«Θωρακίζουν» τη μεγαλύτερη γέφυρα της Κρήτης!

θωρακίζουν-τη-μεγαλύτερη-γέφυρα-τη-425564

Το πράσινο φως αναμένεται να δώσει , έστω και με καθυστέρηση ενός περίπου χρόνου, το υπουργείο Υποδομών για την χρηματοδότηση των συμπληρωματικών έργων ενίσχυσης της γέφυρας του Χαμεζίου ώστε να ολοκληρωθεί ένα από τα πιο μεγάλα αναπτυξιακά έργα στην Ελλάδα: μια γέφυρα 840 μέτρων (η μεγαλύτερη στην Κρήτη) η οποία μαζί με το δρόμο πριν και μετά θα αλλάξει την περιοχή και την κυκλοφορία στην ανατολική Κρήτη, που τόσο ταλαιπωρείται!

Χρειάζονται 6 εκατομμυρια ευρώ για να ολοκληρωθούν οι εργασίες ενίσχυσης της γέφυρας όπως αυτές προέκυψαν μετά τον έλεγχο που έγινε. Οι τεχνικοί ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπάρχει πρόβλημα ασφάλειας της γέφυρας» αλλά επισημαίνουν ότι πρέπει να γίνουν οι εργασίες για να συνάδει απολύτως με τις διεθνείς σύγχρονες προδιαγραφές.

«Η γέφυρα είναι έτοιμη και ασφαλής. Ωστόσο εξετάστηκε η ενίσχυσή της για να συμπεριφέρεται με ασφάλεια το έργο και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, που μπορεί να μην συμβούν ποτέ, αλλά πρέπει να προβλέπονται» τονίζουν οι τεχνικοί τόσο του ΟΑΚ όσο και του υπουργείου που ξέρουν το θέμα.

Εχει προταθεί από τους μελετητές να ενισχυθούν με ανθρακονήματα τα δοκάρια της γέφυρας και να εξασφαλιστεί η ισορροπία που θέλουν οι προδιαγραφές αυτές.

«Σύντομα θα δοθούν οι πιστώσεις» ήταν η απάντηση του υπουργείου Υποδομών στη διοίκηση του ΟΑΚ κατά τη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα την Παρασκευή. Εκεί μεταξύ άλλων εξηγήθηκε πως «δεν υπάρχει άλλη λύση» και το υπουργείο παρά τις παραμέτρους που έψαξε θα δώσει τα χρήματα για να κλείσει το έργο και να δοθεί επιτέλους αυτός ο δρόμος –συνολικά 5 χιλιόμετρα που θα παρακάμψουν τις επικίνδυνες και χρονοβόρες για τους οδηγούς στροφές!

«Είναι ζήτημα πλήρους λειτουργίας του έργου, ασφάλειας και εξασφάλισης ότι η Ελλάδα θα κερδίσει αυτά τα χρήματα που δόθηκαν και από ευρωπαϊκά προγράμματα» τόνιζαν.

Πάντως δεν αναμένεται να δοθεί τμηματικά το έργο στην κυκλοφορία παρότι ένα μεγάλο κομμάτι έχει φτιαχτεί. Θα δοθεί ο δρόμος και η γέφυρα μόλις ολοκληρωθεί.

gefyraxameziou

Το λάθος και η ατυχία

Η τεράστια αυτή γέφυρα και το σύνολο του έργου που έχουν απορροφήσει πάνω από 22 εκατομμυρια ευρώ και από ΕΣΠΑ, με όποιους πλέον κινδύνους για την χώρα μας, θα είχε τελειώσει εάν δεν προέκυπτε η ατυχία της πρώτης εργολαβίας. Το έργο ξεκίνησε να συζητείται από τις αρχές του 2000. Το 2003 προκηρύχθηκε ως έργο με πακέτο τη μελέτη- κατασκευή.

Μετά από 3 χρόνια αντεγκλήσεων, προσφυγών και…11 υποψηφίων αναδόχων, κατέληξε η υπόθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας όπου κέρδισε η εταιρεία ΕΡΚΑΤ. Όχι τυχαία εταιρεία αν αναλογιστεί κανένας ότι η ίδια εταιρεία έκανε άνετα και…χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα τα ολυμπιακά έργα στο Ηράκλειο.

Η εταιρεία ξεκίνησε το 2006 και μέχρι το 2010 ήταν στο έργο. Μέχρι που κηρύχθηκε έκπτωτη λόγω της γνωστής υπόθεσης των πλαστων εγγυητικών καλής εκτέλεσης –και προβλήματος ρευστότητας- είχε κατασκευαστεί το 70% και πλέον του έργου.

Η εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη οριστικά και μετά το έργο έμεινε ορφανό. Ως το 2013 που μια άλλη εταιρεία από το Ρέθυμνο και με μια θυγατρική του ΑΚτωρα το πήραν και το προχώρησαν φέρνοντάς το στη σημερινή μορφή του.

Μετά τη νέα δημοπράτηση στον έλεγχο που έγινε εντοπίστηκε και το θέμα με την ενίσχυση της γέφυρας. Εκ των υστέρων, ίσως εάν είχε τελειώσει η εταιρεία η πρώτη τη γέφυρα να μην είχε καν…εντοπιστεί.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook