Ιστορικές ώρες για το Κυπριακό: Κατατέθηκαν οι χάρτες

ιστορικές-ώρες-για-το-κυπριακό-κατατέ-483969

Συναντήθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τον έλληνα ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά για να συζητήσουν τις νέες εξελίξεις

Σε συνάντηση του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου προέδρου Μουσταφά Ακιντζί, και με την παρουσία του ειδικού συμβούλου του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, κατατέθηκαν οι χάρτες των δύο πλευρών επί του εδαφικού, το βράδυ της Τετάρτης, στη Γενεύη.

Οι χάρτες θα εξετασθούν σε κάθε τους λεπτομέρεια από εμπειρογνώμονες των δύο πλευρών και των Ηνωμένων Εθνών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι προτάσεις είναι εντός του πλαισίου της συμφωνίας.

Πάντως, όπως ανέφερε σε ένα πρώτο του σχόλιο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, «υπάρχουν πρόνοιες και πτυχές του χάρτη που δεν μας ικανοποιούν, δεν είναι ικανοποιητικός ως τελικό αποτέλεσμα και οι διαφωνίες έχουν υποβληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και μάλιστα γραπτώς».

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι «δεν υπάρχουν δεδομένα που να δικαιολογούν τη μη επανάληψη συνομιλιών».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος στάθηκε στο γεγονός πως είναι η πρώτη φορά στην ιστορία των διαπραγματεύσεων που έγινε ανταλλαγή χαρτών.

Σε ερώτηση για την τύχη της Μόρφου, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης δεν μπήκε σε λεπτομέρειες.

  • «Σταθμός στην ιστορία του Κυπριακού»

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού» την κατάθεση των χαρτών. «Συνεχίζουμε με συνέπεια την προσπάθεια ικανοποίησης των προσδοκιών του κυπριακού λαού», πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης.

O κ. Αναστασιάδης είχε αργά το βράδυ σύντομη συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο οποίος έφθασε λίγο νωρίτερα στη Γενεύη.

Ο χάρτης των Τουρκοκυπρίων κρίνει τη διεξαγωγή της Διάσκεψης

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το ΚΥΠΕ, επικαλούμενο πληροφορίες για τις συνομιλίες, εφόσον ο χάρτης που θα καταθέσει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό είναι πάνω από 29,2%, δεν θα πραγματοποιηθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο.

  • Άιντε: Η Διάσκεψη θα ξεκινήσει σε επίπεδο ΥΠΕΞ

Νωρίς το απόγευμα, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, είπε ότι η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη διάσκεψη θα αρχίσει σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και, εάν υπάρχει επιτυχία, θα πάει στο ανώτατο επίπεδο. Επιπλέον, όπως εξήγησε, στο τραπέζι της διάσκεψης δεν θα βρεθούν οι χάρτες.

Σύμφωνα με τον κ. Άιντε, οι συνομιλίες στη Γενεύη για το Κυπριακό είναι «σε καλό δρόμο» καθώς πολλά ζητήματα έχουν επιλυθεί, ωστόσο πρόσθεσε ότι « «χρειάζεται ακόμη δουλειά».

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με ημερομηνία δημοψηφίσματος»

«Έχουμε ασχοληθεί με ορισμένα από τα πιο δύσκολα ζητήματα, τα έχουμε θίξει σχεδόν όλα, έχουμε λύσει πολλά από αυτά και είμαστε κοντά στην επίλυση κάποιων άλλων … Υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει» ανέφερε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

«Δεν είναι απαραίτητο να φύγουμε από εδώ με μία συνολική λύση, με μία ημερομηνία δημοψηφίσματος, ώστε να είμαστε ικανοποιημένοι» τόνισε επίσης ο κ. Άιντε, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι η Διάσκεψη στη Γενεύη «είναι η καλύτερη ευκαιρία» η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί για την επίλυση του Κυπριακού.

naftemporiki.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook