Ιστορικός αγιασμός των υδάτων στην Σμύρνη μετά το 1922

ιστορικός-αγιασμός-των-υδάτων-στην-σμ-318587

Για πρώτη φορά μετά την Μικρασιατική καταστροφή θα γίνει ο εορτασμός στο λιμάνι της Τουρκίας

Στο λιμάνι της Σμύρνης θα τελεστεί σήμερα για πρώτη φορά από το 1922 ο επίσημος αγιασμός των υδάτων και η τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού.

Τα λιγοστά μέλη της παροικίας και οι ορθόδοξοι της περιοχής πήραν έλαβαν άδεια από τις τουρκικές Αρχές και θα πραγματοποιήσουν για πρώτη φορά σε δημόσιο χώρο την τελετή. Στη λειτουργία θα παραστούν και καλεσμένοι από την Ελλάδα από την Αθήνα, τη Μυτιλήνη και τη Χίο.

Ο πατήρ Κύριλλος θα τελέσει αύριο τον αγιασμό των υδάτων. Είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερέας ο οποίος λειτουργεί μόνιμα στη Σμύρνη μετά την καταστροφή και τον ξεριζωμό του 1922. Από το 1990 ερχόταν περιστασιακά για να τελέσει λειτουργίες καθώς δεν υπήρξε ποτέ σταθερός ιερέας στη Σμύρνη μέχρι τον Αύγουστο του 2013, όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος τού εμπιστεύθηκε μόνιμα τη θέση.

Ο εορτασμός έχει προγραμματιστεί στις 8.30, με τη Θεία Λειτουργία στην Αγία Φωτεινή, ενώ στις 12.30 θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Σμύρνης, μπροστά από το κτίριο του παλαιού ελληνικού προξενείου το οποίο τώρα ανακαινίζεται.

Σημειώνεται ότι η ορθόδοξη κοινότητα της Σμύρνης αριθμεί περίπου 300 Έλληνες, και συνολικά, μαζί με τους ορθόδοξους άλλων εθνικοτήτων αγγίζει τα επτά με οκτώ χιλιάδες άτομα.

newsbeast.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook