Κινδυνεύουν με λουκέτο οι μισές μικρές επιχειρήσεις τους επόμενους μήνες

κινδυνεύουν-με-λουκέτο-οι-μισές-μικρέ-122549

louketaΟι οικονομικές υποχρεώσεις και η μείωση του τζίρου απειλούν το μέλλον των μικρών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, αφού οι μισές σχεδόν απειλούνται με λουκέτο ακόμη και μέσα στους επόμενους έξι μήνες.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, μία στις δύο επιχειρήσεις που απασχολούν ως 49 άτομα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο κλεισίματος τους προσεχείς μήνες με βασικούς λόγους τη μείωση του τζίρου, τα χρέη προς τον ΟΑΕΕ, τις ΔΕΚΟ, την Εφορία και τις τράπεζες. Οπως αναφέρει το «Βήμα», οι έρευνα αποκαλύπτει πως όλοι οι οικονομικοί δείκτες των επιχειρήσεων διατηρούν αρνητικές τιμές.

Το 66,6% αυτών σημείωσε κάμψη στον κύκλο εργασιών, με την υψηλότερη να καταγράφεται στις πολύ μικρές επιχειρήσεις (81,7%). Ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου για το πρώτο εξάμηνο του 2013 ανέρχεται σε 22,9%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, από την αρχή της κρίσης η συνολική πτώση του τζίρου φτάνει στο 65%.

Το 47,1% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει κίνδυνο κλεισίματος το επόμενο διάστημα. Μάλιστα περίπου το 40% αυτών τοποθετούν τη διακοπή λειτουργίας μέσα στο εξάμηνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερά υψηλό παρά τη σωρευτική μείωση 200.000 επιχειρήσεων από το 2009. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ, η καθαρή μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο έτος με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τις 27.000-30.000. Ιδιαίτερα αρνητικά είναι τα στοιχεία για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού 2 στις 3 δηλώνουν ότι κινδυνεύουν να κλείσουν.

Το μεγαλύτερο μέρος των καθυστερημένων οφειλών των επιχειρήσεων αφορά τις ασφαλιστικές οφειλές προς ΟΑΕΕ (περίπου 40%). Τα τελευταία στοιχεία του ΟΑΕΕ αναφέρουν ότι πάνω από 370.000 επιχειρήσεις έχουν χρέη προς τον οργανισμό σε σύνολο 700.000, γεγονός που σημαίνει ότι πολλές από τις επιχειρήσεις που χρωστούν έχουν τεθεί σε αδράνεια ή έχουν ήδη κλείσει. Ακολουθούν τα χρέη προς τις ΔΕΚΟ (34,9%) και την Εφορία (32,7%). Το τελευταίο εξάμηνο διευρύνθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει καθυστερημένες οφειλές προς τους προμηθευτές (28,7% από 27,8%) – γεγονός ανησυχητικό για τις προοπτικές του ιδιωτικού τομέα – και το ΙΚΑ (25,9% από 22,6%). Τα μη εξυπηρετούμενα ή καθυστερούμενα δάνεια προς τράπεζες ανέρχονται σε 28,1%.

 

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook