Καταδικάζει τις απολύσεις των καθηγητών ο Γ. Σταθάκης

καταδικάζει-τις-απολύσεις-των-καθηγη-8501

stathakis giorgosΟ βουλευτής Χανίων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Γιώργος Σταθάκης καταδικάζει την κατάργηση 52 ειδικοτήτων εκπαιδευτικών και την απόλυση περίπου 2.500 καθηγητών (54 από τους οποίους εργάζονται στα Χανιά).

Σε σχετική του ανακοίνωση ο κ. Σταθάκης τονίζει επίσης ότι:

«Με το πολυνομοσχέδιο της μνημονιακής συγκυβέρνησης χάνουν τη δουλειά τους καθηγητές με μεγάλη εμπειρία, διορισμένοι με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, που μεταφέρουν γνώσεις και δεξιότητες με τον καλύτερο τρόπο στους μαθητές, ενώ παράλληλα αξιοποιούν και συντηρούν τον εξοπλισμό των σχολείων.

Εκτός από αυτούς όμως πλήττονται και 26.721 μαθητές, περίπου το 33% των ενεργών μαθητών των ΕΠΑ.Λ. και ΕΠΑ.Σ., οι οποίοι οδηγούνται εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται 280 της ΕΠΑ.Σ. και άλλοι 400 των ΕΠΑ.Λ. των Χανίων, οι οποίοι δε θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους ή να συμμετάσχουν στις πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρόβλημα είναι ακόμα οξύτερο για τις μαθήτριες, αφού οι ειδικότητες που καταργούνται (Αισθητικής, Νοσηλευτικής, Κομμωτικής, Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθών Ιατρικών Εργαστηρίων κ.ά.), επιλέγονται από το 81% του συνολικού αριθμού τους.

Όλα αυτά τα παιδιά και πολλά περισσότερα στο μέλλον θα πρέπει να στραφούν σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Το γεγονός μάλιστα, ότι η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα προέρχεται από τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα πολλαπλασιάζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν. Οι δεξιότητες και οι τίτλοι σπουδών που λάμβαναν από τα ΕΠΑ.Λ. και τις ΕΠΑ.Σ. τους εξασφάλιζαν τουλάχιστον ένα εφόδιο για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας σε αντίξοους καιρούς. Η επιλογή λοιπόν της κυβέρνησης αποτελεί πλήγμα κυρίως για τις ευαίσθητες εκείνες κοινωνικές ομάδες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Η Τεχνολογική Επαγγελματική Εκπαίδευση θα μπορούσε να αποτελεί μοχλό ανάπτυξης κι εργαλείο που θα συνεισέφερε στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση. Η μνημονιακή κυβέρνηση επιλέγει ωστόσο να την συρρικνώσει καταργώντας τις 50 από τις 110 ειδικότητές της, σε τομείς μάλιστα οι οποίοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση κι εξασφαλίζουν την αμεσότερη επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι φανερό, ότι η πολιτική των μνημονίων είναι αναποτελεσματική και οδηγεί στην ανεργία, την ύφεση και τη βίαιη φτωχοποίηση μεγάλων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας. Ο αγώνας για την ανατροπή της αποτελεί πλέον επιτακτική ανάγκη και καθήκον όλων μας.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook