«Κακοί οι ηθοποιοί στην σημερινή παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ»

κακοί-οι-ηθοποιοί-στην-σημερινή-παρά-597648

Το θέατρο, είναι μια πολύ μεγάλη και σύνθετη ιστορία.

Για να το καταλάβει κάποιος και πολύ περισσότερο για να ασχοληθεί με αυτό, θα πρέπει να διαθέτει μια ανάλογη κουλτούρα και μια ανάλογη παιδεία.

Η σχέση μόνο από την «πλατεία» δεν είναι αρκετή. Πολύ περισσότερο δε, δεν είναι για την πρόοδο του, η αντιμετώπιση που έχει τώρα το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης, από αυτούς που ορίζουν την τύχη του.

Οι παλαιότεροι ίσως και να θυμούνται πως ήταν το θέατρο της Κρήτης, πριν 20-25 χρόνια. Επρόκειτο για ένα θέατρο ανύπαρκτο καλλιτεχνικά, το οποίο διέθετε μόνο μια πλούσια ιστορία, ως Εταιρεία Θεάτρου Κρήτης.

Μετά και με την συνδρομή των τοπικών φορέων, αλλά και με την ανάληψη της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης υπό τον κ. Μιχάλη Αεράκη το θέατρο γυρίζει σελίδα.

Γίνεται από τα κορυφαία ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας με πλούσια δράση, που όσοι ασχολούνται με τα του θεάτρου στα Χανιά, ασφαλώς γνωρίζουν.

Σήμερα τα πράγματα για το τοπικό θέατρο είναι διαφορετικά.

Βέβαια, αυτό που όλους θα έπρεπε να ενδιαφέρει, είναι το αύριο ενός θεσμού που παράγει πολιτισμό.

Το τελευταίο διάστημα, γινόμαστε θεατές μια κακόγουστης «θεατρικής παράστασης» ανάξιας της ιστορίας και της ποιότητας του ΔΗ.ΠΕΘΕ.Κ.

Τα όσα έλαβαν χώρα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο μόνο χωρικό, τέτοιας παράστασης μπορούν να χαρακτηριστούν.

Ο δήμος Χανίων, που ορίζει και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ. επί της ουσίας, αυτό που θα πρέπει να καταλάβει είναι, πως το θέατρο είναι πάνω από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και φθηνά παιχνίδια.

Αν θεωρεί, πως η σχέση του με τον μέχρι και προ ολίγων μηνών καλλιτεχνικό διευθυντή, δεν είναι για το καλό του θεάτρου, ας τον ευχαριστήσει για την προσφορά του – που όπως και να το κάνουμε ήταν σπουδαία- και ας τον αποχαιρετίσει.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ασφαλώς θα πρέπει να λάβουν οι αρμόδιοι υπόψη τους, πως αυτός που θα επιλέξουν για να του δώσουν τα «κλειδιά», θα έχει ως κυρίαρχο στο μυαλό του, πως το θέατρο έως και σήμερα, ήταν ένα ενεργό κύτταρο πολιτισμού της τοπικής κοινωνίας, με ανοιχτές πόρτες και προσφορά και ως τέτοιο θα πρέπει να συνεχίσει.

Οι προσωπικές έριδες και διαφορές ας βρουν πεδίον δόξης λαμπρό σε άλλες «σκηνές».

Σε διαφορετική περίπτωση, τυχόν επιστροφή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.Κ στα «πέτρινα χρόνια» θα είναι αποκλειστικά δικό τους κατόρθωμα.

Ανδρέας Γερακάκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook