Κορυφώνεται η αγωνία στην Αμφίπολη: Σκάβουν με το κουταλάκι ψάχνοντας τον τάφο στο υπόγειο

κορυφώνεται-η-αγωνία-στην-αμφίπολη-σκ-175022

tymbos-amfipoliΜε αμείωτη ένταση αλλά με πολύ προσεκτικές κινήσεις συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον τάφο της Αμφίπολης με τους αρχαιολόγους να προσπαθούν να ανακαλύψουν τα καλά κρυμμένα μυστικά του τύμβου. Οι εργάτες που βρίσκονται και εργάζονται στα έγκατα του λόφου Καστά αφαιρούν από το εσωτερικό του τάφου αμέτρητες ποσότητες άμμου -από τον ποταμό Στρυμόνα.

Οι εργασίες αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται στον τρίτο θάλαμο, ενώ τα έως τώρα τμήματα που έχουν αποκαλυφθεί μοιάζουν περισσότερο με ορυχείο ή καταφύγιο, αφού έχουν τοποθετηθεί πολλές σκαλωσιές και ειδικά υποστυλώματα ώστε να μπορούν και οι εργάτες να δουλεύουν με ασφάλεια, αλλά και το προστατευτεί το μνημείο.

amfipoli1Με κουταλάκια του γλυκού σκάβουν οι εργάτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr η εικόνα των εργασιών από την Αμφίπολη αυτή τη στιγμή είναι η εξής:

Σταμάτησε προς το παρόν το σκάψιμο στο 2ο θάλαμο, αυτόν που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τις Καρυάτιδες με το ύψος του χώματος να φτάνει αυτή τη στιγμή το 1,5 μέτρο, καθώς αποφασίστηκε να προχωρήσουν οι εργασίες αφαίρεσης χώματος από τον 3ο θάλαμο.

amfipoli2Στο εσωτερικό του τάφου δουλεύουν 2 εργάτες κάθε φορά και αυτή τη στιγμή αφαιρούν άμμο από τον τρίτο θάλαμο, προσπαθώντας να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο βαθιά γίνεται, ώστε να εντοπίσουν το δάπεδο του χώρου.

amfipoli3Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα 3,60 μέτρα ενώ οι μετρήσεις δείχνουν πως το βύθισμα φτάνει τα 7,5 μέτρα. Οι απαιτητικές εργασίες γίνονται με ιδιαίτερη προσοχή. Ενδεικτικό είναι πως οι εργάτες αφαιρούν την άμμο από τον 3ο θάλαμο με κουταλάκια του γλυκού. Αυτό έχει ως συνέπεια να επιβραδύνεται η ανασκαφή, αλλά σε αυτή τη φάση οι αρχαιολόγοι αναζητούν στο χώμα κομμάτια αγγείων ή άλλα ευρήματα τα οποία είναι δύσκολο να εντοπιστούν, μέσα στους τόνους άμμου από τον ποταμό Στρυμόνα που είχαν τοποθετήσει οι αρχαίοι.

Βρέθηκαν τα δύο κομμάτια που συμπληρώνουν το παζλ του αριστερού φύλλου της θύρας

amfipoli4Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν δύο ακόμα τμήματα της δίφυλλης θύρας και έτσι απομένει να βρεθούν άλλα δύο για να σχηματιστεί το αριστερό φύλλο της θύρας. Τα δύο νέα τμήματα βρέθηκαν στο χώμα μπροστά από το θύρωμα του τρίτου διαφραγματικού τοίχου.

amfipoli5Υπενθυμίζεται πως η δίφυλλη πόρτα πάχους 14 εκατοστών είναι διακοσμημένη με στοιχεία που μιμούνται κεφαλές καρφιών (εφηλίδες) και φέρει και μεντεσέ (στροφέα). Συνολικά έχουν βρεθεί 5 τμήματα του αριστερού φύλλου της θύρας.

iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook