ΚΚΕ: Κριτική στο δήμο Χανίων για τα σχολεία με ΣΔΙΤ

κκε-κριτική-στο-δήμο-χανίων-για-τα-σχολ-455536

Σκληρή κριτική στην δημοτική αρχή του δήμου Χανίων κάνει με ανακοίνωση της η Τομεακή Οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ με αφορμή την κατασκευή στα Χανιά οκτώ σχολικών μονάδων με την μέθοδο ΣΔΙΤ.

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση:

«Τον τελευταίο καιρό γινόμαστε μάρτυρες των πανηγυρισμών, τόσο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όσο και από την Τοπική Διοίκηση του δήμου Χανίων, σχετικά με την  κατασκευή 8 νέων σχολικών κτιρίων στον νομό και την ανάπλαση του ‘’Πάρκου Ειρήνης και Φιλίας των Λαών’’ μέσω των λεγόμενων ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Δίπλα μάλιστα στα εκατέρωθεν συγχαρητήρια  για τη «μεγαλύτερη επένδυση σε υποδομές, που έχει πετύχει μεταπολεμικά δημοτική αρχή στα Χανιά» κατά το δήμαρχο Χανίων κ. Βάμβουκα, έχει αναπτυχθεί μια καλοστημένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, με βασικά επιχειρήματα όπως «νέες δουλειές και νέα εισοδήματα», «νέες παραγωγικές δραστηριότητες με το λιγότερο δυνατό δημόσιο χρήμα». Τα επιχειρήματα αυτά, αποτελούν  την αιχμή του δόρατος ώστε Κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση να διαβεβαιώσουν τους εργαζόμενους πως η ανάπτυξη ήρθε!

Πίσω όμως από την καλογυαλισμένη βιτρίνα, η πραγματικότητα δεν είναι καθόλου ρόδινη. Η κατασκευή σχολικών κτιρίων με ΣΔΙΤ δε μπορεί να συνυπάρχει με τις ανάγκες των παιδιών μας για δημόσια, δωρεάν, σύγχρονα και ασφαλή σχολεία.

Με έντεχνο τρόπο, οι πανηγυρισμοί Συγκυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης κρύβουν επιμελώς πως τα έργα αυτά θα πληρωθούν πολλαπλά από το λαό, ενώ αποτελεί ένα ακόμα βήμα στο μύχιο πόθο του μεγάλου κεφαλαίου, να αποκτήσει ιδιοκτησία σε δημόσιες δομές όπως  της Παιδείας, της αξιοποίησης δημόσιων χώρων (πάρκα, πλατείες κλπ)  σε βάρος των αναγκών των παιδιών μας και του λαού.

Η εμπειρία όπου έχουν ιδρυθεί σχολικές μονάδες μέσω ΣΔΙΤ δείχνει το πραγματικό πρόσωπό τους:

-Το κόστος κατασκευής υπολογίζεται περίπου 3 φορές ακριβότερο από το κόστος κατασκευής με διαγωνισμό Δημοσίου. Ο κατασκευαστικός όμιλος βάζει από ιδίους πόρους περίπου το 16% του συνολικού κόστους, ενώ ο κύριος όγκος της χρηματοδότησης καλύπτεται από τραπεζικούς δανεισμούς, κύρια με εγγύηση του Δημοσίου (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων – πρόγραμμα JESSICA κ.ά.) εξοφλούμενους από τον Ελληνικό Λαό.

-Μετά το πέρας της κατασκευής τους, παραχωρούνται στον ανάδοχο επενδυτή για τα επόμενα τουλάχιστον 25 χρόνια ο οποίος θα έχει τον ολοκληρωτικό έλεγχο ακόμα και για τη χρήση των αιθουσών ενώ η δυνατότητα αξιοποίησής τους τις ώρες που δεν λειτουργούν (απόγευμα) περνά από την έγκριση ή μη του επιχειρηματικού ομίλου που τα έχει κατασκευάσει.

-Το κόστος λειτουργίας των σχολείων με ΣΔΙΤ, λόγω των προδιαγραφών τους,  είναι πολλαπλάσιο αυτού των συμβατικών σχολείων. Τις υπέρογκες δαπάνες λειτουργίας την ίδια στιγμή που μειώνεται η χρηματοδότηση στις σχολικές επιτροπές, τις πληρώνουν οι κατά τόπους Δήμοι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη.

-Υπάρχουν περιπτώσεις που συμβάσεις υπογράφηκαν το 2007 και  χρειάστηκε να περάσουν 10 ολόκληρα χρόνια για να μπορέσουν μαθητές και γονείς να δουν το πολυπόθητο σχολείο που τότε είχαν ανάγκη.

Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), νόμος 3389/2005 της κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, αποτελούν ένα ακόμα πεδίο για την κερδοφορία των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Εκμεταλλεύονται τις υπαρκτές και ταυτόχρονα τραγικές ελλείψεις όπως το ζήτημα της σχολικής στέγης για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό θέλουν να κρύψουν παρουσιάζοντας ως μονόδρομο την ιδιωτική χρηματοδότηση.

Η σχολική στέγη αποτελεί μέσο για την ολόπλευρη μόρφωση των παιδιών μας, για τη δημιουργία νέων ανθρώπων που θα μπορούν να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους. Τα δημοτικά πάρκα αποτελούν χώρο ελεύθερης πρόσβασης και αξιοποίησής τους από όλο το λαό.

Αρκετά ματώσαμε – αρκετά πληρώσαμε για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου!

Καλούμε το χανιώτικο λαό να γυρίσει την πλάτη στα σχέδια της κυβέρνησης και της Τοπικής Διοίκησης που προσπαθούν να σφίξουν κι άλλο τη θηλιά γύρω από λαιμό των εργαζομένων.

Να καταδικάσει τα ΣΔΙΤ και να παλέψει οργανωμένα διεκδικώντας σύγχρονη σχολική στέγη και δημόσιους χώρους με αποκλειστική κάλυψη του Κρατικού Προϋπολογισμού. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα  για την Παιδεία των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook