Ικανοποιημένη η κυβέρνηση από την κατ’ αρχήν συμφωνία

ικανοποιημένη-η-κυβέρνηση-από-την-κατ8-210987

MAXIMOUΙκανοποιημένη από την συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ της Ελλάδας και της ΕΕ και την οποία χαρακτηρίζει ιστορική εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι σηματοδοτεί το τέλος των μνημονίων και της τρόικας και την μετάβαση από “την εποχή της ασφυκτικής λιτότητας σε νέα φάση σταθερότητας και ανάπτυξης”.

Αν και αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος και και δύσκολες διαπραγματεύσεις με τους εταίρους η κυβέρνηση θεωρεί ότι αποφεύγει την απειλή της διακοπής της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία και κερδίζει χρόνο κατ αρχήν μέχρι το τέλος Απριλίου και στην συνέχεια μέχρι το τέλος Ιουνίου για να καθοριστούν οι όροι της μετάβασης από το παλαιό πρόγραμμα σε μία νέα συνολική συμφωνία για την ελληνική οικονομία.

Επιβεβαίωση αυτού είναι η διαρροή χθες αξιωματούχου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας ότι μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Eurogroup, δεν υπάρχει ανάγκη επιβολής περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων από την ΕΚΤ στην Ελλάδα.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες και καθοριστικές αφού θα αποσαφηνιστούν οι όροι της ολοκλήρωσης του προηγούμενου προγράμματος και η Ελλάδα θα υποβάλλει τον δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

Η κυβέρνηση προβάλλει στα θετικά της συμφωνίας ότι:

-η χώρα απέφυγε τα υπερβολικά και αντιαναπτυξιακά πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3% εώς 4,5% . Η υποχρέωση δεν καταργείται αλλά το ύψος τους όπως διατυπώθηκε ρητώς θα συνάδει με τις πραγματικές συνθήκες  της ελληνικής οικονομίας.

-η συμφωνία συνιστά το τέλος του μνημονίου και της τρόικας

-η κυβέρνηση απέφυγε την υποχρέωση να ολοκληρώσει τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης σε ότι αφορά τις μειώσεις συντάξεων και την αύξηση του ΦΠΑ

-στον δικό της κατάλογο μεταρρυθμίσεων θα δίνει έμφαση στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς και στην δημόσια διοίκηδη. Ο  κ. Βαρουφάκης είπε ότι το ασφαλιστικό και το εργασιακό μένουν εκτός

-η κυβέρνηση θεωρεί ότι ο όρος ότι “δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες” δεν αφορά το σύνολο του προγράμματός της αλλά μόνο ενέργειες που έχουν δημοσιονομικές επιπτώσεις και ότι δεν αναιρούνται οι εξαγγελίες της για τις πρώτες νομοθετικές ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, για τους πλειστηριασμούς.

Για να επιτευχθεί η συμφωνία Eurogroup χρειάστηκε μία σειρά τηλεφωνικών επαφών τις τελευταίες ημέρες του πρωθυπουργού με Μέρκελ, Ολάντ, Ρέντσι, Γιούνκερ ενώ η κυβέρνηση ζήτησε από τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στην περίπτωση που δεν υπήρχε συμφωνία. Παράλληλα η κυβέρνηση είχε διαμηνύσει ότι διήνυσε τα 4/5 της διαδρομής και ότι είχε φθάσει η ώρα να τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους.

Συνολικά κυβερνητικές πηγές αποτιμούσαν ότι “οι εκβιασμοί των τελευταίων 24ωρων έπεσαν στο κενό. Η αίτηση για επέκταση της δανειακής σύμβασης έγινε τελικά δεκτή επί της αρχής και αποτελεί βάση περαιτέρω αποφάσεων καθώς και των επόμενων εξελίξεων”.

Για να σχηματιστεί πλήρως η εικόνα μένει να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις που θα δείξει και τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση από το προηγούμενο μνημόνιο.

Χαρακτηριστικό της νέας κατάστασης θα είναι αν η κυβέρνηση προχωρήσει στην κατάθεση των νομοσχεδίων που έχει προαναγγείλει μέσα στην επόμενη εβδομάδα έστω και με τροποποιήσεις.

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι εύκολη καθώς θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για την συγκεκριμενοποίηση των όρων της συμφωνίας με τον κ. Σόιμπλε να μην κρύβει ότι θα προσπαθήσει να τορπιλίσει την συμφωνία σε δεύτερο στάδιο. Η κοινή γνώμη στηρίζει την κυβέρνηση αλλά παρακολουθεί με προσοχή και αγωνία. Ο πρωθυπουργός διαθέτει τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο, το αν θα διατηρηθεί όμως θα εξαρτηθεί από το αν επιβεβαιωθεί ότι η συμφωνία που έγινε είναι το πρώτο βήμα για την αλλαγή κατεύθυνσης αν όχι για την Ευρώπη τουλάχιστον σε ότι αφορά την Ελλάδα. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν αρνητικά στην συμφωνία πιο μαλακά το Ποτάμι. Αντιδράσεις όμως αναμένεται να υπάρξουν και από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Ήδη την Πέμπτη και την Παρασκευή συνεδρίασε δύο φορές η Πολιτική Γραμματεία του Κόμματος και ασκήθηκε σκληρή κριτική στην μέχρι τώρα τακτική της κυβέρνησης. Στελέχη της αριστερής πτέρυγας υποστήριξαν ότι η κυβέρνηση υποχωρεί από την δέσμευση για υλοποίηση του προγράμματός της και αποδέχεται μνημονιακές υποχρεώσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Πηγή : ptotothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook