Καταγγελίες για σκληρά ναρκωτικά σε γυμνάσια και λύκεια των Χανίων

καταγγελίες-για-σκληρά-ναρκωτικά-σε-γ-661856

Παρόλο που δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, σύμφωνα με την αίσθηση που έχει αποκομίσει το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών – Παράρτημα Χανίων, όλο και νεαρότερα παιδιά -από την ηλικία των 12- έρχονται σε επαφή με ουσίες στα σχολεία της πόλης.

Μιλώντας χθες στο περιθώριο σχετικής ημερίδας, ο πρόεδρος του παραρτήματος, κ Γιώργος Τσαουσάκος, ανέφερε πως «το πιο ανησυχητικό είναι ότι η ηλικιακή σύνθεση έχει μειωθεί. Ξεκινούν τα παιδιά να μπαίνουν στο θέμα των εξαρτήσεων από ηλικίες 12 χρόνων από τα  δεδομένα που μας παρουσίασαν στα σχολεία των Χανίων: Μέσα στα γυμνάσια έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν ουσίες από το πιο «αθώο» χασίς μέχρι κάποιες περίεργες ουσίες σύνθετες, πολύ φθηνές που κάνουν μεγάλη ζημιά στον οργανισμό. Θεωρούμε ως ΕΣΥΝ ότι ο αγώνας πρέπει να ενταθεί να μπουν και άλλοι φορείς και η πολιτεία να φτιάξει δομές για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα» τόνισε.«Η ψήφιση του νόμου για τη νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης, θεωρούμε ότι θα ανοίξει κάποιους δρόμους περίεργους ως προς τη διαδικασία της χρήσης της κάνναβης» ανέφερε, κλείνοντας την δήλωσή του.Στη θέση του ΕΣΥΝ κατά της νομιμοποίησης της φαρμακευτικής κάνναβης επανέλαβε στην ομιλία της η Πρόεδρος Μαρίνα Τσίγκα, εκτιμώντας πως αυτή η εξέλιξη όχι μόνο δεν θα λύσει αλλά θα δημιουργήσει νέα προβλήματα στις λαϊκές οικογένειες.Σε πανελλαδικό επίπεδο, το 10,6% των 16χρονων μαθητών, δηλαδή ένας στους εννέα 16χρονους, αναφέρει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας τουλάχιστον μια φορά. Μεταξύ 1984 και 2011 έχει τριπλασιαστεί το ποσοστό των μαθητών που έχουν κάνει χρήση ναρκωτικών. Η μεταβολή αυτή σχετίζεται με την αντίληψη των μαθητών για τη διαθεσιμότητα και την επικινδυνότητα των ουσιών.

«Με πρωτεργάτες επίσημες κυβερνητικές πηγές έχουμε καταλήξει να συζητάμε ποιες είναι οι ευεργητικές ιδιότητες της κάνναβης αντί να συζητάμε πόσο επικίνδυνο ναρκωτικό είναι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στη διαμόρφωση της στάσης των νέων ανθρώπων, των παιδιών. Πριονίζονται έτσι τα θεμέλια κάθε προσπάθειας για ουσιαστική και αποτελεσματική πρόληψη.

Όπου νομιμοποιήθηκε  είτε για «θεραπευτικούς» είτε για «ψυχαγωγικούς» σκοπούς είχαμε αύξηση της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, αύξηση της εξάρτησης από την κάνναβη. Στις ΗΠΑ όπου σε 28 πολιτείες έχει νομιμοποιηθεί η ιατρική κάνναβη, το 36% των μαθητών έχει κάνει χρήση, ενώ 1 στους 3 ομολογεί ότι την προμηθεύτηκε με ιατρική συνταγή που κατά πάσα πιθανότητα είχε συνταγογραφηθεί για κάποιον άλλο» προσέθεσε.

Στο πάνελ βρέθηκαν επίσης ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Μιχάλης Φραγκομιχελάκης και ο παιδίατρος στο Νοσοκομείο Χανίων, Ξενοφών Μανιάς.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook