Κομισιόν: Ποτέ δεν ζητήσαμε μείωση μισθών και συντάξεων

κομισιόν-ποτέ-δεν-ζητήσαμε-μείωση-μισ-247696

Greek national flag and a European Union flag flutter outside the Greek embassy in BrusselsΠλήρης διάψευση της Κομισιόν στις κυβερνητικές ανακοινώσεις και διαρροές στον Τύπο έγινε επισήμως στις Βρυξέλλες. Μαργαρίτης Σχοινάς και Άνικα Μπράιντχαρτ έκαναν λόγο για παραπληροφόρηση και ανακρίβειες απορρίπτοντας κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης πως ζητήθηκε μείωση των συντάξεων και πως η ελληνική πλευρά έφερε στο τραπέζι εμπεριστατωμένες προτάσεις.

Για πρώτη φορά η Κομισιόν παρουσίασε τους πέντε πυλώνες της συμβιβαστικής πρότασης που βρίσκεται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Αυτοί προβλέπουν:

1) Δημοσιονομική προσαρμογή με πρωτογενές πλεόνασμα 1% το 2015, 2% το 2016 και 3,5% από το 2018 και μετά. Η Κομισιόν θεωρεί ότι το 1% είναι μείωση σημαντική σε σχέση με τους στόχους του προγράμματος και σαφώς μεγαλύτερη από αυτήν που θα επέτρεπε η επίπτωση της ύφεσης.

2) Βελτίωση της φορολογικής διοίκησης – Ανεξάρτητες φορολογικές αρχές.

3) Ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

4) Μείωση των τιμών καταναλωτή μέσω του ανοίγματος αγορών προϊόντων υπηρεσιών και επαγγελμάτων.

Και

5) Αναμόρφωση του δημοσίου τομέα με έμφαση στην καταπολέμηση της διαφθοράς.

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν Ανίκα Μπράιντχαρτ επεσήμανε ότι στο συμβιβαστικό πλάνο υπάρχει χώρος και για το σχέδιο προστασίας αδυνάτων και ανάσχεσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Σε σχέση με τις συντάξεις, οι δύο εκπρόσωποι της Κομισιόν χαρακτήρισαν παρερμηνείες και παραπληροφόρηση τα περί μείωσης συντάξεων και εξήγησαν ότι η Κομισιόν ζήτησε τη σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, την κατάργηση των κινήτρων για πρόωρη έξοδο από την αγορά εργασίας και την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων.

Ετινγκερ: Η ΕΕ να ετοιμαστεί για κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Η Κομισιόν και οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν ότι η απόδοση πρέπει να είναι 1% του ΑΕΠ εφέτος επαναλαμβανόμενα για κάθε χρόνο, ενώ η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε μηδενική εξοικονόμηση για εφέτος και μέτρα μόλις 0,04%, δηλαδή 71 εκατ. ευρώ, για το 2016.

«Δεν ζητήσαμε περικοπές μισθών, ζητήσαμε εκσυγχρονισμό του ενιαίου μισθολογίου, αυτό δεν σημαίνει μειώσεις, αλλά αυξήσεις ανάλογες με την παραγωγικότητα», είπε η Ανίκα Μπράιντχαρτ.

Τέλος, σε σχέση με το ΦΠΑ, η Κομισιόν χαρακτηρίζει το ελληνικό σύστημα κατακερματισμένο και θεωρούν ότι προϋπόθεση για να δεχθούν την κυβερνητική πρόταση με τους τρεις συντελεστές είναι να καταργηθούν οι αδικίες και οι εξαιρέσεις.

real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook