Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου: Από τη σπατάλη στην εξαθλίωση

κολυμβητήριο-ακρωτηρίου-από-τη-σπατά-144722

kolimvitirio1Στις ρημαγμένες και λεηλατημένες εγκαταστάσεις του κλειστού κολυμβητήριου στο Ακρωτήρι «ξεναγήθηκαν» σήμερα μέλη και φίλοι της «Πρωτοβουλίας Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος» παρουσιάζοντας την πρότασή τους για αξιοποίηση των χώρων και προβλέποντας ότι ανάλογη τύχη περιμένει και το υπό ανέγερση Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA«Δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν έχει αλλάξει ο τρόπος που σχεδιάζονται και υλοποιούνται έργα», διαπίστωσαν εκπρόσωποι του συνδυασμού, διερωτώμενοι «τι έγιναν εκείνα τα 295.740 ευρώ που μας ανακοίνωσε με τυμπανοκρουσίες ο κ. Σκουλάκης ότι εξασφάλισε το 2012 για την τοποθέτηση νέας επικάλυψης στην οροφή του κολυμβητηρίου » και αναφερόμενοι στις «προφορικές δεσμεύσεις» που λέει ο Δήμαρχος ότι έχει αποσπάσει από τον υπουργό για την λειτουργία του Κέντρου Υγείας.

«Μνημείο σπατάλης και πολιτικής ανικανότητας» 

Έτσι χαρακτηρίζει ο συνδυασμός το κλειστό κολυμβητήριο Ακρωτηρίου, το οποίο παρά το ότι πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες  4,1 εκατ. ευρώ (αρχικός προϋπολογισμός), κανείς δεν μερίμνησε να ζητήσει μελέτες βιωσιμότητας, με αποτέλεσμα το έργο να μην λειτουργήσει ποτέ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

«Τους τελευταίους μήνες, από διάφορα σημεία της πρόχειρης περίφραξής του, εισέβαλαν επανειλημμένα βάνδαλοι διαρρήκτες και προξένησαν τεράστιες ζημιές στις υποδομές του (ύψους 2 εκατ. ευρώ κατά τις εκτιμήσεις της ΓΓΑ)», ανέφερε ο μηχανικός και υποψήφιος στην δημοτική ενότητα Ακρωτηρίου, κ. Λευτέρης Βεργεράκης. Πράγματι, έχουν αφαιρεθεί όλα τα καλώδια της ηλεκτροδότησης, όλα τα κλιματιστικά και όλα τα μέρη από χαλκό, τούβλα από το εσωτερικό έχουν πέσει, η οροφή είναι υπό κατάρρευση και όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις έχουν αχρηστευθεί.

Ο ίδιος, εκ μέρους του συνδυασμού, έθεσε τα εξής ερωτήματα:

– Γιατί ενώ το έργο έχει τελειώσει δεν παρελήφθη ποτέ, ούτε από τη ΓΓΑ, ούτε από τους Δημάρχους και γιατί δεν υπεγράφη η σύμβαση της παραχώρησης του στο Δήμο; Πρόκειται για το «κλειδί» στην όλη υπόθεση καθώς έδινε την κυριότητα του στην τοπική αυτοδιοίκηση.

– Γιατί δεν αναζητήθηκαν άμεσα ποινικές ευθύνες για τις κακοτεχνίες;

– Γιατί δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ οι προτάσεις που έγιναν από φορείς για την ένταξη του κολυμβητηρίου σε χρηματοδοτήσεις για την κάλυψη μέρους του κόστους  λειτουργίας του με ΑΠΕ;

– Γιατί δεν έγιναν οι απαραίτητες συντηρήσεις στις μηχανολογικές εγκαταστάσεις ώστε να μην καταστραφούν από τη φθορά;

– Γιατί δεν αντικαταστάθηκε η εργοταξιακή περίφραξη με μια πιο μόνιμη και δεν υπήρξε μέριμνα για τη στοιχειώδη φύλαξή του, με αποτέλεσμα τη συνεχή του λεηλασία;

Προτάσεις

Να χρησιμοποιηθούν κάποιες αίθουσες του κολυμβητηρίου ως χώροι συγκεντρώσεων και εκδηλώσεων των φορέων της περιοχής –καλύπτοντας μια σοβαρή ανάγκη του Ακρωτηρίου, πρότεινε, σε πρώτη φάση η «Πρωτοβουλία Πολιτών: Πρώτα ο Άνθρωπος» που θεωρεί, ως την καλύτερη λύση την  δημιουργία φορέα διαχείρισης αποτελούμενου κυρίως από το Δήμο Χανίων και το Πολυτεχνείο Κρήτης που θα παραλάβει το έργο με την προϋπόθεση ότι θα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης από το ίδρυμα προς το Δήμο.

Όπως τόνισαν, «έως ότου βρεθούν χρηματοδοτήσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την πλήρη λειτουργία του με τη χρήση ΑΠΕ για την ενεργειακή του αυτάρκεια, ναα βρεθεί τρόπος να λειτουργήσουν κάποιοι από τους αναξιοποίητους χώρους του  που έχουν ανεξάρτητη πρόσβαση από τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως ο συνεδριακός χώρος, οι χώροι εκδηλώσεων και τα γραφεία για τις πολιτιστικές και άλλες ανάγκες της περιοχής».

zarpa.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook