Καρπούζι, ο βασιλιάς του καλοκαιριού | Ποια οφέλη κρύβει για την υγεία

καρπούζι-ο-βασιλιάς-του-καλοκαιριού-π-379326

Είναι δροσιστικό, είναι νόστιμο, είναι ότι πρέπει για το καλοκαίρι. Είναι το απόλυτο καλοκαιρινό φρούτο και ονομάζεται καρπούζι. Μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού και την απογείωση του υδραργύρου το καρπούζι αποτελεί όαση δροσιάς με πλούσια γεύση και δυνατό άρωμα. Το λατρεύουν παιδιά και μεγάλοι όπως και να συνοδεύεται. Γνωρίζατε όμως ποια είναι τα οφέλη του καρπουζιού;

Είναι πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών: Περιέχει βιταμίνη C, βητα-καροτίνη αλλά και βιοτίνη, συμβάλλοντας έτσι στην προστασία του οργανισμού από διάφορους τύπους καρκίνου. Συνάμα, αποτελεί πλούσια πηγή citrolline, ενός αμινοξέος, το οποίο μπορεί να μεταβολιστεί σε αργινίνη, βασικό αμινοξύ για τον άνθρωπο, καθώς αποτελεί το αζωτούχο υπόστρωμα που χρησιμοποιείται στη σύνθεση του νιτρικού οξειδίου, διαδραματίζοντας ουσιαστικό ρόλο στις καρδιαγγειακές και ανοσολογικές λειτουργίες.

Περιέχει βιταμίνη Α: Η βιταμίνη αυτή βοηθάει στην όραση αλλά έχει και αποτελεσματικότερη άμυνα σε μολύνσεις διότι ενδυναμώνει τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού. Όσον αφορά τη βιταμίνη C , περιέχεται σε υψηλά ποσοστά βοηθώντας και αυτή με τη σειρά της το αμυντικό σύστημα του οργανισμού ενάντια στις μολύνσεις, προστατεύοντας παράλληλα από το οξειδωτικό στρες και τα προϊόντα του μεταβολισμού που επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης. Περιέχει ακόμη βιταμίνη B6, η οποία συμβάλλει στην σύνθεση των νευροδιαβιβαστών του εγκεφάλου καθώς συντελεί στην καλύτερη πνευματική και ψυχολογική υγεία.

Είναι πλούσιο σε κάλιο: Συμβάλλει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης αλλά και της καρδιακής λειτουργίας καθώς έχει και διουρητική δράση. Επιπρόσθετα, είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών οι οποίες βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, δρουν εναντίον της δυσκοιλιότητας, ενώ συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, κυρίως του ορθού.

Περιέχει λυκοπένιο: Το λυκοπένιο θεωρείται ότι έχει αντικαρκινική δράση και έχει απασχολήσει ιδιαίτερα τους ερευνητές τα τελευταία έτη. Το λυκοπένιο έχει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι βιολογικά περισσότερο ενεργό και διαθέσιμο για τον οργανισμό μας σε σύγκριση με εκείνο που περιέχεται στη ντομάτα.

Πηγή: altsantiri.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook