«Καμία παρατυπία στην αδειοδότηση των Λατομείων Καντάνου» λέει το Υπουργείο

καμία-παρατυπία-στην-αδειοδότηση-τω-95926

Δεν προκύπτει κάποια παρατυπία από την διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκ νέου αδειοδότηση των λατομείων στην Κάντανο, σύμφωνα με τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Γιάννη Ανδριανό που απάντησε σε σχετική ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

latomeio kandanosΣυγκεκριμένα, ο Χανιώτης βουλευτής Γιώργος Σταθάκης μαζί με τους Μανώλη Γλέζο, Ηρώ Διώτη και Μαρία Κανελοπούλου, στην ερώτησή τους που μπορείτε να θυμηθείτε ΕΔΩ, είχαν επισημάνει ότι «ενώ το λατομείο της περιοχής έχει χαρακτηρισθεί ως εξαντλημένο, επικίνδυνο για την υγεία και την ασφάλεια εργαζόμενων και κατοίκων (σύμφωνα με το Ε.Μ.Ν.Ε.), καταστροφικό για το περιβάλλον (σύμφωνα με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος) και εφαπτόμενο επαρχιακού δρόμου, κηρυγμένου ως Ιστορικού Τόπου (από το Κ.Σ.Ν.Μ.),βρισκόμαστε ενώπιον του ενδεχόμενου να εγκριθεί η λειτουργία του από το ΥΠ.ΠΟ.!»

stathakis vouliΚατά συνέπεια, είχαν ρωτήσει τον υπουργό, πρώτον εάν «η παράκαμψη της ομόφωνης απόφασης του Κ.Σ.Ν.Μ. (υπό την σημερινή προϊσταμένη κα Μενδώνη) κήρυξης του εφαπτόμενου στην εκμετάλλευση επαρχιακού δρόμου ως Ιστορικού Τόπου» τον βρίσκει σύμφωνο, με το υπουργείο να απαντά μεταξύ άλλων ότι «από τα πραγματικά περιστατικά, δεν τεκμηριώνεται καμία τέτοια παράκαμψη».

Δεύτερον, είχαν αναρωτηθεί εάν  «προτίθεται ο κ. Υπουργός να δώσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων σε μια πολλαπλώς παρανομούσα εταιρεία  για δραστηριότητα που απειλεί το μνημείο; (ενώ, μάλιστα, υπάρχει από το Π.Π.Χ.Σ.Σ.Α. Κρήτης χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη στον ίδιο Δήμο).

Πάνω σε αυτά, το υπουργείο απάντησε: «H έγκριση ή μη, της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, γίνεται μόνο εν αναφορά με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 και υπό την προϋπόθεση ότι έχουν τηρηθεί στην οικεία μελέτη, οι ισχύουσες στην περιοχή πολεοδομικές, κτηριοδομικές διατάξεις, οι κανονισμοί για την εκμετάλλευση λατομείων αδρανών, καθώς και άδειες άλλων αρχών που απαιτούνται για την έκδοση της άδειας επαναλειτουργίας του λατομείου»

Τέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούσαν: «Προτίθεται ο κ. Υπουργός να προχωρήσει σε επέκταση της ζώνης προστασίας του μνημείου εκεί όπου το απαιτεί η γεωμορφολογική ενότητα του χώρου όπως προβλέπει η από 4/6/2010 ΑΠ ΥΠΠΟ/ΔΝΣΑΚ/50219/1085 απόφαση του ΥΠ.ΠΟ.;”

Και σε αυτό, το υπουργείο απαντά αρνητικά, αναφέροντας τα εξής: «Η επέκταση της ζώνης προστασίας στα 300 μέτρα, η οποία ζητήθηκε από την Κίνηση Πολιτών Καντάνου ακόμη και αν μπορούσε να τεκμηριωθεί και να αιτιολογηθεί επαρκώς, μόλις θα επαρκούσε για να υπερβεί την καθορισμένη λατομική γραμμή, δηλαδή να περιλάβει ένα μικρό τμήμα του υφιστάμενου λατομείου»

Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την απάντηση του Υπουργείου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook