για την Κρητική διατροφή

«Τα κρητικά προϊόντα γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στη χώρα μας, όσο η αξία της κρητικής διατροφής αναγνωρίζεται σε ολόκληρη την Ευρώπη» είπε από την πλευρά της η κα Eszter Sandorfi, πρέσβειρα της Ουγγαρίας στην Ελλάδα και χαρακτήρισε την αποψινή εκδήλωση, «μια υπέροχη ευκαιρία να δούμε πώς μπορούν να ωφεληθούν και οι δύο χώρες».

Όπως τόνισε, η Ελλάδα αποτελεί τον δεύτερο πιο δημοφιλή προορισμό για τους Ούγγρους μετά την Κροατία που είναι πρώτη κυρίως λόγω γειτνίασης. «Δεν πρέπει να ανταγωνιζόμαστε πρέπει να αλληλοσυμπληρωνόμαστε: Η Ελλάδα έχει την αρχαία ελληνική κουλτούρα, την ιστορία, τις παραλίες, τον ήλιο και τη θάλασσα και η Ουγγαρία έχει την αρχιτεκτονική και την μουσική παράδοση, την όπερα, την πανέμορφη Βουδαπέστη αλλά και τα θερμά λουτρά και τα σπα που μπορούν να αποτελέσουν ιδανικό προορισμό για τον χειμώνα» είπε χαρακτηστικά.

«Δεν βρίσκω θέση στις πτήσεις για Κρήτη!»

«Δυστυχώς έχετε μόνο δύο αεροδρόμια» σχολίασε κ.  MiroslavGojdz, εμπορικός σύμβουλος της Πολωνικής Πρεσβείας στην Αθήνα: «Τα αεροπλάνα έρχονται γεμάτα. Ούτε εγώ δεν μπορώ να βρω θέση!» είπε, θέλοντας να υπογραμμίσει πόσο δημοφιλής προορισμός είναι η Κρήτη για τους Πολωνούς.

Σημειώνεται δε, ότι τα Χανιά συνδέονται απευθείας με τέσσερεις πόλεις της Πολωνίας.

«Τώρα πρέπει να κάνουμε και εμπορική συνεργασία . Ήδη παίρνουμε λάδι από την Κρήτη που είναι το καλύτερο στον κόσμο και κρασί» είπε και επεσήμανε ότι χρειάζεται διεύρυνση της συνεργασίας. Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι  το διμερές εμπόριο γνωρίζει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, με τον όγκο συναλλαγών να έχει αυξηθεί κατά 20% μόνο τον τελευταίο χρόνο!

Η Τσεχιά ζητά Κρητικά προϊόντα

«Η Τσεχία εισάγει τρόφιμα. Στην Αγορά της υπάρχει χώρος για τα ποιοτικά πιστοποιημένα προϊόντα που παράγονται στην Κρήτη», διαπίστωσε ο Αναπληρωτής Πρέσβης της Τσεχικής Δημοκρατίας στην Αθηνα, Milos Kucera και αναφέρθηκε στα προϊόντα που μπορεί η Ελλάδα να προμηθευτεί και που εκτός από τα αυτοκίνητα Scodaκαι τα κρύσταλλα, στα οποία η Τσεχία έχει παράδοση, περιλαμβάνουν και κάποια νέα προϊόντα στους τομείς της ενέργειας, της προστασίας περιβάλλοντος και της διαχείρισης απορριμμάτων.

«Να ανοίξουμε τους δρόμους»

Οι δυνατότητες για διμερείς συνεργασίες είναι τεράστιες ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι να ανοίξουμε τους δρόμους, να δημιουργήσουμε αεροπορικές γραμμές, τόνισε από την πλευρά του ΕΒΕΧ, ο αντιπρόεδρος κ. Χρήστος Μυλωνάκης. «Μόνο με την Πολωνία έχει αναπτυχθεί μια πολύ καλή σύνδεση . Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε ανάλογες συνδέσεις με Τσεχία, Σλοβακία και Ουγγαρία, για 7-8 μήνες το χρόνο παρόλο που ξέρουμε ότι είναι πολύ δύσκολο» είπε.

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook