Κίνδυνος για τη ΔΕΔΙΣΑ | Ποιοι θέλουν έναν φορέα σε όλη την Κρήτη με έδρα το Ηράκλειο;

κίνδυνος-για-τη-δεδισα-ποιοι-θέλουν-έν-99006

dedisa-anakyklosiΤην απρόσμενη και ανεξήγητη απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) να εισηγηθεί στο υπουργείο τη δημιουργία σε ολόκληρη την Κρήτη, ενός μόνο φορέα διαχείρισης αποβλήτων, με έδρα το Ηράκλειο, θα επιχειρήσουν να αναστρέψουν σήμερα ο Δήμαρχος Χανίων και ο πρόεδρος της επιχείρησης που μεταβαίνουν, επί τούτου, εσπευσμένα στην Αθήνα.

Το θέμα, συζητήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τον Δήμαρχο να ενημερώνει τους συμβούλους για τις εξελίξεις, και τον πρόεδρο κ. Καστρινάκη, να κάνει λόγο για «μεθοδεύσεις και σκοπιμότητες» από φορείς και παράγοντες της Ανατολικής Κρήτης.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ στάση της ΚΕΔΕ

Όπως εξήγησε ο Δήμαρχος, είχε συμφωνηθεί με την ΚΕΔΕ, να γίνει πρόταση στο υπουργείο για σύσταση δύο φορέων στην Κρήτη, ενός στη Δυτική και ενός στην Ανατολική.

Ωστόσο, αιφνιδιαστικά η απόφαση αυτή άλλαξε. «Δεν θα περάσει τέτοια απόφαση. Η ΔΕΔΙΣΑ είναι ένας φορέας με εκπληκτικά αποτελέσματα και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υπονομεύσει την εύρυθμη λειτουργία του», τόνισε ο κ. Σκουλάκης, για να συμπληρώσει ότι σκοπίμως δεν έχει «ανεβάσει το θέμα ψηλά» επειδή «δεν κρίνεται τώρα νομοθετικά.

Οι άλλες παρατάξεις

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Κυνηγού που είπε: «Πρέπει να σηκώσουμε το ανάστημά μας. Να μουλαρώσουμε. Να μην δώσουμε επ’ ουδενί μια έτοιμη ΔΕΔΙΣΑ».

Από την πλευρά της παράταξης του κ. Βιρβιδάκη, τοποθετήθηκε η κα Μυλωνάκη, λέγοντας: «Είναι γεγονός ότι η αρχική απόφαση της ΚΕΔΕ ήταν διαφορετική. Είχαμε πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα μείνουν δύο φορείς. Τι μεσολάβησε; Ειδικά όταν σε άλλες περιφέρειες μένουν και δύο και τρεις φορείς.

«Οφείλουμε να υπερασπιστούμε τη ΔΕΔΙΣΑ, να την εξελίξουμε και να την κάνουμε ακόμα καλύτερη», τόνισε ο κ. Βάμβουκας, που δεν απέκλεισε το να υπάρχουν σκοπιμότητες από την Ανατολική Κρήτη.

Έναν φορέα για τα σκουπίδια που να υπάγεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, ζήτησε, τέλος, ο κ. Παπαντωνάκης.

Το χρονικό της υπόθεσης

Το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Καστρινάκης που παρουσίασε το χρονικό της υπόθεσης.

Όπως εξήγησε, ο νόμος 4071/2012 που ρύθμιζε τη συγχώνευση των φορέων σε έναν ενιαίο περιφερειακό φορέα, παρουσίασε τεράστια προβλήματα στην εφαρμογή του και άτυπα καταργήθηκε.

Εν συνεχεία, ξεκίνησε μια διαβούλευση με την ΚΕΔΕ, αφού προτάθηκε να υπάρξουν νομοθετικές ρυθμίσεις για κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με τους φορείς που υπάρχουν και την κατάσταση που επικρατεί.

«Στην Κρήτη, κατά τη διαδικασία αυτή, παρατηρήθηκε μια επιμονή όχι στο να βρεθεί συμφωνημένη λύση αλλά στο να επιβάλλει η πλειοψηφία την άποψή της στη μειοψηφία», όπως είπε χαρακτηριστικά και χωρίς να αφήνει περιθώριο παρερμηνειών.

«Όλα αυτά δυστυχώς έφτασαν μέχρι το υπουργείο. Ελπίζουμε αύριο να καταφέρουμε να αλλάξουμε την απόφαση» τόνισε.

Η σημερινή συνεδρίαση

Σήμερα, οι κύριοι Σκουλάκης και Καστρινάκης, μεταβαίνουν στην Αθήνα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, όπου θα γίνει συζήτηση για τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φ.Ο.Δ.Σ.Α.) με στόχο να αλλάξουν την τωρινή εισήγηση.

Για το ίδιο θέμα, ο Δήμαρχος έχει ενημερώσει τον υπουργό.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook