Κολομβία: Νέα συμφωνία ειρήνης μεταξύ κυβέρνησης και FARC

κολομβία-νέα-συμφωνία-ειρήνης-μεταξύ-456575

Σε νέα συμφωνία για την οριστική κατάπαυση του πυρός στην Κολομβία κατέληξαν κυβέρνηση και FARC, λίγες εβδομάδες μετά την απόρριψη του πρώτου ειρηνευτικού πλαισίου στο δημοψήφισμα της 2η Οκτωβρίου.

Η νέα τροποποιημένη συμφωνία εμπεριέχει αλλαγές, τις οποίες πρότειναν διάφοροι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι, και φιλοδοξεί να θέσει ένα τέλος στη σύγκρουση των δύο πλευρών, η οποία διαρκεί για περισσότερα από 50 χρόνια.

Σημειώνεται ότι η αρχική συμφωνία είχε απορριφθεί οριακά – για 55.000 ψήφους – από τον κολομβιανό λαό, προς έκπληξη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της διεθνούς κοινότητας.

Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος, δήλωσε απόλυτα ευχαριστημένος από την εξέλιξη, διαβεβαιώνοντας ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη από την προηγούμενη.

«Η νέα συμφωνία μας δίνει μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τις αμφιβολίες, αλλά πάνω απ’ όλα να ενωθούμε» τόνισε από την πλευρά του, ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.

«Οι συναντήσεις ήταν έντονες, καθώς δουλέψαμε για 15 μέρες και νύχτες, προκειμένου να καταλήξουμε σ’ αυτή τη συμφωνία» έσπευσε να προσθέσει.

Μεταξύ άλλων, το νέο κείμενο προβλέπει τροποποιήσεις στις ποινές όσων κριθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου αλλά και στο ύψος των αποζημιώσεων των θυμάτων.

Τη νέα συμφωνία χαιρέτισε και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, ο οποίος έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook