«Κληρώνει» για το Ελληνικό | Συνεδριάζει το ΚΑΣ, κρίνεται το μέλλον της επένδυσης

κληρώνει-για-το-ελληνικό-συνεδριάζ-593238

Τη βεβαιότητα ότι σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει θετικά και θα ξεκολλήσει η επένδυση στο Ελληνικό, που έχει γίνει βραχνάς και υπόθεση-σύμβολο αρνητικού επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα, εκφράζει η κυβέρνηση.

Γιάννης Καμπουράκης

Κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν σημαντική εξέλιξη τη χθεσινή προσφυγή δύο οικολογικών οργανώσεων και εκτιμούν ότι μετά τη σημερινή θετική απόφαση του ΚΑΣ -όπως σχεδόν προεξοφλούν- η διαδικασία θα πάρει το δρόμο της, δηλαδή θα προχωρήσει σύντομα η υπουργός Πολιτισμού στην έκδοση της απαραίτητης υπουργικής απόφασης και θα εκδοθεί εγκαίρως το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα.

Επί της ουσίας, αυτή η εξέλιξη των πραγμάτων είναι η επιθυμητή για ένα στενό κύκλο συνεργατών και υπουργών γύρω από τον πρωθυπουργό και μένει να αποδειχθεί μετά τη σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση, και ο πρωθυπουργός προσωπικά, έχει κάνει ότι μπορεί στο παρασκήνιο, έχει ασκήσει έντονες πιέσεις, προκειμένου να μην υπάρξει σήμερα άλλη αναβολή ή ακόμα περισσότερο αρνητική απόφαση, καθώς δεν την αντέχει πολιτικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσίπρας έχει ζητήσει από τους στενούς του συνεργάτες να τον ειδοποιήσουν άμεσα για τη σημερινή απόφαση του ΚΑΣ, καθώς θα βρίσκεται στη Βάρνα για την τετραμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας που πραγματοποιείται για πρώτη φορά.

Οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού αλλά και τα μέλη του ευρύτερου οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν πληροφορηθεί πολύ καλά ότι η υπόθεση του Ελληνικού έχει στοιχίσει ήδη στην ελληνική οικονομία και την προσπάθειά της να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι οι αντιλήψεις της δεν στέκονται εμπόδιο στις ιδιωτικές επενδύσεις που έχει ανάγκη η χώρα.

Οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα έχουν πληροφορηθεί από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου αλλά και άλλους παράγοντες ότι η καθυστέρηση στην επένδυση του Ελληνικού ήταν βασικό θέμα στο τελευταίο road show, στο Λονδίνο, έχει απασχολήσει και τις Βρυξέλλες και συμπεριλαμβάνεται ψηλά στη λίστα των reports που αφορούν την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό και φτάνουν στα γραφείο μεγαλοεπενδυτών.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου, ώστε να υπάρξει απόφαση-μήνυμα για συνέχιση της επένδυσης, αλλά και προειδοποίηση προς τα στελέχη που στέκονται κατά της επένδυσης, διαδηλώνοντας όπως ο βουλευτής και πρώην υπουργός, Νίκος Φίλης, δηλώνοντας όπως ο βουλευτής, Γιώργος Κυρίτσης, ή αφήνοντας διαρροές κατά της επένδυσης, όπως οι Π. Σκουρλέτης, Ρ. Δούρου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Ν. Βούτσης, και αρκετοί βουλευτές και ακόμα περισσότερα στελέχη. «Από το Ελληνικό λίγα έχουμε πλέον να κερδίσουμε εφόσον αύριο (σ.σ. σήμερα) προχωρήσει και πολλά να χάσουμε αν έχουμε νέα αναβολή», παραδέχεται κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, ενώ την ίδια στιγμή πηγές του Μαξίμου επιχειρούν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα βαίνουν κανονικά, βρίσκονται εντός προθεσμιών και για τη μέχρι στιγμής καθυστέρηση ευθύνεται η εταιρία επειδή «καθυστέρησε περίπου ένα χρόνο να καταθέσει τη μελέτη που της είχε ζητηθεί», όπως χαρακτηριστικά υποστηρίζουν.

Λένε ακόμα ότι ο κ. Φίλης «διαδήλωσε όχι επειδή διαφωνεί με την επένδυση στο Ελληνικό, αλλά για να στηρίξει τους αρχαιολόγους του ΚΑΣ έναντι των πιέσεων που δέχονται εκτός κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ» και διαψεύδουν κατηγορηματικά ότι υπάρχει plan b με άμεση κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης σε περίπτωση που το ΚΑΣ αναβάλει και πάλι την απόφασή του ή αποφασίσει αρνητικά. «Πολλά έχω διαβάσει, αλλά λίγα καταλαβαίνω. Είναι δυνατόν να καταθέσουμε νομοθετική ρύθμιση και να ακυρώσουμε τον αρχαιολογικό νόμο;», λέει χαρακτηριστικά κορυφαία πηγή της κυβέρνησης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι με την έκτακτη σύγκληση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Τσίπρας δεν θέλησε να πάρει επάνω του το ζήτημα, αλλά για «…αλληλοενημέρωση επί του θέματος», λες και οι αντιδράσεις εντός της κυβέρνησης ή του κόμματος προκύπτουν από ελλιπή ενημέρωση.

Η Κονιόρδου επέλεξε να πάει Βερολίνο

Η σημερινή συνεδρίαση του ΚΑΣ θα διεξαχθεί εν τη απουσία της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, η οποία είναι προσκεκλημένη του διάσημου Αμερικάνου σκηνοθέτη Robert Wilson και θα συμμετέχει τιμητικά -και αφιλοκερδώς όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού- στο επετειακό έργο του αφιερωμένο στα 500 χρόνια από τη θυροκόλληση των 95 Θέσεων του Μαρτίνου Λούθηρου στην είσοδο του Καθεδρικού της Βυρτεμβέργης, με τίτλο «Luther dancing with the Gods».

Στην κυβέρνηση δεν θεωρούν την εξέλιξη αυτή κατ’ ανάγκην αρνητική. Γνωρίζουν ότι η κ. Κονιόρδου είναι πολιτικά απούσα από τη δημόσια συζήτηση αλλά και την παρασκηνιακή δράση για την επένδυση στο Ελληνικό, γνωρίζουν ακόμα ότι οι σχέσεις της με την πρόεδρο του ΚΑΣ κ. Μαρία Βλαζάκη -που φέρεται να είναι η πλέον αρνητική αλλά και σκληρή στις απόψεις της- είναι ανύπαρκτες. Συγκρίνουν τη σχέση και τη συνεργασία της κ. Κονιόρδου με την κ. Βλαζάκη με τη σχέση που είχε η πρόεδρος του ΚΑΣ με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκη, επίσης ανύπαρκτες, δηλαδή, σε αντίθεση με τη συνεργασία με τον κ. Μπαλτά, η οποία περιγράφεται ως πολύ θετική.

Πιέσεις να κηρυχθεί αρχαιολογική μικρότερη έκταση

Σε κλίμα έντασης και πιέσεων να επισπευστούν οι διαδικασίες συνεδριάζει σήμερα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο με θέμα την κήρυξη ή μη αρχαιολογικού χώρου στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Αντώνης Καρατζαφέρης

Χθες πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στην επένδυση σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΠΟΑ και συμμετείχαν εκπρόσωποι των επενδυτών, του ΤΑΙΠΕΔ, της Ελληνικό Α.Ε. αλλά και η γενική γραμματέας του ΥΠΠΟ και προεδρεύουσα του ΚΑΣ, Μαρία Βλαζάκη.

Στη συζήτηση οι εκπρόσωποι των παραπάνω φορέων ανέπτυξαν τα επιχειρήματα τους για την επένδυση με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η γενική γραμματέας του υπουργείου επέμεινε στις απόψεις που έχει διατυπώσει, ότι δηλαδή πρέπει να εξεταστεί το θέμα της κήρυξης ή όχι του χώρου επικαλούμενη τον αρχαιολογικό νόμο και το Σύνταγμα.

Η αρχική πρόταση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων περιελάμβανε το μισό οικόπεδο της επένδυσης και τμήματα των όμορων δήμων. Τελικά, όμως, υπάρχει η τάση η πρόταση της κήρυξης να περιοριστεί σε ένα μικρό ή σε μικρά κομμάτια του οικοπέδου. Κοντός ψαλμός… Από την άλλη, η πλευρά των επενδυτών θεωρεί ότι η κήρυξη του χώρου αλλάζει τα δεδομένα του διαγωνισμού και υποστηρίζει πως το θέμα της προστασίας των αρχαιοτήτων έχει επιλυθεί με το μνημόνιο συναντίληψης που υπέγραψαν η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου με την Ελληνικό Α.Ε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως αν και η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, βρισκόταν χθες στην Αθήνα -σε ένα διάλειμμα των θεατρικών υποχρεώσεων που έχει αναλάβει στο Βερολίνο «τιμητικά και αφιλοκερδώς»- δεν συμμετείχε στη σύσκεψη, λένε οι ίδιες πληροφορίες.

Η όποια λύση στο πρόβλημα μεταφέρεται στην αποψινή συνεδρίαση του ΚΑΣ. Το θέμα της έγκρισης ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης είναι το πρώτο στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης. Αμέσως μετά θα συζητηθούν οι δύο μελέτες που εκκρεμούν: Εγκριση ή μη: α) του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) και β) της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου «Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά», «Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής (συνεχιζόμενο)».

Το Μαξίμου πιέζει ασφυκτικά να μην υπάρξει άλλη αναβολή στη συζήτηση του θέματος και ζητάει να βγει «άσπρος καπνός» από τη συνεδρίαση του ΚΑΣ, χωρίς να μπορεί να αποκλειστεί με απόλυτη βεβαιότητα νέα ανατροπή. Υπάρχει και το ενδεχόμενο η γνωμοδότηση του ΚΑΣ να μη γίνει δεκτή από την υπουργό, ιδιαίτερα αν υπάρχει ισχυρή μειοψηφία σε απόφαση κήρυξης. Στην περίπτωση αυτή λέγεται πως ο Σύλλογος Αρχαιολόγων θα «απαντήσει» με προσφυγές… Την ίδια ώρα η υπουργός Πολιτισμού συνεχίζει τη θεατρική περιοδεία της στο εξωτερικό. Μετά τη σύντομη επίσκεψή της στην Αθήνα και το «πέρασμά» της από το υπουργείο η κ. Κονιόρδου έχει σήμερα και αύριο γενική δοκιμή για το έργο «Ο Λούθηρος χορεύει με τους θεούς» σε σκηνοθεσία Ρόμπερτ Γουίλσον, που θα παρουσιαστεί σε έξι παραστάσεις στο Βερολίνο. Και άσε το ΚΑΣ να φλέγεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook