Κι όμως υπάρχει «Αλλεργία στο Wifi» | Τι λένε οι επιστήμονες

κι-όμως-υπάρχει-αλλεργία-στο-wifi-τι-λέν-392844

Διχασμένοι εμφανίζονται οι επιστήμονες -εδώ και μια δεκαετία περίπου- για το κατά πόσο τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία προκαλούν σοβαρές διαταραχές σε ορισμένους ανθρώπους.

Αρκετοί γιατροί χρησιμοποιούν τον όρο «ιδιοπαθής περιβαλλοντική δυσανεξία» που αποδίδεται σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία για να περιγράψουν αυτό που κάποιοι αποκαλούν «αλλεργία στο WiFi».

Τονίζουν δε με έμφαση το «ιδιοπαθής», που σημαίνει «άγνωστης αιτιολογίας» και χρησιμοποιείται στην περίπτωση αυτή επειδή δεκαετίες ιατρικών ερευνών δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ότι υπάρχει πράγματι άμεση σχέση μεταξύ των ασύρματων δικτύων και συγκεκριμένων συμπτωμάτων, παρά το γεγονός ότι οι πάσχοντες αποδίδουν τις ενοχλήσεις στο WiFi ή άλλες πηγές ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

«Η χρήση των όρων ηλεκτροευαισθησία ή ηλεκτρομαγνητική ευαισθησία -EHS- προϋποθέτει ότι τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία όντως προκαλούν τα συμπτώματα» εξηγεί ο Τζέιμς Ρούμπιν από το Τμήμα Ψυχολογικής Ιατρικής του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, «όμως στην πραγματικότητα τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι δεν είναι αυτή η αιτία».

Oι παθήσεις

Πολλοί όμως ειδικοί επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα που βιώνουν οι πάσχοντες είναι αληθινά. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα συνηθέστερα από αυτά είναι η κόπωση, η δυσκολία συγκέντρωσης, η ζαλάδα, η ναυτία, η ταχυπαλμία, η διαταραχή της πέψης, το κοκκίνισμα της επιδερμίδας, το μούδιασμα και το αίσθημα καύσου. Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει, από ήπια έως εξαιρετικά μεγάλη.

Επίσης, η «αλλεργία στο WiFi» μετράει ήδη το πρώτο της θύμα, τη 15χρονη Βρετανίδα Τζένι Φρέι, η οποία βρέθηκε κρεμασμένη πέρυσι τον Ιούνιο. Η μητέρα της άτυχης κοπέλας αποκάλυψε στο δικαστήριο ότι η 15χρονη τα τελευταία χρόνια υπέφερε από μόνιμους πονοκεφάλους, κόπωση και προβλήματα ελέγχου της κύστης από τις ασύρματες συνδέσεις WiFi. Η ανήλικη, όπως είπε η μητέρα της, είχε αρχίσει να εμφανίζει συμπτώματα υπερευαισθησίας σε ηλεκτρονικά μέσα από τον Νοέμβριο του 2012, και ύστερα από έρευνα έβγαλαν το WiFi από το σπίτι τους. Ωστόσο, το σχολείο δεν δέχτηκε να κάνει το ίδιο με το επιχείρημα ότι δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις συσχετισμού των ενοχλήσεων με το WiFi, η Τζένι χειροτέρευε και τελικά κρεμάστηκε.

Πάντως, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50 σχετικές μελέτες από διαφορετικές ερευνητικές ομάδες χωρίς να υπάρξουν σαφή στοιχεία.

Η εκτίμηση

Ωστόσο, σύμφωνα με εκτίμηση που παρουσιάστηκε το 2014 στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, περίπου το 5% των Ευρωπαίων είναι υπερευαίσθητο σε ηλεκτρονικά μέσα, ενώ σύμφωνα με άλλες έρευνες, το 3,2% των κατοίκων της Καλιφόρνια, το 9% των Γερμανών και 5% των Ελβετών έχουν παραπονεθεί για συμπτώματα τα οποία αποδίδονται στην EHS. Αυτά τα στοιχεία ίσως και να εξηγούν γιατί ορισμένες χώρες αναγνωρίζουν την «αλλεργία στο WiFI» ως ασθένεια.

Για παράδειγμα, δικαστήριο στην Τουλούζη της Γαλλίας δέχτηκε πως η αλλεργία της Μαρίν Ρισάρ στο WiFi είναι πραγματικότητα και της χορήγησε επίδομα αναπηρίας 800 ευρώ τον μήνα για τρία χρόνια. Η γυναίκα υποστήριξε ενώπιον του δικαστηρίου πως αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη δουλειά της γιατί έχει ευαισθησία στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του ασύρματου δικτύου.

Πηγή: ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook