«Και ο Θεός… έπλασε τη γυναίκα»

και-ο-θεός-έπλασε-τη-γυναίκα-183705

adamΣήμερα, μια ηλιόλουστη φθινοπωρινή μέρα, καθόμουν στο λιμάνι στα Χανιά και έπινα τον καφέ μου, αγναντεύοντας τον παλιό Ενετικό Φάρο και το μυστήριο του πελάγους πίσω του. Την προσοχή μου όμως, απέσπασε μια παρέα καθηγητών (όλοι μεσο-ώριμης ηλικίας), που λόγω καταλήψεων στα σχολεία και συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των μαθητών στην Αγορά, κατέληξαν τελικά στο λιμάνι επιστατώντας τους μαθητές τους, που και εκείνοι κάπου εκεί σουλατσάριζαν. 

Γράφει ο Κώστας Βουλγαράκης

voulgarakis_kostas

Ένωσαν λοιπόν τρία τραπεζάκια και έκατσαν για καφέ. Οι τέσσερεις άνδρες, ανά δύο έκατσαν δεξιά – αριστερά στο μέσο της διάταξης, νωχελικά και βαριεστημένα (σε θέση ημι-ξαπλωτή και τα χέρια αναπαυτικά πάνω στην κοιλιά τους, που αγνάντευε τον ουρανό), σοβαροί, σκυθρωποί, προβληματισμένοι και λιγομίλητοι …. κοινώς αφηρημένοι, χαμένοι στις σκέψεις τους!! Οι πέντε γυναίκες, ακροβολίστηκαν …. αεράτες δεξιά – αριστερά, μπρος και πίσω στη διάταξη των τραπεζιών, μιλούσαν όλες μαζί, γελούσαν, χειρονομούσαν, άλλαζαν στάση, σταύρωναν – ξεσταύρωναν τα πόδια τους και παράλληλα ανταπέδιδαν και το χαιρέτισμα στους μαθητές τους, που περνούσαν μπροστά τους !! Οι δύο όψεις της καθημερινότητας μας, μιας πραγματικότητας που σκιαγραφεί την ύπαρξη μας, το βασικό νόημα …. της «Δημιουργίας» (βλ. http://www.pigizois.net/paidikos_komvos/vivlos/palaia_diathiki/001.htm)!!

Πολλές φορές έχω προβληματιστεί, το έχω φιλοσοφήσει και έχω πλήρως … αποδεχθεί το γεγονός, ότι οι γυναίκες προορίζονται για να πλάσουν εκείνες τον κόσμο που θέλουν και να τον κυβερνήσουν. Είναι άξιες και ικανές, είναι η χαρά και η πηγή της ζωής και τελικά ο μόνος αντίπαλος που έχουν, το μόνο εμπόδιο που ορθώνεται μπροστά τους, είναι ….. ο ίδιος τους ο εαυτός !! Είναι αυτό το μοναδικό αδύνατο σημείο, που τις κάνει ευάλωτες στην εξάρτηση των αντρών και συγκαταβατικές …. συγκυβερνήτες τους, σύμφωνα με τις εντολές και το θέλημα του Θεού : «Να αυξάνεσθε και να πληθύνεσθε και να γεμίσετε τη γη και να την κυριεύσετε και να εξουσιάζετε τα ψάρια της θάλασσας και τα πτηνά τ’ ουρανού και κάθε είδους ζώο, που υπάρχει στη γη».

Αν έτσι είναι, τότε μάλλον ο Θεός «αστόχησε» κατά την 6η μέρα της Δημιουργίας, …. πλάθοντας τον άνθρωπο (τον Αδάμ). Διότι, αμέσως μόλις τον αντίκρισε, κατάλαβε ότι τον έκανε πολύ …. «κατ’ εικόνα και ομοίωσιν Του», δηλαδή πολύ σεμνό και ταπεινό, πολύ προβληματισμένο για τη δημιουργία, πολύ σοβαρό με τους κανόνες, πολύ προσηλωμένο στις υποχρεώσεις του και θρησκευτικά εγκρατή στις απολαύσεις, δηλαδή, μη δοκιμασμένο και ανθεκτικό στην …. αμαρτία. Κατάλαβε λοιπόν ότι το μέγιστο δημιούργημα του, θα είναι ένα δυστυχισμένο, μονόχνοτο, … απλά ενάρετο και πειθήνια προγραμματισμένο στις εντολές Του όν, χωρίς αίσθημα, αίσθηση και επιλογή, που έτσι και αυτό με τη σειρά του, θα πλάσει ένα κόσμο, μουντό, άχρωμο και θλιβερό (κατ’ ομοίωση του)!!

Έτσι λοιπόν, αφού ξεκουράστηκε την 7η μέρα, σκέφτηκε, είδε και αποείδε και τελικά (την 7η και όχι την 6η μέρα, όπως μας λένε) … «έπλασε την Γυναίκα» !! Είναι ανακριβές ότι πήρε ένα πλευρό από τον Αδάμ, για να δημιουργήσει την Εύα !! Είχε τόσο πολύ στεναχωρηθεί με την …. «αστοχία» Του (στον Αδάμ), που πήγε παράμερα από τον αποχαυνωμένο –κάτω από τη μηλιά- Αδάμ και εκεί, απλά …. αναποδογύρισε (τα μέσα έξω δηλαδή) το πρότυπο καλούπι του Αδάμ, προσαρμόζοντας το, σ’ όλα αυτά τα χαρίσματα και τις χαρές, …… που και Αυτός θα ήθελε (αλλά ως Θεός, δεν θα μπορούσε να απολαύσει), δημιουργώντας του τον τέλειο σύντροφο, τον πειρασμό και το στήριγμα του, τη χαρά και τη δυστυχία του, την επιλογή του στην πρόοδο ή στην καταστροφή του !!

Έτσι ο Θεός ευλόγησε τον Αδάμ, να μοχθεί για να δημιουργεί τον κόσμο (κατ’ ομοίωση Του), πλάθοντας του ….. την Εύα, για να τον ολοκληρώνει ως άνθρωπο, να τον εμπνέει στις επιλογές του, να τον στηρίζει στην άνοδο και στην πτώση του, να τον χαλαρώνει δίπλα του –στο πλευρό του- και να τον προκαλεί να δαγκώνει και να πίνει …. από μέσα της, από την πηγή της ζωής, που αναβλύζει η ύπαρξη της!!

Άαα ρε πόσο σε εμπνέει ένας καφές στο λιμάνι (…. με άρωμα αμαρέτο) !!!

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook