Ιστορική συνάντηση Πατριάρχη-Πάπα στη Λέσβο

ιστορική-συνάντηση-πατριάρχη-πάπα-στ-358397

Για μία ιστορική επίσκεψη αναμένεται να φτάσει περίπου στις 10.15 το πρωί του Σαββάτου στην Μυτιλήνη ο Πάπας Φραγκίσκος υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, θα υποδεχθούν τον Πάπα και τη συνοδεία του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αλλά και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας που εν τω μεταξύ θα έχει αφιχθεί στο αεροδρόμιο του νησιού.

Όλοι μαζί, και μάλιστα με αυτοκίνητο στο οποίο θα συνεπιβαίνουν, θα κινηθούν στο hot spot της Μόριας. Εκεί θα συναντηθούν, θα συζητήσουν και θα συμφάγουν με πρόσφυγες και μετανάστες. Μέσα από την επίσκεψη στο hot spot θα συνυπογράψουν κοινή διακήρυξη προς την παγκόσμια κοινότητα για την προσφυγική κρίση. Μετά θα μετακινηθούν προς το λιμάνι της Μυτιλήνης.

Στον «περίκλειστο» λεγόμενο χώρο του επιβατηγού λιμανιού, εκεί όπου τον τελευταίο χρόνο αποβιβάσθηκαν, αλλά και πέρασαν τις πρώτες μέρες τους στην Ευρώπη εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες, οι Ιεράρχες θα πετάξουν στη θάλασσα, στεφάνια στη μνήμη όσων χιλιάδων ανθρώπων μεγάλων και μικρών, χάθηκαν στην προσπάθεια ενώ θα πραγματοποιήσουν και χωριστές ο καθένας προσευχές στη μνήμη τους.

Στον ίδιο χώρο και σύμφωνα με ανακοίνωση της ρ/Καθολικής Επισκοπής Χίου (Λέσβου – Σάμου) ο Πάπας θα συναντηθεί με την Κοινότητα των Καθολικών της Λέσβου αλλά και με άλλους καθολικούς που βρίσκονται στο νησί.

Θα ακολουθήσει η αναχώρηση όλων για το αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου ο Πάπας θα πραγματοποιήσει δεκάλεπτες συναντήσεις με τους Ορθοδόξους Ιεράρχες και τον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα και περίπου στις 3 το μεσημέρι αναμένεται όλοι να αναχωρήσουν από τη Λέσβο

Προσπάθεια ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης

Ηχηρό μήνυμα στους ισχυρούς του κόσμου και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης στη Μέση Ανατολή αλλά και για την ευαισθητοποίηση όλων για το δράμα των προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα αναμένεται να αποτελέσει η κοινή παρουσία των δύο κορυφαίων ηγετών του Χριστιανισμού, του Πάπα Φραγκίσκου και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, μαζί με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο σήμερα στη Λέσβο.

Οι δυο κορυφαίοι ηγέτες του χριστιανικού κόσμου, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την σημερινή ολιγόωρη επίσκεψη στο νησί σήμα κατατεθέν της προσφυγικής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη θα προσπαθήσουν να ευαισθητοποιήσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για το προσφυγικό, αλλά και για την ανάγκη να παύσουν οι πολεμικές συγκρούσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Αγίας Έδρας Φεντερίκο Λομπάρντι που μίλησε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους, η επίσκεψη του Ρωμαίου ποντίφικα στη Λέσβο αποτελεί μια ανθρωπιστικού χαρακτήρα επίσκεψη, όντας η ισχυρότερη, μέχρι σήμερα κίνηση εκ μέρους του Πάπα Φραγκίσκου για να δείξει στην Ευρώπη είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας πολιτικής ανοιχτών συνόρων απέναντι στις χιλιάδες των προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο στα εδάφη της γηραιάς ηπείρου.

Ο Πάπας αναμένεται να επαναλάβει το μήνυμά του για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική ανοιχτών συνόρων για τους πρόσφυγες των πολεμικών συγκρούσεων και όσους υποφέρουν από κοινωνικές και θρησκευτικές διώξεις, αλλά και τη φτώχεια.

Εξάλλου, ο Πάπας Φραγκίσκος υποστηρίζει αυτή την αντίληψη από τότε που εξελέγη στο θρόνο της Ρώμης το 2013. Τότε ως νεοεκλεγείς Πάπας επέλεξε να κάνει την πρώτη ποιμαντική επίσκεψη σε ένα άλλο νησί που υποδέχεται πρόσφυγες, στη Λαμπεντούζα της νοτίου Ιταλίας.

Αντίστοιχα και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, που είχε την πρωτοβουλία ν’ απευθύνει την πρόσκληση στον Προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για την επίσκεψή στη Λέσβο έχει εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον του για την προσφυγική και ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη Μέση Ανατολή και τους πληθυσμούς της περιοχής ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και θρησκευτικών αντιλήψεων. Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, εξάλλου, έχει εκκλήσεις στη διεθνή κοινότητα ν’ αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε ανθρώπους που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των πολεμικών συγκρούσεων.

Πηγή : real.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook