Θυσιάζουν το Κρητικό ελαιόλαδο στο βωμό των περικοπών!

θυσιάζουν-το-κρητικό-ελαιόλαδο-στο-βω-78024

ELIAΠρωτοφανής πτώση της παραγωγής ελαιόλαδου και κατά συνέπεια του αγροτικού εισοδήματος, αναμένεται στην Κρήτη. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών που θέτουν εκτός δακοκτονίας τη μία μετά την άλλη τις ελαιοκομικές περιοχές, δεν υπάρχει καρπός για να ψεκαστεί!

Πρώτη φορά τουλάχιστον τα τελευταία πενήντα χρόνια που αντιμετωπίζει η Κρήτη τόσο μεγάλο πρόβλημα στην παραγωγή ελαιόλαδου, όπως λένε έμπειροι γεωπόνοι και παλιοί αγρότες. Χαρακτηριστικό της κατάστασης, όπως αναφέρεται στο agronews.gr είναι ότι στο νομό Ηρακλείου η αναμενόμενη παραγωγή φθάνει μόλις τους 20.000 τόνους, ενώ μία μέση χρονιά είναι 50.000 τόνοι. Στους νομούς Λασιθίου και Ρεθύμνης θα γίνει δακοκτονία μόλις στο 1/5 των ελαιόδεντρων! Κάπως καλύτερη εμφανίζεται η κατάσταση στο νομό Χανίων.

Εκτός δακοκτονίας η μία περιοχή μετά την άλλη

Ως γνωστό, το ζήτημα της προβληματικής καρπόδεσης και της σχινοκαρπίας έγινε το Μάιο αντιληπτό από γεωπόνους και αγρότες. Οι αγροτικές οργανώσεις μάλιστα έσπευσαν στον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις, όμως πήραν την απάντηση ότι ο κανονισμός δεν τους καλύπτει. Αποζημιώσεις σε αυτές τις περιπτώσεις είναι δυνατόν να καταβληθούν μόνο μέσω ΠΣΕΑ.

Κάθε μέρα που περνάει η εικόνα της ελαιοπαραγωγής στην Κρήτη γίνεται χειρότερη. Ακόμα και οι πιο έμπειροι γεωπόνοι τρίβουν τα μάτια τους με την κατάσταση που αντικρίζουν. Στο νομό Ηρακλείου, εκτός δακοκτονίας, αφού δεν υπάρχει ελαιόκαρπος, θα μείνουν τα βόρεια παράλια σε μία απόσταση προς την ενδοχώρα περίπου 15 χιλιομέτρων.

Υπάρχουν όμως και ολόκληρες περιοχές στα κεντρικά του νομού Ηρακλείου που δεν έχουν καρπούς. Οι αγρότες, για πρώτη φορά, ακούνε πώς στα χωριά τους (π.χ. στο Βενεράτο) ότι δεν θα γίνει δακοπροστασία και μένουν εμβρόντητοι!

Πλήρη λίστα με τα χωριά του νομού Ηρακλείου όπου δεν θα γίνει δακοκτονία, δεν έχει ακόμα συνταχθεί, πράγμα που θα γίνει τις αμέσως ερχόμενες ημέρες. Στο νομό Λασιθίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της αρμόδιας υπηρεσίας θα γίνει δακοκτονία σε 1,6 εκατομμύρια δέντρα, επί συνόλου 5,7 εκατ. δέντρων. Ολόκληρη η αγροτική περιοχή του Αγίου Νικολάου θα μείνει εκτός, όπως και μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές των δήμων Ιεράπετρας και Σητείας.

Στο νομό Ρεθύμνης θα ψεκαστούν μόνο 1 εκατομμύριο δέντρα, επί συνόλου 5 εκατομμυρίων. Εκτός δακοκτονίας βγαίνουν μεγάλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στο Ρέθυμνο και στις υπόλοιπες θα γίνει δακοκτονία στο 50%. Κάπως καλύτερη, αλλά και πάλι εξαιρετικά δύσκολη, εμφανίζεται η εικόνα και στο νομό Χανίων όπου δεν θα γίνει ψεκασμός σε 1.350.000 δέντρα επί συνόλου 7.171.500 δέντρων.

Τεράστιο πρόβλημα για τη γεωργία

Κι εκεί όμως που θα γίνουν ψεκασμοί, το πρόγραμμα της δακοκτονίας είναι «στον αέρα!». Στους περισσότερους νομούς δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία του διαγωνισμού για τους εργολάβους παγιδοθέτες, σε ορισμένες περιπτώσεις ο διαγωνισμός για τους εργολάβους δακοκτονίας έχει βγει άγονος, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην προμήθεια φαρμάκων! Όλα δηλαδή γίνονται μετ΄ εμποδίων!!

Μόνο στους νομούς Ηρακλείου και Χανίων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε λίγες ημέρες ο πρώτος δολωματικός ψεκασμός. Αλλού δεν κατέστη δυνατόν να αρχίσει καν η δακοκτονία, αν και διανύουμε τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου.

Πηγή: prismanews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook